Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Silver 2024

Vondroušová si zahraje čtvrtfinále na Roland Garros, vyzve Šwiatekovou

Splnila roli favoritky a je mezi nejlepšími osmi. Tenistka Markéta Vondroušová porazila na Roland Garros Srbku Olgu Danilovičovou 6:4, 6:2 a na pařížském grandslamu postoupila podruhé do čtvrtfinále. Česká jednička a turnajová pětka vyhrála utkání za hodinu a 21 minut. V další fázi vyzve úřadující šampionku a světovou jedničku Polku Igu Šwiatekovou, která deklasovala Rusku Anastasiu Potapovovou dvakrát 6:0.

Je nám líto, video expirovalo.
Vondroušová postoupila v Paříži do čtvrtfinále, vyzve v něm Šwiatekovou

České tenistky byly úspěšné také ve čtyřhře. Marie Bouzková se Španělkou Sarou Sorribesovou zdolaly argentinsko-francouzský pár Maria Lourdes Carleová, Diane Parryová 6:4, 6:2. Kateřina Siniaková s Američankou Cori Gauffovou zdolaly kazašsko-čínskou dvojici Anna Danilinová, Sü I-fan 6:3, 6:0. Barbora Krejčíková po boku Němky Laury Siegemundové vyřadila Lindu Noskovou a Slovenku Terezu Mihalíkovou 3:6, 6:2, 6:2.

Společná premiéra v mixu nevyšla Tomáši Macháčovi a Siniakové, kteří nestačili v úvodním kole smíšené čtyřhry na polsko-tchajwanskou dvojici Jan Zieliňski, Sie Šu-wej. S turnajovými sedmičkami prohráli 2:6, 6:7. Macháč pokračuje ve čtyřhře mužů, kde s Číňanem Čang Č'-čenem porazili v 1. kole německo-britský pár Andreas Mies, Neal Skupski 4:6, 6:4, 6:3.

Finalistka Roland Garros z roku 2019 Vondroušová potvrdila proti 125. hráčce světa Danilovičové roli favoritky. Do čtvrtfinále grandslamu se loňská vítězka Wimbledonu probojovala počtvrté v kariéře. V Paříži také zůstala poslední českou účastnicí ve dvouhře.

"Tenhle kurt mám hrozně ráda. Byl to těžký zápas, prohrávala jsem v něm 1:4, ale jsem ráda, že jsem to otočila a postoupila," řekla v pozápasovém rozhovoru Vondroušová. "Musela jsem zůstat soustředěná až do konce, protože jsem věděla, že se (Danilovičová) v minulých zápasech dokázala i z nepříznivého stavu vrátit," doplnila.

Stříbrná olympijská medailistka z Tokia 2021 Vondroušová zaznamenala 19 vítězných míčů a udělala 18 nevynucených chyb. O rok mladší Danilovičová, která na cestě do premiérového osmifinále vyřadila Američanku Danielle Collinsovou či Chorvatku Donnu Vekičovou, nasbírala o 14 nevynucených chyb více.

Vondroušová měla pomalejší rozjezd a přišla hned o první hru na podání. Od stavu 1:4 však vyhrála pět her po sobě a ujala se vedení. Ve druhé sadě již byla sokolovská rodačka na servisu stoprocentní. Za stavu 2:0 odvrátila tři brejkboly a poté již další šanci soupeřce na prolomení podání nedala. Proměnila hned první mečbol.

Česká tenistka zatím přišla na turnaji o jediný set, a to když dostala ve 2. kole od Američanky Katie Volynetsové "kanára". "První kola jsou vždy těžká. Navíc tamten zápas se hrál dva dny (kvůli dešti). Jsem ráda, že jsem nyní ve čtvrtfinále," uvedla česká tenistka.

Vondroušová se stala třetí Češkou od roku 2000, která postoupila podruhé do čtvrtfinále Roland Garros. Zatím se to před ní povedlo jen Nicole Vaidišové a Petře Kvitové.

Se Šwiatekovou se Vondroušová utkala dosud třikrát, ani jednou nevyhrála a nezískala ani set. Naposledy se střetla se čtyřnásobnou grandslamovou šampionkou na loňském Turnaji mistryň v mexickém Cancúnu, kde prohrála 6:7, 0:6.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články