Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Souboj mládí ovládl Alcaraz. Siniaková si zahraje o třetí deblový titul

Pětisetovou bitvu nové tenisové generace nakonec ovládl Španěl Carlos Alcaraz. Svého italského soupeře Jannika Sinnera porazil 2:6, 6:3, 3:6, 6:4 a 6:3 a zahraje si o třetí grandslamový titul proti Alexanderu Zverevovi. Stejný počet triumfů může přidat i česká tenistka Kateřina Siniaková v deblu. Se svojí parťačkou Američankou Cori Gauffovou porazily 5:7, 6:4 a 6:2 americkou dvojici Desirae Krawczyková, Caroline Dolehideová. Jistý titul Česku vybojovaly juniorské singlistky. Do finále se probojovaly šestnáctiletá Laura Samson a o rok starší Tereza Valentová.

Alcaraz, který na výhru nad budoucí světovou jedničkou potřeboval přes čtyři hodiny, se na pařížské antuce představí ve finále poprvé. Bývalý první hráč žebříčku už má na kontě grandslamové tituly z US Open v roce 2022 a loňského Wimbledonu. 

Jeho soupeřem v nedělním finále bude buď Alexander Zverev z Německa, nebo Nor Casper Ruud.

Alcaraz přitom nevstoupil do zápasu dobře a po ztrátě prvního setu prohrával ve druhém 0:2. Dokázal však skóre otočit. I když se poté dvaadvacetiletý Sinner ještě ujal vedení 2:1 na sety, třetí hráč světa dostal zápas pod kontrolu.

Je nám líto, video expirovalo.
Alcaraz si v Paříži zahraje o titul

"Musíte se naučit mít radost i z toho, když při zápase trpíte. To je klíč. Zejména na antuce a tady na Roland Garros. Hrají se dlouhé výměny, čtyřhodinové zápasy na pět setů. Musíte bojovat i trpět," uvedl v televizním rozhovoru Alcaraz.

Čtvrtou sadu pro sebe Alcaraz získal díky jedinému brejku za stavu 5:4. Rozhodující pátá sada už byla jasnou záležitostí jednadvacetiletého Španěla. Sinner sice v závěru odvrátil dva mečboly, ale na třetí už úřadující vítěz Australian Open nestačil.

Alcaraz porazil Itala letos i podruhé a celkovou vzájemnou bilanci vylepšil na 5:4. "Ve své krátké kariéře jsem hrál nejtěžší zápasy asi právě proti Jannikovi. Tento a na US Open v roce 2022. Jannik je skvělý hráč a já doufám, že si s ním ještě spoustu podobných zápasů zahraju," řekl španělský tenista.

Ve finále vyzve Zvereva

Německý tenista Alexander Zverev v semifinále porazil 2:6, 6:2, 6:4 a 6:2 Nora Caspera Ruuda a podruhé v kariéře postoupil do grandslamového finále. Zverev sice prohrál první set, ale postupně převzal iniciativu a finalistu posledních dvou ročníků Ruuda navíc ve druhé polovině viditelně zasáhly žaludeční potíže. Sedmadvacetiletý Němec toho využil a zápas ukončil po dvou hodinách a 38 minutách.

Prolomil tak semifinálové prokletí v Paříži, kde v předchozích třech letech vždy vypadl v semifinále. Stal se teprve druhým německým tenistou ve finále turnaje v tzv. Open éře po Michaelu Stichovi v roce 1996. S Alcarazem má bilanci pěti výher a čtyř porážek.

"Mám obrovskou radost. Mám na tenhle kurt tolik vzpomínek, těch nejlepších i těch nejhorších," připomněl Zverev vážné zranění kotníku v semifinále se čtrnáctinásobným pařížským šampionem Rafaelem Nadalem v roce 2022.

Nyní věří, že ve finále s Alcarazem zúročí zkušenosti, zejména z neúspěšného boje o titul na US Open s Rakušanem Dominicem Thiemem před čtyřmi lety. "Vedl jsem tehdy 2:0 na sety a měl titul na dosah. Ale nebyl jsem na to ještě připravený," uvedl.

"Bylo to moje první grandslamové finále. Byl jsem ještě dítě. Teď je mi sedmadvacet a to už opravdu nejsem kluk. Takže kdy jindy získat titul než teď. Věřím, že v prvním finále na Roland Garros získám první grandslamový titul," dodal Zverev.

Siniaková je s Gauffovou ve finále deblu

Ve finále Siniaková s Gauffovou nastoupí proti Italkám Saře Erraniové a Jasmine Paoliniové, která může v Paříži získat double. V sobotu se představí ve finále dvouhry proti světové jedničce Ize Šwiatekové z Polska.

Česko-americká dvojice vstoupila do zápasu dobře a v prvním setu se ujala vedení 5:2. Jenže Krawczyková s Dolehideovou skóre otočily. Pak už zápas opět patřil Siniakové s Gauffovou, která ve čtvrtečním semifinále dvouhry nestačila na Šwiatekovou.

Siniaková na pařížské antuce v deblu triumfovala už v letech 2017 a 2021. Celkem má osmadvacetiletá česká hráčka na kontě sedm grandslamových titulů ve čtyřhře, všechny získala s Barborou Krejčíkovou.

Gauffová bude usilovat o první grandslamový titul ve čtyřhře. Dvacetiletá Američanka se může pochlubit singlovým triumfem z loňského US Open a finálovou účastí z Roland Garros v roce 2022.

Tereza Valentová
zdroj: International Tennis Federation / Facebook

Juniorky čeká český duel

Vítězka juniorské čtyřhry z loňského Wimbledonu Samson porazila 6:3, 5:7, 6:4 čtrnáctiletou Kristinu Penickovou. Třetí nasazená česká tenistka ztratila druhou sadu z vedení 5:2, ale v rozhodujícím setu potvrdila roli favoritky. V grandslamovém finále dvouhry je poprvé.

Turnajová dvanáctka Valentová, které patří už 337. místo v ženském žebříčku, zdolala 6:3, 7:6 šestnáctiletou Tyru Caterinu Grantovou. Také finalistka juniorské dvouhry ze zářijového US Open si zkomplikovala druhý set, v němž umožnila soupeřce otočit z 0:4 na 5:4, ale hrozbu třetí sady odvrátila vítězstvím 7:1 v tie-breaku.

Obě Češky se spolu mohly o titul utkat i ve čtyřhře, ale do finále postoupila jen Valentová, která se Slovenkou Renátou Jamrichovou v semifinále porazila 7:5, 6:2 australsko-italskou dvojici Emerson Jonesová, Vittoria Paganettiová. Samson s krajankou Alenou Kovačkovou nestačily 1:6, 4:6 na americký pár Tyra Grantová, Iva Jovicová.

Úspěšné období českých juniorek na jediném antukovém grandslamu zahájila v roce 2021 vítězstvím Linda Nosková, na niž o rok později navázala Lucie Havlíčková. V 70. letech minulého století na Roland Garros v této kategorii triumfovaly Renáta Tomanová, Regina Maršíková a Hana Mandlíková.

Výsledky tenisového Roland Garros

Muži:

Dvouhra – semifinále:
Alcaraz (3-Šp.) – Sinner (2-It.) 2:6, 6:3, 3:6, 6:4, 6:3.

Čtyřhra – semifinále:
Arévalo, Pavič (9-Salv./Chorv.) – Granollers, Zeballos (1-Šp./Arg.) 3:6, 6:4, 7:5.

Ženy:

Čtyřhra – semifinále:
Erraniová, Paoliniová (11-It.) – Kosťuková, Ruseová (It./Rum.) 1:6, 6:4, 6:1.

Juniorky:

Čtyřhra – semifinále:
Valentová, Jamrichová (3-ČR/SR) – Jonesová, Paganettiová (5-Austr./It.) 7:5, 6:2, Grantová, Jovicová (4-USA) – Kovačková, Samson (1-ČR) 6:1, 6:4.

Dvouhra – semifinále:
Valentová (12-ČR) – Grantová (4-USA) 6:3, 7:6 (7:1), Samson (CZE) – Penickova (USA) 6:3, 5:7, 6:4.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články