Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Začíná Roland Garros. Rýsuje se další český úspěch? A porazí někdo Nadala?

Druhý grandslam sezony, další šance pro velký úspěch českého tenisu. Karolína Plíšková a Petra Kvitová budou i na Roland Garros patřit k favoritkám, i když antuka není jejich nejsilnějším povrchem. Na dvanáctý triumf v Paříži bude útočit Španěl Rafael Nadal, i když letos není na antuce tak suverénní jako dříve. Poprvé od roku 2015 bude hrát French Open Roger Federer. Přímé přenosy sledujte na ČT sport a webu ctsport.cz od pondělí.

Petra Kvitová
zdroj: Reuters autor: Jayne Kamin-Oncea

Češky zanechaly výraznou stopu na minulém grandslamu. Obě na Australian Open nestačily na šampionku Naomi Ósakaovou, které Plíšková podlehla v semifinále a Kvitová ve finále. Kvitová je průběžně nejlepší tenistkou tohoto roku. Antukovou sezonu zahájila výhrou ve Stuttgartu. Na cestě za obhajobou titulu v Madridu ji ve čtvrtfinále zastavila pozdější vítězka Kiki Bertensová. V Římě pak kvůli lehkému zranění lýtka vzdala osmifinále, ale v Paříži od středy trénuje.

Plíšková začínala na antuce pomaleji, protože se potýkala s virovým onemocněním. Před turnajem v Římě ale testy ukázaly, že je v pořádku, a Plíšková toho využila k zisku svého nejcennějšího antukového titulu. Hlavní favoritky Roland Garros ale vidí jinde.

Nedělní program (začátky v 11:00):

Kurt Philippa Chatriera: Kerberová (5-Něm.) - Potapovová (Rus.), Tsitsipas (6-Řec.) - Marterer (Něm.), Sonego (It.) - Federer (3-Švýc.), Brengleová (USA) - Karolína Plíšková (2-ČR).

Kurt Suzanne Lenglenové: Fabbiano (It.) - Čilič (11-Chorv.), Nišikori (7-Jap.) - Halys (Fr.), Ferrová - Mladenovicová (obě Fr.), Stephensová (7-USA) - Doiová (Jap.).

Kurt Simonne Mathieuové: Muguruzaová (19-Šp.) - Townsendová (USA), Cecchinato (16-It.) - Mahut (Fr.), V. Williamsová (USA) - Svitolinová (9-Ukr.), Goffin (27-Belg.) - Berankis (Lit.).

Kurt č. 6, 4. zápas: Veselý (ČR) - Mayer (Arg.).

Kurt č. 13, 2. zápas: Wang Ja-fan (Čína) - Vondroušová (ČR).

"Halepová a Bertensová jsou na antuku nejvíce připravené. Ty jsou těžké pro všechny. Ale když se to sejde někomu, kdo hraje rychleji, může je porazit. Ty dvě jsou pro mě nejvíc," řekla Plíšková před odletem do Paříže.

Rafael Nadal
zdroj: ČTK/AP

Rumunka Simona Halepová bude obhajovat titul, ale v této antukové sezoně žádný turnaj nevyhrála. V Madridu prohrála ve finále s Bertensovou. V Římě ji ve druhém kole porazila devatenáctiletá Češka Markéta Vondroušová, která může být skrytou nadějí také v Paříži.

Bertensová vyhrála velký turnaj v Madridu, ale na Roland Garros uspěla naposledy v roce 2016, kdy hrála semifinále. V posledních dvou ročnících se nedostala přes třetí kolo.

Poslední dva grandslamy ovládla světová jednička Ósakaová, která ale na antuce nezáří. V Paříži postoupila maximálně do třetího kola a letos na dvou ze tří antukových turnajů odstoupila kvůli zranění. V Římě měla problémy s palcem na ruce, ale podobně jako Kvitová už v Paříži trénuje.

Čeští vítězové v singlu:

1970: Jan Kodeš,

1971: Jan Kodeš,

1981: Hana Mandlíková,

1984: Ivan Lendl,

1986: Ivan Lendl,

1987: Ivan Lendl.

Další česká tenistka Lucie Šafářová se ve čtyřhře po boku Bethanie Mattekové-Sandsové definitivně rozloučí s kariérou.

V mužské hlavní soutěži při absenci zraněného Tomáše Berdycha budou hrát Jiří Veselý a také Lukáš Rosol, jenž sice vypadl v 3. kole kvalifikace, ale do turnaje se dostal jako takzvaný "lucky loser". Veselému se zatím letos nedaří a jakýkoliv vyhraný zápas v Paříži by pro něj byl úspěchem.

Král pařížské antuky Nadal tentokrát na svůj nejoblíbenější grandslam přijel jen s jedním antukovým titulem v zádech. V Monte Carlu, Barceloně a Madridu vypadl v semifinále. Rostoucí formu ale potvrdil v Římě, kde triumfoval po finálové výhře nad světovou jedničkou Novakem Djokovičem.

Vedle Djokoviče a Nadala bude k favoritům patřit také loňský finalista Roland Garros Dominic Thiem. Rakouský tenista porazil Nadala na cestě k titulu v Barceloně.

Obhájci titulů:

Dvouhra muži: Rafael Nadal (Španělsko)

Dvouhra ženy: Simona Halepová (Rumunsko)

Čtyřhra muži: Pierre-Hugues Herbert, Nicolas Mahut (Francie)

Čtyřhra ženy: Barbora Krejčíková, Kateřina Siniaková (ČR)

Smíšená čtyřhra: Latisha Chanová (Tchaj-wan), Ivan Dodig (Chorvatsko)

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články