Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
České ragby

Fruhvirtová vyhrála první zápas na grandslamu, uspěly i další čtyři Češky

Sedmnáctiletá Linda Fruhvirtová má za sebou vítězný grandslamový debut. Na US Open zdolala Číňanku Wang Sin-jü 6:3, 6:4. Marie Bouzková vyhrála české derby s Lindou Noskovou a po vítězství 6:2, 6:7, 6:2 narazí na další krajanku Karolínu Plíškovou. Loňská čtvrtfinalistka porazila po dramatické bitvě Polku Magdu Linetteovou 6:2, 4:6, 7:6. Dál jde také Petra Kvitová díky výhře nad Ruskou Erikou Andrejevovou 7:6, 6:0. Kateřina Siniaková v závěru dne zdolala Američanku Taylor Townsendovou 6:4, 4:6, 6:2.

Linda Fruhvirtová
zdroj: USA Today Sports autor: Jerry Lai

Turnaj naopak skončil pro Terezu Martincovou, jež podlehla Estonce Kaie Kanepiové 6:7, 3:6. Mezi muži dohrál poslední český zástupce Jiří Veselý, který podlehl 23. hráči světa Britu Danielu Evansovi 4:6, 1:6, 1:6.

Talentovaná Fruhvirtová, které patří v žebříčku WTA 167. místo, narazí v další fázi na bývalou světovou jedničku a dvojnásobnou grandslamovou šampionku Španělku Garbiňe Muguruzaovou.

Při svém debutu v hlavní soutěži turnaje "velké čtyřky" uspěla proti Wang Sin-jü v prvním setu zásluhou dvou brejků v úvodu.

Je nám líto, video expirovalo.
Kvitová vyhrála nad Andrejevovou

Přestože ve druhé sadě ztrácela 2:4, díky čtyřem hrám za sebou si zajistila postup. O tři roky starší Číňanka doplatila na 41 nevynucených chyb.

"Je to úžasné. Právě kvůli takovým zápasům tolik makáme. Jsem šťastná, že jsem po kvalifikaci zvládla i další utkání. Při rozehrávce jsem se po nějakých zkažených smečích docela zamračila, ale jinak jsem si udržovala dobrý pocit a sebedůvěru. Věděla jsem, že jsem v přípravě udělala všechno," uvedla Fruhvirtová.

Čtyřiadvacetiletá Bouzková porazila o sedm let mladší Noskovou měsíc poté, co ji vyřadila také v semifinále turnaje WTA v Praze. Čtvrtfinalistka letošního Wimbledonu se do druhého kola US Open dostala až na pátý pokus.

"Byl to těžký zápas a jsem ráda, že jsem ho zvládla. Ze začátku to vypadalo v pohodě, ale pak se to trochu zvrtlo. Koncovka mi tam dnes hodně vypadla. Ale jsem ráda, že jsem se poučila i z předchozích dvou let, kdy jsem měla podobné problémy, vyhrála třetí set a prolomila to čekání," řekla Bouzková.

Rodačka z Prahy měla lepší úvod a díky čtyřem hrám za sebou získala první set. Ve druhé sadě podávala za stavu 5:3 na vítězství v zápase, Nosková ale nic nevzdala.

Juniorská vítězka loňského Roland Garros, která se do hlavní soutěže dostala z kvalifikace, vývoj otočila a po triumfu ve zkrácené hře si vynutila pokračování.

Ve třetím setu však byla Bouzková opět při podání bezchybná, získala dva brejky a dotáhla duel k postupu. Celkem si pomohla 12 esy, Nosková nezaznamenala ani jedno.

"Když jsem viděla los, trochu mě to mrzelo, ale chtěla jsem to Marušce oplatit za Prahu. Ona ale hrála dobře a kvalitně servírovala. Tím si hodně pomohla, zatímco já udělala ve všech třech setech od stavu 2:2 pár nevynucených chyb," uvedla Nosková.

Další soupeřkou Bouzkové bude Plíšková. Bývalá světová jednička sice předchozí čtyři souboje s Linetteovou vyhrála bez ztráty setu, tentokrát ale musela o vítězství tvrdě bojovat.

Po zisku první sady prohrála po nepovedené koncovce druhý set a ve třetím ztrácela 1:4. Podařilo se jí sice duel otočit, ale za stavu 6:5 utkání nedopodávala.

Rozhodnutí proto přišlo v turbulentním tie-breaku. Plíšková vedla už 7:2, Linetteová ale šesti míčky za sebou zkrácenou hru otočila a mohla při svém podání dotáhnout zápas k vítězství. Oba servisy ale ztratila a Plíšková poté využila první mečbol.

"Přijde mi, že takové drama mám snad už každý zápas. První set a půl jsem hrála super a cítila se dobře. I když jsem občas zkazila, hrála jsem aktivně a zdravě. Nepodržel mě ale první servis a pak to bylo těžké. Přišlo pár chyb, ona se chytila a já nevyužila ve druhém setu několik šancí jí utéct. Proto se pak celkově zvedla," podotkla Plíšková.

Je nám líto, video expirovalo.
Kvitová: Trvalo mi dlouho, než jsem se dostala do zápasu

Nejvýše postavená Češka na turnaji Kvitová sice proti ruské kvalifikantce Andrejevové ztrácela v prvním setu 2:5, poté se jí ale podařil brejk a v tie-breaku ztratila jen tři hry. Ve druhé sadě už 21. hráčka světa nedala soupeřce šanci a nadělila jí "kanára".

"Na začátku zápasu jsem byla nervózní a napjatá. Nedařilo se mi předvádět mou hru. Myslím, že to je ale běžné pro zápasy prvního kola. Soupeřka navíc neměla co ztratit. Chvíli mi trvalo, než jsem se vrátila zpět, musela jsem zabojovat, ale zvládla jsem to. Mám radost, že jsem první set otočila a pak vyhrála i celý zápas," řekla Kvitová.

Poslední postupující dne se stala Siniaková, která se do druhého kola US Open probojovala podruhé za sebou.

Šestadvacetiletá rodačka z Hradce Králové porazila domácí držitelku divoké karty a 197. hráčku světa Townsendovou i navzdory 51 nevynuceným chybám.

V dalším kole vyzve Francouzku Alizé Cornetovou, která vyřadila úřadující šampionku Emmu Raducanuovou.

Sedmadvacetiletá Martincová se nedostala do druhého kola US Open ani na pátý pokus a počtvrté za sebou.

Proti Kanepiové sice získala hned ve druhé hře brejk, ten ale vzápětí nepotvrdila a ve zkrácené hře prohrála 4:7.

Ve druhém setu už byla Estonka při svém podání stoprocentní a nenabídla Martincové ani jednu brejkovou příležitost.

"Byl to těžký zápas. První set byl těsný a měla jsem šance na returnu. Ty jsem ale nevyužila a s takovými hráčkami už další nedostanete," řekla Martincová.

Přiznala, že se v sezoně potýká s bolavým kolenem. "Je to mentálně náročné. Dnes to bylo blízko a mrzí mě to. Na US Open hraju popáté hlavní soutěž a losy mi nikdy nehrály do karet," dodala.

Veselý prohrál v úvodním kole US Open popáté za sebou. Proti favorizovanému Evansovi získal jen šest gamů, z toho čtyři v úvodním setu. Rodák z Příbrami se přes první kolo grandslamu letos dostal jen ve Wimbledonu.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články