Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Urban Challenge Praha

Startuje Roland Garros bez antukového krále Nadala. Favority jsou Alcaraz a Šwiateková

Poprvé od roku 2004 začíná Roland Garros bez čtrnáctinásobného šampiona Rafaela Nadala. Jeho absence bude chtít využít zejména Novak Djokovič a zaútočit na 23. grandslamový titul, jímž by se od Španěla odpoutal v čele historického žebříčku. Hlavním favoritem je ale Nadalův krajan a světová jednička Carlos Alcaraz. Mezi ženami obhajuje triumf Iga Šwiateková z Polska. O úspěch zabojuje 14 českých zástupců v čele s Petrou Kvitovou a Barborou Krejčíkovou.

Carlos Alcaraz na turnaji ATP v Římě
zdroj: REUTERS

Nadal start na oblíbeném turnaji vzdal kvůli zranění kyčle a vynechá i Wimbledon. Po více než 20 letech také vypadne z top 100 světového žebříčku. Na grandslamu naposledy triumfoval právě loni v Paříži, kdy uspěl navzdory potížím s chronickým onemocněním nohy.

Šestatřicetiletý Djokovič, jenž bude jediným účastníkem turnaje z hráčů dřívější "velké čtyřky" (Djokovič, Nadal, Federer, Murray), se pokusí navázat na vítězství z let 2016 a 2021. Loni vypadl ve čtvrtfinále právě s Nadalem. Ani šampion letošního Australian Open ale nemusí být stoprocentně fit, před turnajem v Madridu ho trápily potíže s loktem. V Římě pak třetí hráč světa nestačil na Dána Holgera Runeho.

Právě letošní Roland Garros může symbolizovat nástup nové generace. Vedle Runeho se hodně čeká od vítěze loňského US Open Alcaraze, který triumfoval v Barceloně a Madridu. "Je to hráč, kterého bude na tomto povrchu potřeba porazit. Nová generace už je tady," konstatoval Djokovič. Šanci cítí také světová dvojka Rus Daniil Medvěděv.

Z českých zástupců se pokusí vylepšit poslední účast v 1. kole letošní čtvrtfinalista Australian Open Jiří Lehečka, který vyzve Němce Jana-Lennarda Struffa. Jiří Veselý, startující díky chráněnému žebříčku, bude čelit turnajové pětce Řekovi Stefanosi Tsitsipasovi.

Krejčíkovou vyzve Curenková

Kvarteto Češek bude plnit roli nasazených hráček. Vedle Kvitové (10.) a Krejčíkové (13.) se počítá s Karolínou Plíškovou (16.) a Marií Bouzkovou (31.). Kvitová narazí v 1. kole na Italku Elisabettu Cocciarettovou. Krejčíková zahájí turnaj, který před dvěma lety vyhrála, s Ukrajinkou Lesjou Curenkovou.

Pořadatelé věří také finalistce z roku 2019 Markétě Vondroušové - označili spolu s Ukrajinkou Anhelinou Kalininovou a Egypťankou Majar Šarífovou za možné překvapení. Dalšími Češkami jsou Kateřina Siniaková, Karolína Muchová, Tereza Martincová, Linda Nosková nebo Linda Fruhvirtová. Postup do hlavní soutěže si v kvalifikaci vybojovaly také sedmnáctiletá Sára Bejlek a o rok mladší Brenda Fruhvirtová.

Trůn bude hájit světová jednička a dvojnásobná šampionka Šwiateková. Rodačka z Varšavy, která v průběhu turnaje oslaví 22. narozeniny, prohrála loni na cestě za vítězstvím jediný set. Letos však tak dominantní není a ovládla "pouze" turnaje v Dauhá a Stuttgartu. V Madridu ztratila finále proti Bělorusce Aryně Sabalenkové, v Římě skrečovala čtvrtfinále Jeleně Rybakinové z Kazachstánu.

Před Roland Garros ale ujistila, že je fit a bude usilovat o čtvrtý grandslamový titul. "Vím, že některé hráčky jsou v sezoně stabilnější než já. Můžete to vidět v žebříčku i z výsledků. Soustředím se však na sebe a na ostatní soupeřky se nedívám. Nedává mi smysl to všechno příliš analyzovat," uvedla Šwiateková.

Zatímco světová dvojka Sabalenková se pokusí po Australian Open vyhrát i druhý grandslam v sezoně, poražená finalistka z Melbourne a loňská vítězka Wimbledonu Rybakinová může navázat na triumfy z Říma či Indian Wells. "Jsem hrdá na to, že si dokážu udržet takovouto úroveň hry. Není to snadné se všemi těmi zápasy a cestováním. Myslím, že s týmem ale odvádíme dobrou práci. Vidím zlepšení na kurtu i po fyzické stránce," dodala Rybakinová.

Pořadatelé letos rozdělí dotaci 49,6 milionu eur (asi 1,17 miliardy korun). Šampioni dvouher inkasují shodně 2,3 milionu eur (54,3 milionu korun), stejně jako v roce 2019. Loni činily odměny o 100 tisíc méně.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články