Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Vondroušová nabírá sebevědomí. Jsem klidnější. Nepanikařím, říká před osmifinále

Klidná síla. Heslo francouzských socialistů z dob Francoise Mitterranda nebo později českých lidovců by mohlo po postupu do osmifinále Roland Garros platit i pro Markétu Vondroušovou. Devatenáctiletá Češka už ví, jak se chovat na velkých turnajích v kritických chvílích. S chladnou hlavou. Po čtvrtfinále v Indian Wells, Miami a Římě zatím prodává stabilní formu i v Paříži. Přes Španělku Carlu Suárezovou přešla dál, ač v prvním setu byla o brejk dole.

Markéta Vondroušová
zdroj: ČTK autor: Martin Sidorják

"Nastoupila na mě ve velkém stylu, hrála fakt dobře. Překvapilo mě na začátku, jak moc liftuje svůj forhend, protože jsem proti ní ještě nikdy nehrála a znám ji jen z televize," řekla.

Projevily se ale zkušenosti, které za rok na okruhu WTA česká hráčka nabrala. "Hrála jsem už docela velké zápasy, celkově už jsem klidnější. Nepanikařím tak jako předtím," pochvalovala si. Projevuje se to i při těch nejdůležitějších míčích. "Není to tak, že bych byla vystresovaná, že ten míč musím zahrát, jinak je to v háji. Spíš jsem taková celkově vyrovnaná," popisovala Vondroušová.

Stejně jako další přední světové tenistky má kolem sebe početný realizační tým. V Praze se jí trenérsky věnuje Jiří Hřebec, po turnajích s ní jezdí kouč Jan Hernych, má kondičního trenéra Michala Vágnera a nově také fyzioterapeuta Martina Janouška.

"Je super, že je to všechno takhle při ruce na Štvanici, že se nemusím nikam hnát. V Praze jsem vlastně celý den na Štvanici, od rána do večera. Je to super, jak to takhle funguje, že všichni se znají dohromady a fungují úplně skvěle," uvedla.

Vyhrané zápasy jí zvedají sebevědomí. Na kurtu spoléhá sama na sebe, nikoliv na pomoc soupeřky. "Nečekám, až se někdo vykazí. Dneska by to určitě nešlo, kdybych čekala, jestli to zkazí, nebo ne. Jsem ráda, jak jsem to zvládla, protože to bylo fakt hrozně těžký. Kdybych zahrála trošku hůř, tak si myslím, že bych nevyhrála," vrátila se k zápasu se Suárezovou.

Zatímco v prvním setu do stavu 2:4 třikrát ztratila servis, v koncovce druhé sady nepřipustila žádné komplikace. Utkání bez problémů doservírovala. "První míč posledního gemu mi dala z kraťasu kontrakraťas, naštěstí jsem ho doběhla a vyhrála ten bod. Naštěstí se to nezamotalo," řekla.

Žádné stresující cíle

Vondroušová nepřemýšlí o tom, jak daleko by v Paříži mohla dojít. "Já se spíš soustředím na každý zápas, abych zahrála, co mám a co si řekneme," poznamenala.

Díky volnému dni mezi dvouhrami má spoustu sil. Čtyřhru, kterou hraje se Slovenkou Magdalenou Rybárikovou, bere jako trénink. "Zareturnuju si, zapodávám, je to v pohodě," dodala.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články