Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Hájek před finále: Moc těžších utkání být nemůže

Bělehrad – Byl u toho, když čeští tenisté bojovali o titul v Davisově poháru před čtyřmi lety. V týmu nechyběl ani o rok později, kdy v Bělehradě na stejném místě jako letos Češi nestačili na Srby. Před rokem ale s daviscupovou partou triumf v Praze neslavil. Momentálně 105. hráč světa Jan Hájek je z českých hráčů ve světovém žebříčku nejníže, jeho hlavním úkolem je pomoci tahounům, aby byli stoprocentně připraveni. Ale i on se významně zasloužil, aby se Češi letos do finále podívali.

"Touha je obrovská, ale nejen moje. I kluci, kteří to loni vyhráli, by to chtěli vyhrát ještě jednou," řekl Hájek v rozhovoru pro ČT v bělehradské aréně. Uvědomuje si sílu domácích, jejichž lídrem je druhý hráč světa a vítěz Turnaje mistrů Novak Djokovič. "Moc těžších utkání být nemůže, ale i náš tým je strašně silný," upozornil Hájek.

Finálové kulisy Hájek zná. Velmi dobře si pamatuje utkání před třemi lety. "Věděl jsem, do čeho jdu, protože když jsme tu v roce 2010 prohráli v semifinále, byl jsem v týmu. Hotel, halu a prostředí jsem znal. Nic nového. I povrch mi připadá, že je velmi podobný jako v roce 2010," uvedl.

Je nám líto, video expirovalo.
Rozhovor s Janem Hájkem před finále Davis Cupu

Ve srovnání například s povrchem, na který jsou zvyklí čeští tenisté v domácím prostředí, je ten bělehradský podle Hájka pomalejší. "Je hodně drsný, trpí na tom míče a boty. Odskok je trochu vyšší," popsal třicetiletý tenista.

Šafařík je ideální volba

Tým se musí vypořádat s nepříjemným překvapením. V Bělehradě chybí nemocný kapitán Jaroslav Navrátil. "Je to samozřejmě nepříjemné. Všichni si přejeme, aby se brzy uzdravil a aby byl naprosto v pořádku. Víme, že nám bude fandit u televize," prohlásil Hájek.

Na Navrátilově místě bude dlouhodobý organizátor klání Davis Cupu Vladimír Šafařík. "Myslím si, že Vláďa Šafařík je ideální řešení. Kolem Davis Cupu se dlouho pohybuje, dělal i kapitána Fed Cupu, takže ví, co obnáší na lavičce sedět," řekl český tenista.

Jan Hájek na rozdíl od loňské sezony pomohl českým tenistů k zisku jednoho bodu v bitvě proti Kazachstánu. Porazil tehdy kazašskou jedničku Michaila Kukuškina 3:0 na sety a vybojoval první bod. "Pocity jsou malinko jiné, když člověk ví, že se na sezoně podílel," podotkl Hájek.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články