Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

V Paříži končí Tsitsipas i Medvěděv. Šwiateková zakolísala, ale jede dál

Nejedno překvapení v osmifinále Roland Garros. Stefanos Tsitsipas neobhájí loňské finále v Paříži, Řek prohrál s čtyřicátým hráčem světa Holgarem Runem 5:7, 6:3, 3:6 a 4:6. Čtvrtfinálovým soupeřem dánského tenisty bude Casper Ruud, který porazil Huberta Hurkacze 6:2, 6:3, 3:6 a 6:3. Končí i druhý hráč světa Daniil Medvěděv, na kterém si ve třech setech smlsnul Marin Čilič. Už 32. zápas v řadě vyhrála Iga Šwiateková, když porazila Číňanku Čeng Čchin-wen 6:7, 6:0, 6:2.

Je nám líto, video expirovalo.
Marin Čilič zdolal na Roland Garros světovou dvojku

Čilič až na jedenáctý pokus dokázal v Paříži porazit hráče z Top Ten. S posledním šampionem US Open Medvěděvem, který hrál druhý turnaj po dubnové operaci kýly, se utkal počtvrté v kariéře a poprvé uspěl 6:2, 6:3, 6:2.

Třiatřicetiletý Chorvat po dominantním výkonu, kdy nečelil jedinému brejkbolu, vyrovnal své maximum v Paříži. Ve čtvrtfinále už byl v letech 2017 a 2018. "Byl to jeden z nejlepších zápasů mé kariéry," konstatoval Čilič, který při svém prvním podání získal 35 z 39 fiftýnů. Jeho příštím soupeřem bude další ruský hráč, sedmý nasazený Andrej Rubljov. Tomu skrečoval v osmifinále Ital Jannik Sinner.

Tsitsipas naposledy vypadl v osmifinále French Open před třemi lety, kdy nestačil na Švýcara Stanislase Wawrinku. Poté se probojoval do semifinále a v minulé sezoně nestačil až v pětisetové bitvě o titul na Srba Novaka Djokoviče.

Devatenáctiletý Rune prožívá životní grandslamový turnaj. Na letošním Australian Open a loňském US Open skončil hned v prvním kole. V Paříži se stal také prvním Dánem, který se v v takzvané open éře probojoval na grandslamu mezi nejlepší osmičku.

"Je to neuvěřitelný pocit. Na konci jsem byl tak nervózní. Řekl jsem si, že vydržím, jak to půjde a budu se držet svého plánu. Je skvělé, že tu mohu pokračovat dál," řekl Rune v rozhovoru na kurtu.

Stejný historický počin se povedl také jeho dalšímu protivníkovi Ruudovi. Osmý hráč světa vyhrál první vzájemný souboj s Hurkaczem 6:2, 6:3, 3:6, 6:3 a poprvé v open éře vybojoval grandslamové čtvrtfinále pro norské barvy. Jeho otec Christian po podobném milníku sahal na Australian Open v roce 1997, tehdy však prohrál v pěti setech s Chorvatem Goranem Ivaniševičem. Ruudovým maximum dosud bylo 4. kolo z loňského Australian Open.

Polská světová jednička dál natahuje šňůru

Dvacetiletá Šwiateková proti o rok mladší Čeng Čchin-wen dobře začala. V první sadě vedla 5:2 a měla pět setbolů. Přesto první set dospěl do zkrácené hry. V ní Polka vedla také 5:2, neuhrála pět míčů v řadě a první sadu ztratila. Rodačka z Varšavy prohrála set po devíti zápasech.

Ve druhém setu přišla Čeng Čchin-wen o první tři gamy a vyžádala si pauzu na ošetření. Na kurty se vrátila s obvázaným pravým stehnem. Přestože se snažila druhou sadu zvrátit, zranění ji očividně limitovalo a Šwiateková jí nadělila "kanára".

Na začátku třetího setu si Číňanka nechala obvaz sundat a její herní projev se zlepšil. Přesto ztratila dvakrát servis a Šwiateková využila po dvou hodinách a 40 minutách první mečbol. Polka 32. výhrou v řadě vyrovnala počin Belgičanky Justine Heninové z let 2007 a 2008. V tomto století získaly větší počet triumfů za sebou jen Serena a Venus Williamsovy (34 a 35). Příště narazí na Jessicu Pegulaovou z USA, která porazila Rumunku Irinu Beguovou 4:6, 6:2 a 6:3.

Do druhého čtvrtfinále na Roland Garros se probojovala Darja Kasatkinová, jež zdolala dvakrát 6:2 Camilu Giorgiovou z Itálie. Pětadvacetiletá Ruska příště vyzve krajanku Veroniku Kuděrmetovovou, která vyřadila někdejší semifinalistku Madison Keysovou z USA 1:6, 6:3 a 6:1. Obě hráčky zabojují o své první grandslamové semifinále.

Tenisový turnaj French Open v Paříži (antuka, dotace 43,6 milionu eur):

Muži:
Dvouhra – 4. kolo: 
Ruud (8-Nor.) - Hurkacz (12-Pol.) 6:2, 6:3, 3:6, 6:3, Rune (Dán.) - Tsitsipas (4-Řec.) 7:5, 3:6, 6:3, 6:4, Rubljov (7-Rus.) - Sinner (11-It.) 1:6, 6:4, 2:0 skreč, Čilič (20-Chorv.) - Medveděv (2-Rus.) 6:2, 6:3, 6:2.

Ženy:
Dvouhra – 4. kolo: 
Kasatkinová (20-Rus.) - Giorgiová (28-It.) 6:2, 6:2, Kuděrmětovová (29-Rus.) - Keysová (22-USA) 1:6, 6:3, 6:1, Pegulaová (11-USA) - Beguová (Rum.) 4:6, 6:2, 6:3, Šwiateková (1-Pol.) - Čeng Čchin-wen (Čína) 6:7 (5:7), 6:0, 6:2.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články