Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Silver 2024

Šwiatekovou dělí od pařížského zlatého hattricku jediná výhra, v cestě stojí Paoliniová

Světová jednička Polka Iga Šwiateková opět předvedla, že kurty v Paříži jí opravdu sedí. V semifinále si poradila s Američankou Cori Gauffovou hladce 6:2 a 6:4 a zaútočí na třetí titul z Roland Garros za sebou a čtvrtý celkem. V cestě už jí stojí jen dvanáctá nasazená Italka Jasmine Paoliniová, která porazila sedmnáctiletou Rusku Mirru Andrejevovou 6:3, 6:1 a bude hrát první grandslamové finále. Z premiérové trofeje smíšené čtyřhry se radoval německo-francouzský pár Laura Siegemundová a Édouard Roger-Vasseli.

Je nám líto, video expirovalo.
Šwiateková míří za třetím titulem na Roland Garros, vyzve Paoliniovou

Turnajovou trojku Američanku Cori Gauffovou zdolala 6:2, 6:4. V sobotu bude hrát o pátý grandslamový titul v kariéře s Italkou Jasmine Paoliniovou.

Třiadvacetiletá Šwiateková porazila Gauffovou pojedenácté z dvanácti zápasů a počtvrté za sebou. Stejně jako před předloni ve finále nebo minulý rok ve čtvrtfinále ji na Roland Garros nedovolila získat ani set. Vítězka předchozích turnajů v Madridu a Římě vyhrála už 18. zápas za sebou.

"Bylo to hodně náročné a druhý set byl velmi těsný. Jsem ráda, že jsem se držela taktiky, moc jsem nad tím nepřemýšlela a dotáhla to do konce," řekla v rozhovoru na kurtu Šwiateková.

Rodačka z Varšavy prodloužila na Roland Garros svou neporazitelnost na 20 zápasů, čímž vyrovnala na čtvrtém místě historického žebříčku Němku Steffi Grafovou. Před ní jsou jen Justine Heninová (24), Monica Selešová (25) a Chris Evertová (29). Bilanci v Paříži si vylepšila na 34:2.

Šwiateková vyhrála za hodinu a 38 minut a popáté na turnaji neztratila ani set. O tři roky mladší Gauffová ji sice předčila v počtu vítězných míčů 27:10, doplatila ale na 39 nevynucených chyb.

Přemožitelka Marie Bouzkové a Markéty Vondroušové Šwiateková začala duel lépe. Hned v první hře získala brejk, utekla do vedení 2:0 a po dalším prolomeném servisu soupeřky v pátém gamu náskok zvýšila. V úvodním setu udělala jen pět nevynucených chyb, Gauffová jich měla 18.

Vítězka loňského US Open Gauffová se ve druhém setu mírně zlepšila. Po povedeném úvodu získala brejk a vedla 3:1. Šwiateková ale reagovala, vyhrála čtyři gamy za sebou a vývoj otočila. V deváté hře sice neproměnila při podání soupeřky dva mečboly, vzápětí si ale vypracovala při servisu další dvě šance a při té druhé zahrála Gauffová míček do autu.

Osmadvacetiletá Paoliniová, která ve čtvrtfinále porazila světovou čtyřku Jelenu Rybakinovou z Kazachstánu, si na antukových dvorcích v Paříži dál vylepšuje grandslamové maximum. Dosud byla nejdál v osmifinále letošního Australian Open. Po turnaji se posune do první desítky světového žebříčku.

"V prvním setu jsem byla trochu nervózní, ale s každou další výměnou jsem se stále více uvolňovala. Mám velkou radost, že se mi podařilo postoupit," uvedla Paoliniová.

Andrejevová, jež vyřadila v předchozím kole druhou hráčku světa, Bělorusku Arynu Sabalenkovou, doplatila v prvním grandslamovém semifinále na třicet nevynucených chyb. V utkání přišla čtyřikrát o servis, Paoliniové nevzala ani jeden.

Mixům v Paříži kralovali Siegemundová s Rogerem-Vasselinem

Ve finále smíšené čtyřhry si Laura Siegemundová a Édouard Roger-Vasselin poradili 6:4 a 7:5 s americko-britskou dvojicí Desirae Krawczyková a Neal Skupski. Šestatřicetiletá Siegemundová získala v mixu druhé grandslamové vítězství, před osmi lety uspěla s Chorvatem Matem Pavičem na US Open. Roger-Vasselin má první titul.

Vítězný mix French Open Siegemundová a Roger-Vasselin
zdroj: Reuters autor: Yves Herman

Úvodní set získali díky brejku v první hře a stoprocentnímu servisu. Ve druhé sadě sice nevyužili za stavu 5:4 mečbol, vzápětí se jim podařilo soupeře opět brejknout a druhý už poté zužitkovali.

Čtvrtý nasazený pár Krawczyková a Skupski prohráli společně druhé grandslamové finále za sebou. V lednu nestačili na Australian Open na tchajwansko-polskou dvojici Sie Šu-wej, Jan Zieliňski.

Tenisový grandslamový turnaj Roland Garros

Ženy:
Dvouhra - semifinále:
Šwiateková (1-Pol.) – Gauffová (3-USA) 6:2, 6:4.

Smíšená čtyřhra – finále:
Siegemundová, Roger-Vasselin (2-Něm./Fr.) – Krawczyková, Skupski (4-USA/Brit.) 6:4, 7:5.

Junioři:
Dvouhra – čtvrtfinále:
Schwärzler (2-Rak.) – Brunclík (10-ČR) 6:2, 7:6 (8:6).

Juniorky:
Dvouhra – čtvrtfinále:
Samson (3-ČR)
– Jovicová (USA) 6:7 (4:7), 6:4, 7:5, Valentová (12-ČR) – Jamrichová (1-SR) 6:3, 6:2.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články