Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Denver Pioneers - UMass Minutemens

Skvělá Šafářová proti Sereně na titul nedosáhla

Paříž - Životní turnaj, i když bez titulu. Lucie Šafářová svedla se světovou jedničkou Serenou Williamsovou napínavou bitvu, málem předvedla velký obrat, ale prohrála 3:6, 7:6 a 2:6. Američanka získala svůj dvacátý grandslamový titul ve dvouhře. Šafářová se premiérově posune do elitní desítky - bude sedmá. Na pařížské antuce ji navíc ještě čeká finále čtyřhry.

Zklamaná Lucie Šafářová
zdroj: ČTK/AP

Šafářová byla dlouho pod tlakem ostrých úderů a zdálo se, že nemá šanci. Na Williamsové nebylo znát omezení kvůli chřipce, o které mluvila po semifinále. Sice se snažila maximálně šetřit energii, ale ve výměnách šla do úderů naplno a první hru utkání ukončila servisem rychlým přes 190 km/h.

Lucie Šafářová: "Mám za sebou skvělé dva týdny, hodně skvělých výher a plno emocí, ale Sereno, byla jsi úžasná."

Set a půl se Šafářová nemohla dostat do hry. Američanka dominovala svou razancí a zdálo se, že finále rychle skončí. Při servisu Williamsové se skoro nehrálo a první set byl po půl hodině pryč. I ve druhé sadě Češka na sluncem zalitém kurtu Philippa Chatriera nestíhala, a když dvakrát ztratila servis, málokdo věřil v obrat.

"Pořád jsem se snažila jít do toho ještě víc a hecovala se, že to ještě zkusím. Dokud v tenise nepadne poslední míč, nikdy nevíte, co se může stát. Druhý set se povedl," řekla. Šafářová následně ukázala obrovskou sílu, která ji zdobila celý turnaj. Chytla se malé naděje, která ji svitla, když Williamsová přestala být při servisu tak nebezpečná. Začaly se hrát více výměny a body získávala Češka, která otočila z 1:4 na 5:4.

Za stavu 5:5 si Šafářová počtvrté v utkání neudržela podání, ale bojovala dál. Následně dokázala dobře returnovat a trefovat rohy kurtu. Brejkbol proměnila vítězným bekhendem po lajně a pak i pošesté v turnaji vyhrála tie-break (7:2).

Na začátku třetí sady navíc vzala Williamsové podání, ale k oslavě bylo daleko. Zvláště proti Williamsové, což vládkyně tenisu vzápětí ukázala. Zarputile se tlačila znovu do tvrdých úderů a tentokrát ona vývoj otočila z 0:2 na 5:2. Po dvou hodinách Šafářová ještě první mečbol odvrátila, ale při druhém už nevrátila return. Poslední českou vítězkou French Open tak zůstává Hana Mandlíková z roku 1981.

"Nelituji ničeho, co jsem v utkání udělala. Myslím, že jsem ani moc zbytečně nekazila, snažila jsem se o všechno možné - střídat rytmus úderů, hrát agresivně až riskantně, ale nestačilo to. Byla příliš dobrá," řekla Šafářová.

Serena Williamsová
zdroj: ČTK/AP

Serena Williamsová vyhrála Roland Garros potřetí v kariéře a jako třetí tenistka v historii získala dvacet grandslamových titulů ve dvouhře. Před ní to dokázaly jen Australanka Margaret Courtová (24) a Němka Steffi Grafová (22). "Jsem nadšená, tohle je sen," řekla Williamsová k titulu a ocenila výkon Šafářové: "Lucie hrála výborně, byla to skvělá soupeřka a musela jsem bojovat."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články