Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Souboj titánů ve větrné Paříži ovládl Nadal. Zápas mezi Djokovičem a Thiemem se dohraje až v sobotu

Úvodní mužské semifinále na Roland Garros patřilo Rafaelovi Nadalovi. Španělský král antuky si opět poradil s odvěkým rivalem Rogerem Federerem a po hladké výhře 3:0 na sety (6:3, 6:4 a 6:2) postoupil do dalšího boje o celkový triumf v Paříži, který by mohl být už dvanáctým v jeho kariéře. Druhý finalista vzejde ze souboje Novak Djokovič – Dominic Thiem, jejichž duel byl za stavu 1:1 na sety přerušen kvůli dešti a dohrávat se bude až v sobotu. Přímý přenos dohrávky sledujte na programu ČT sport a na webu ctsport.cz od 12:00.

Rafael Nadal
zdroj: Reuters autor: CHARLES PLATIAU

Neporazitelnost na pařížské antuce udržel Nadal i proti Federerovi, s nímž na Roland Garros vyhrál všech šest zápasů. Naposledy se tu ale utkali už v roce 2011. Posledních pět vzájemných duelů naopak vyznělo pro Federera, všechny se ale hrály na tvrdých površích. V celkové bilanci nyní Nadal vede 24:15.

Federer, který se do grandslamové Paříže vrátil po tříleté pauze, držel s Nadalem v nepříjemném větrném počasí v úvodních dvou setech krok. "Proti Rogerovi je to vždycky těžké. V tomhle větru to bylo ještě těžší," řekl rodák z Mallorcy a pro soupeře měl jen slova chvály. "Je to vždycky velké potěšení zahrát si proti nejlepšímu hráči historie. Je neuvěřitelné, na jaké úrovni v 37 letech stále hraje," dodal třiatřicetiletý Nadal.

Podle Federera byl úvodní set hlavně o zvykání si na podmínky. "Člověk musel vyzkoušet, co si může nebo už nemůže dovolit," uvedl Švýcar, jenž poté do druhé sady vstoupil úspěšným brejkem a vedl 2:0, náskok ale neudržel. "Hodně lituji, že jsem ztratil servis za stavu 2:0, když jsem hrál s větrem v zádech. Kdybych ho odvrátil, mohl se druhý set vyvíjet jinak," věřil.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih semifinálového utkání Federer – Nadal

Ve třetí sadě šel Nadal do vedení 5:1 a zápas už nepustil. "Větrno bylo stejně pro oba, on byl ale bezpochyby dneska lepší. Měl jsem svoje minišance, to je ale málo," uznal převahu dlouholetého rivala.

Španěl znovu potvrdil, že na Roland Garros je takřka nepřemožitelný. Na kontě tu má 92 výher a jen dvě porážky. Dvanáctkrát do finále na stejném grandslamovém turnaji postoupil jako první muž v historii. Stejnou bilanci mají Margaret Courtová na Australian Open a Martina Navrátilová ve Wimbledonu.

Ve finále, v němž bude usilovat o 18. grandslamový titul, se může Nadal utkat stejně jako vloni s Rakušanem Dominicem Thiemem, nebo s prvním hráčem světového žebříčku Novakem Djokovičem. Blíž postupu je Thiem, který za stavu 6:2 a 3:6 vede ve třetím setu 3:1.

Smíšená čtyřhra má stejné vítěze jako loni

Tchajwanka Čchan Jüng-žan a Chorvat Ivan Dodig obhájili na Roland Garros titul ve smíšené čtyřhře. Ve finále stejně jako loni porazili kanadsko-chorvatský pár Gabriela Dabrowská, Mate Pavič.

Zatímco minulý rok uspěli Čchan Jüng-žan s Dodigem až v rozhodujícím super tie-breaku, dnešní finále na pařížské antuce vyhráli 6:1 a 7:5.

Vedle společných mixových titulů mají oba po jednom grandslamovém triumfu ve čtyřhře. Čchan Jüng-žan ovládla US Open 2017 se Švýcarkou Martinou Hingisovou, Dodig vyhrál v roce 2015 Roland Garros s Brazilcem Marcelem Melem.

Tenisový grandslamový turnaj Roland Garros v Paříži:

Muži: Dvouhra - semifinále: Nadal (2-Šp.) - Federer (3-Švýc.) 6:3, 6:4, 6:2.

Ženy: Čtyřhra - semifinále: Babosová, Mladenovicová (2-Maď./Fr.) - Mertensová, Sabalenková (6-Belg./Běl.) 6:2, 6:1, Čeng Saj-saj, Tuan Jing-jing (Čína) - Flipkensová, Larssonová (15-Belg./Švéd.) 6:4, 6:4.

Smíšená čtyřhra - finále: Čchan Jüng-žan, Dodig (Tchaj-wan/Chorv.) - Dabrowská, Pavič (2-Kan./Chorv.) 6:1, 7:6 (7:5).

Junioři: Čtyřhra - čtvrtfinále: Paulson, Vanšelbojm (ČR/Ukr.) - Cazaux, Mayot (Fr.) 6:7 (5:7), 6:4, 10:5.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články