Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Šwiateková je královnou Roland Garros, Keninové nedala ve finále sebemenší šanci

Paříž oslavuje nejmladší vítězku Roland Garros od roku 1992. Devatenáctiletá Iga Šwiateková totiž ve finále deklasovala Američanku Sofii Keninovou 6:4, 6:1 a stala se první polskou šampionkou v singlu na grandslamovém turnaji. Ve francouzské metropoli neztratila nenasazená tenistka ani set a v žebříčku WTA se posune z 53. na 17. místo. 

Iga Šwiateková s trofejí pro vítězku Roland Garros
zdroj: REUTERS autor: Gonzalo Fuentes

Bez jediného zaváhání si pro pohár Suzanne Lenglenové dokráčela naposledy Belgičanka Justine Heninová v roce 2007.

Šwiateková zahájila letošní Roland Garros vítězstvím nad loňskou finalistkou Markétou Vondroušovou a v cestě k titulu porazila ve dvou setech mimo jiné i největší favoritku Simonu Halepovou z Rumunska.

"Jsem šťastná a dojatá," uvedla Šwiateková po utkání v rozhovoru na kurtu, u kterého ji sledovali i rodiče. "Předloni jsem vyhrála juniorský grandslam (Wimbledon) a teď stojím zde s vámi. Je to bláznivé!"

Finále měla Šwiateková víceméně pod kontrolou. Nad Keninovou, semifinálovou přemožitelkou Petry Kvitové, vedla v prvním setu 3:0. O náskok sice přišla, ale ve zbytku utkání už ztratila jen dvě hry. Ve druhé sadě získala od stavu 0:1 šest gemů v řadě.

Zápas trval 1 hodinu a 24 minut. Šwiatekové se neroztřásla ruka ani v závěru. Hned první mečbol proměnila jistě vítězným forhendem. "Snažila jsem se hrát agresivně jako v předchozích duelech a být soustředěná. Bylo to náročné a nevím, co rozhodlo. Vyhrála jsem poslední míč a to je nejdůležitější," dodala varšavská rodačka.

Stala se teprve sedmou nenasazenou grandslamovou šampionkou v tzv. open éře datované od roku 1968. Dosud naposledy uspěla Američanka Sloane Stephensová na US Open před třemi lety.

Keninová nezopakovala výkon, kterým v semifinále zastavila Kvitovou. "Jsem zklamaná a smutná, ale Iga je teď na vlně," uznala. 

Krawietz s Miesem obhájili titul 

Deblová dvojice Kevin Krawietz, Andreas Mies zopakovala loňské nečekané tažení. Němečtí tenisté zdolali ve finále vítěze nedávného US Open Chorvata Mateho Paviče s Brazilcem Brunem Soaresem 6:3, 7:5 a na pařížské antuce vyhráli i dvanáctý zápas. 

Osmí nasazení letos neměli dobrou sezonu, ale v místě životního úspěchu byli opět k nezastavení. Paviče se Soaresem přehráli za hodinu a půl i díky faktu, že odvrátili všech pět brejkbolů.

Pavič se Soaresem v semifinále vyřadili nejvýše nasazené Juana Sebastiana Cabala s Robertem Farahem z Kolumbie, ale druhý grandslam po sobě ovládnout nedokázali.

Roland Garros v Paříži (antuka, dotace 38 milionů eur):

Muži:
Čtyřhra - finále: Krawietz, Mies (8-Něm.) - Soares, Pavič (7-Braz./Chorv.) 6:3, 7:5.

Ženy:
Dvouhra - finále:
Šwiateková (Pol.) - Keninová (4-USA) 6:4, 6:1.

Junioři:
Dvouhra - finále:
Stricker (7-Švýc.) - Riedi (8-Švýc.) 6:2, 6:4.
Čtyřhra - finále: Cobolli, Stricker (3-It./Švýc.) - Oliveira, Rodrigues (8-Braz.) 6:2, 6:4.

Juniorky:
Dvouhra - finále:
Jacquemotová (3-Fr.) - Čarajevová (Rus.) 4:6, 6:4, 6:2.
Čtyřhra - finále: Alvisiová, Pigatová (It.) - Bondarenková, Šnajderová (5-Rus.) 7:6, 6:4.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články