Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Start jako z hororu se změnil v pohádku. Jsem na sebe hrozně pyšná, řekla Vondroušová

Úvodních deset výměn v semifinále Roland Garros prohrála a v závěru prvního setu čelila třem setbolům včetně jednoho "nalitého". Počáteční nervozitu však Markéta Vondroušová překonala, nasazenou Britku Johannu Kontaovou zdolala 7:5, 7:6 a postoupila do svého prvního grandslamového finále, ve kterém se v sobotu od 15:00 střetne s Australankou Ashleigh Bartyovou. Přímý přenos sledujte na ČT sport a webu ctsport.cz.

Markéta Vondroušová se raduje z postupu do finále Roland Garros
zdroj: REUTERS autor: Benoit Tessier

"Zatím mi to moc nedochází. Byl to každopádně skvělý zážitek," komentovala postup devatenáctiletá tenistka bezprostředně po utkání.

"Rozhodl fakt, že Markéta dokázala ustát enormní tlak od Kontaové a v koncovkách setů byla silnější," doplnil trenér Jan Hernych. 

Jeho svěřenkyně se po šestém pařížském vítězství představí v sobotním finále a poprvé v kariéře okusí atmosféru patnáctitisícového centrálního dvorce Philippa Chatriera. Z důvodu odložení čtvrtečního programu se na něm totiž ženská semifinále neuskutečnila. "Je to zvláštní, že tam ještě nehrála, když je ve finále. Půjdeme se tam ráno rozehrát a uvidíme, jak to zvládne," pokračoval Hernych.

Do semifinále vstoupila Vondroušová velmi špatně a nezvládla úvodních deset výměn. "Byla jsem nervózní. Začala jsem na servisu a věděla jsem, že ho musím udržet. Ona do toho navíc od začátku šla a bylo těžké s ní něco uhrát. Pak ale udělala jednu chybu a chytla jsem se," popsala.

Agresivní hru na plné riziko od Kontaové očekávala. "Ona takhle prostě hraje. Dá pár super míčků a pak dalších pár vyhodí mimo kurt. Na to jsem se snažila soustředit." 

Ztracené podání si fedcupová reprezentantka vzala zpět ve čtvrtém gemu, ale hned v pátém se soupeřce podařil rebrejk. Za stavu 3:5 pak Britka disponovala trojicí setbolů, přičemž hned při prvním z nich nezužitkovala stoprocentní šanci u sítě. "Že to byl setbol mi řekli až po zápase. Na ten úder si každopádně pamatuji. Měla jsem strašné štěstí. Napálila to do autu, já bych tam rozhodně nebyla," uznala Vondroušová.

Stěžejní gem nakonec získala, poté přidala další dva a vyhrála celou sadu 7:5. "V důležitých chvílích jsem se chytla," hodnotila skromně. 

Kontaová ovšem nesložila zbraně a také ve druhém setu vedla, konkrétně 5:3. "Věděla jsem, že nic není ztraceno. Ona byla totiž v klíčových momentech nervózní a chybovala. Když jsem míč udržela v kurtu, tak ho většinou vyhodila," prohlásila Vondroušová. "V tie-breaku jsem se pak snažila udržet v klidu a dohrát to."

Právě na tie-break si česká tenistka schovala nejlepší úder semifinále. Forhendem kolem sloupku prolomila Britce servis a odskočila do vedení 5:2, které už nepustila. "Za stavu 4:2 jsem si říkala, že musím něco uhrát. Ona trefila velmi dobré první podání, já jsem pak riskla stranu a ten forhend byl prostě neskutečný," pochválila se.

Následně si dvakrát chladnokrevně počínala při vlastním servisu a postoupila do finále. "Ani jsem nevěřila, že je konec. Hrozně se mi ulevilo. Proměnila jsem hned první mečbol. Ne jako ve čtvrtfinále s Martičovou, kde to bylo v koncovce vypjaté. Na to, jak jsem udržela v závěru nervy, jsem hrozně pyšná," zakončila Vondroušová.

O premiérový grandslamový titul se rodačka ze Sokolova utká s Bartyovou, která v semifinále zastavila senzační tažení sedmnáctileté Amandy Anisimovové z USA (6:7, 6:3, 6:3). "Je opravdu velmi šikovná. Často používá slajsovaný bekhend a hraje více technických úderů," popsal trenér Hernych poslední soupeřku své svěřenkyně na letošním Roland Garros.    

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články