Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Djokovič porazil antukového mistra Nadala, ve finále se utká s Tsitsipasem

Rafael Nadal se 14. titulu na pařížské antuce letos nedočká. V semifinále Roland Garros antukového mistra porazil Novak Djokovič ve čtyřech setech 3:6, 6:3, 7:6 a 6:2. Ve finále ho čeká Řek Stefanos Tsitsipas, který vyhrál 6:3, 6:3, 4:6, 4:6 a 6:3 nad Alexanderem Zverevem.

Vítězný Novak Djokovič
zdroj: ČTK/AP

Nadal sice v utkání plném úchvatných výměn získal první set, nakonec ale utrpěl svou teprve třetí porážku na Roland Garros od debutu v roce 2005. Na pařížském grandslamu ho porazil pouze Robin Söderling (2009) a poté dvakrát Djokovič, v roce 2015 a letos. Španělský antukový král tak poprvé nezíská titul, když v Paříži přešel přes čtvrtfinále.

Nadal také přišel o šanci osamostatnit se v čele historického pořadí grandslamových šampionů, s 20 tituly zůstane na děleném prvním místě s Rogerem Federerem. Pokud Djokovič pařížský grandslam podruhé v kariéře vyhraje, bude se moci ve Wimbledonu na oba své letité rivaly dotáhnout.

Je nám líto, video expirovalo.
Klíčové okamžiky tie-breaku a závěr utkání Djokovič - Nadal

Vrcholem reprízy loňského finále, které ovládl hladce Nadal, byl třetí set. Trval hodinu a půl a nabídl množství výměn, které zvedaly 5000 diváků ze sedadel. Oba hráči předváděli úžasnou obranu, vraceli míče ze zdánlivě ztracených pozici a následně "vymetali" růžky kurtu vítěznými údery. Zápas tentokrát mohli sledovat diváci na stadionu až do konce, neboť organizátoři s úřady dohodli výjimku ze zákazu vycházení stanoveného ve Francii na 23:00.

Djokovič v klíčové třetí sadě odvrátil setbol a díky výhře v tie-breaku 7:4 se dostal do vedení 2:1. Čtvrtý set sice Nadal zahájil proměněným brejkbolem a vedl 2:0, pak už ale podání neudržel a viditelně vyčerpaný zbylých šest gamů prohrál.

Tsitsipas vybojoval zatím nejdůležitější zápas

Tsitsipas si na pařížské antuce zahraje o svůj vůbec první grandslamový titul. Řek uspěl v grandslamovém semifinále na čtvrtý pokus, letos na Australian Open ho vyřadil v boji o finále Rus Daniil Medvěděv. Zverevovi se nepodařilo navázat na loňský postup do finále US Open.

"Tahle výhra pro mě moc znamená. Je nejdůležitější v mé dosavadní kariéře. Vždycky jsem snil, že tu budu jednou hrát, ale nemyslel jsem si, že se mi to povede," uvedl dojatý Tsitsipas po zápase.

Je nám líto, video expirovalo.
Závěrečná hra utkání Tsitsipas - Zverev

Německý tenista se dokázal zvednout po prohraných prvních dvou setech, přidal na razanci úderů a díky brejkům v úvodu třetí a čtvrté sady srovnal. Čtyřiadvacetiletý Zverev měl hned na začátku rozhodujícího setu šanci na další brejk, při podání soupeře vedl 40:0, ale Tsitsipas získal následujících pět bodů.

"Ten game byl psychicky vysilující a intenzivní, ale přežil jsem. Stále jsem věřil, že je naděje na vítězství. Jediné, co jsem mohl dělat, bylo bojovat," řekl Tsitsipas.

A byl to naopak vítěz letošních antukových turnajů v Monte Carlu a Lyonu, komu se podařil rozhodující brejk. Tsitsipas se dostal do klíčového vedení 3:1 i díky velké pomoci Zvereva, jenž udělal dvojchybu a poté netrefil dva bekhendy a forhend. Za stavu 5:2 ještě řecký tenista nevyužil čtyři mečboly při podání soupeře, ale v příštím gamu už zakončil zápas esem. Stal se tak nejmladším pařížským finalistou od roku 2008, kdy Nadal získal čtvrtý ze svých třinácti titulů pět dnů po 22. narozeninách.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články