Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Velký obrat cestou k vítězství. Djokovič podruhé ovládl Roland Garros

Novak Djokovič je podruhé vítězem na Roland Garros. Na centrálním dvorci Philippa Chatriera srbský hráč ve finále porazil Stefanose Tsitsipase, i když prohrál úvodní dva sety. Velký obrat ho ale dovedl za čtyři hodiny a jedenáct minut k výhře 6:7, 2:6, 6:3, 6:2, 6:4 a devatenáctému grandslamovému titulu v kariéře.

Novak Djokovič zvítězil na Roland Garros
zdroj: ČTK/AP/ autor: Michel Euler

Čtyřiatřicetiletý Djokovič zvítězil na French Open poprvé v roce 2016. Cestu k letošnímu vavřínu si otevřel výhrou v semifinále nad antukovým králem Rafaelem Nadalem ze Španělska.

Letos i vítěz Australian Open Djokovič tak zaostává už jen o jeden titul v počtu grandslamových za Nadalem a Švýcarem Rogerem Federerem. Jako první hráč v open éře dokázal vyhrát každý z turnajů velké čtyřky dvakrát a jako celkově třetí hráč historie - v minulosti to dokázali už jen Australané Rod Laver a Roy Emerson.

Djokovič v prvních dvou setech finále zaostával za svým standardem a naopak dvaadvacetiletý debutant v grandslamovém finále Tsitsipas se překonával. V prvním setu Řek parádním forhendovým vítězným úderem odvrátil setbol a získal sadu v tie-breaku. Ve druhém setu se ještě vezl na vítězné vlně a získal nadějné vedení 2:0 na sety.

"Dnes jsem se naučil, že bez ohledu na všechno ostatní, pokud máte dohrát zápas, tak musíte vyhrát tři sety, ne dva. Dva sety nic neznamenají," uvedl zklamaný Tsitsipas. Jeho soupeř si po druhém setu odskočil na toaletu a nastartoval obrat. "Nevím, co se tam stalo, ale vrátil se jako úplně jiný hráč. Hrál opravdu dobře, nedal mi žádný prostor," řekl řecký tenista.

Od třetího setu už Djokovič předváděl hru, kterou zničil i Nadala. Potvrdil roli nejlépe returnujícího hráče, ve výměnách byl důraznější a přidával zkrácení hry. Od třetího setu nenabídl soupeři ani jeden brejkbol. V koncovce Tsitsipas jeden mečbol odvrátil, ale druhý Srb proměnil.

"Je to další splněný sen," řekl Djokovič ve francouzštině na kurtu. "Bylo to velmi náročné utkání, ale dokázal jsem v posledních dvou zápasech porazit dva velké hráče."

Nadala porazil lídr žebříčku v pátek těsně před půlnocí. "Devět hodin tenisu ani ne během 48 hodin," připomněl Djokovič. "Atmosféra byla zase elektrizující. Nebylo to pro mě snadné za ty poslední tři dny, fyzicky ani psychicky. Ale věřil jsem ve své schopnosti a svoji hru," řekl staronový král Paříže.

Djokovič, který stejně jako překvapivá česká šampionka dvouhry žen Barbora Krejčíková za triumf vydělal 1,4 milionu eur, zvládl v turnaji dvakrát otočit z nepříznivého stavu 0:2 na sety. V osmifinále mu nakonec Ital Lorenzo Musetti vzdal v rozhodující páté sadě.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články