Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Euro Hockey Tour mužů 2023/2024

Srdnatý vzdor Muchové nestačil. Královnou Roland Garros je potřetí Šwiateková

Světové jedničce statečně vzdorovala a od zisku prvního grandslamového titulu nebyla Karolína Muchová daleko. V závěru třetího setu dechberoucího finále však ukázala extratřídu Iga Šwiateková z Polska a potřetí v kariéře vyhrála Roland Garros. Nenasazenou českou tenistku udolala na centrálním kurtu Philippeho Chatriera v Paříži 6:2, 5:7 a 6:4.

Je nám líto, video expirovalo.
Muchová na titul z Roland Garros nedosáhla, po bitvě prohrála se Šwiatekovou

Díky nejlepšímu grandslamovému výsledku v kariéře se Muchová posune ze 43. místa světového žebříčku WTA na 16. pozici, která je jejím novým maximem.

Rodačka z Olomouce prohrála ve finále Roland Garros stejně jako Markéta Vondroušová před čtyřmi lety nebo Lucie Šafářová v roce 2015. Nenavázala tak na předloňské vítězství Barbory Krejčíkové a Hany Mandlíkové z roku 1981.

"Pokusím se to zkrátit, protože je to pro mě trochu emotivní," řekla po zápase na kurtu Muchová, která se při vyvolávání svého jména neubránila slzám. "Bylo to blízko, ale zároveň daleko. To se prostě stane, když hrajete proti nejlepším, jako je Iga." 

"Chci poděkovat také všem ve svém boxu. Když se na vás podívám, cítím se jako vítěz. Věřím, že tohle je jen začátek a čeká nás ještě dlouhá cesta," dodala.

Comeback s hořkým koncem

Svěřenkyně trenéra Emila Miškeho nezahájila jubilejní 50. utkání na grandslamu ani zdaleka ideálně. Hned v úvodu přišla o servis a Šwiateková utekla do vedení 3:0. V dalších gemech se sice zlepšila, ale v pátém nevyužila brejkbol. Rodačka z Varšavy jí už šanci nenabídla a po dalším brejku získala první sadu za 45 minut. 

Obě finalistky následně odešly na chvíli do zázemí. Pro Šwiatekovou hrály v ten moment i statistiky. Poté, co vyhrála na antukovém turnaji WTA první dějství, neuspěla z 54 zápasů jen jedinkrát, a to právě proti Muchové v Praze před čtyřmi lety.

Češce navíc nevyšel ani vstup do druhé sady. Polka získala první brejk a vedla opět 3:0. Muchová se však dokázala vrátit, v pátém gemu prolomila soupeřčino podání a Šwiateková začala mít s její zlepšenou hrou potíže. Od stavu 4:4 nedokázala udržet servis. Muchová sice napoprvé sadu nedopodávala, v napínavém závěru plném vynikajících úderů z obou stran ale využila třetí setbol. Světová jednička přišla o set poprvé na turnaji.

Povzbuzená Muchová se poté ujala v rozhodující sadě vedení 2:0, jenže dvaadvacetiletá Polka brzy zareagovala. Češka měla ovšem i tak šanci. Díky brejku v sedmé hře vedla 4:3 a podávala. Šwiateková nicméně znovu odpověděla, nepustila nenasazenou tenistku do náskoku a udržela v deváté hře klíčový servis, když odvrátila další brejkbol.

Muchová následně za stavu 4:5 na servisu neuspěla a při odvracení prvního mečbolu zakončila finále dvojchybou. Šwiateková se tak mohla radostí chytit za hlavu a stala se první tenistkou od roku 2007, která obhájila triumf na Roland Garros. Naposledy se to povedlo Belgičance Justine Heninové.

"Karolíně moc blahopřeji. Věděla jsem, že to bude těžký zápas a doufám, že se dostaneš ještě do dalších finále," prohlásila Šwiateková.

Tenisový turnaj Roland Garros v Paříži (antuka):

Ženy:
Dvouhra - finále:
Šwiateková (1-Pol.) - Muchová (ČR) 6:2, 5:7, 6:4.

Muži:
Čtyřhra - finále: Dodig, Krajicek (4-Chorv./USA) - Gillé, Vliegen (Belg.) 6:3, 6:1.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články