Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EURO 2024 Německo

Sedmnáctiletá Andrejevová si vyšlápla na Sabalenkovou, v semifinále Roland Garros vyzve Paoliniovou

Sedmnáctiletá Ruska Mirra Andrejevová prošla jako nenasazená do semifinále Roland Garros. Světovou dvojku Arynu Sabalenkovou z Běloruska, která se v utkání potýkala se zdravotními problémy, porazila 6:7, 6:4 a 6:4. V boji o finále se střetne s Italkou Jasmine Paoliniovou, která se postarala také o překvapení, když vyřadila čtvrtou nasazenou Jelenu Rybakinovou z Kazachstánu. Mezi muži je počtvrté v řadě v pařížském semifinále Alexander Zverev z Německa.

Je nám líto, video expirovalo.
Překvapení na Roland Garros, v semifinále jsou Paoliniová a Andrejevová

Andrejevová se probojovala do grandslamového semifinále poprvé, dosud bylo jejím maximem osmifinále z letošního Australian Open a loňského Wimbledonu. Sabalenkovou zdolala po obratu za necelé dvě a půlhodiny. Ve třetím vzájemném měření sil si proti ní připsala první vítězství.

"Při druhém mečbolu jsem si snažila představit, že nemám mečbol, ale odvracím brejkbol, abych nebyla pod takovým tlakem. A nakonec jsem to zvládla," řekla Andrejevová.

Dvojnásobná vítězka Australian Open Sabalenková přišla na grandslamech o letošní neporazitelnost a prohrála na nich po 11 zápasech. V Paříži nezopakovala loňskou účast v semifinále. Mezi čtyřmi nejlepšími schází poprvé od Wimbledonu 2022, kde nemohla kvůli zákazu ruských a běloruských sportovců po invazi na Ukrajinu startovat.

Sabalenková získala v úvodu vedení 2:0, poté ale prohrála tři hry na servisu za sebou. Za stavu 3:4 si Běloruska vyžádala příchod zdravotníka a vzala si lék. V desátém gemu nedovolila soupeřce set dopodávat, srovnala a poté v tie-breaku uspěla 7:5.

Ani ve druhém setu Sabalenkovou neopouštěly zdravotní potíže. V úvodu nevyužila výhodu brejku a ve chvíli, kdy ztratila servis na 2:4, odpálila frustrovaně míček do vzduchu. Bělorusce se sice podařilo vyrovnat, na její tváři však byla patrná beznaděj. V desáté hře Andrejevová využila při servisu Sabalenkové druhý setbol.

V rozhodujícím, třetím dějství získala Sabalenková brejk na 3:2, jenže ho nepotvrdila a závěr jí opět nevyšel. V desátém gemu čelila při podání dvěma mečbolům a Andrejevová ten druhý povedeným lobem využila. Rodačka z Krasnojarsku se stala nejmladší grandslamovou semifinalistkou od roku 1997, kdy totéž dokázala tehdy šestnáctiletá Martina Hingisová.

Životní turnaj hraje i Paoliniová

První grandslamové semifinále si zahraje i Paoliniová, která vyřadila předloňskou wimbledonskou šampionku Rybakinovou. Jejím největším úspěchem dosud bylo osmifinále z letošního Australian Open. 

Poprvé v tzv. open éře se navíc mezi čtyři nejlepší na turnajích "velké čtyřky" dostali zástupci italského mužského i ženského tenisu. Paoliniová napodobila Jannika Sinnera, který se navíc stane novou světovou jedničkou.

Pro čtyřiadvacetiletou Rybakinovou zůstalo čtvrtfinále v Paříži maximem. Proti o čtyři roky starší Paoliniové jí nepomohlo ani 10 es a 35 vítězných míčů. Doplatila totiž na 48 nevynucených chyb.

První set vyhrála Paoliniová díky stoprocentnímu servisu a dvěma brejkům. Ve druhé sadě vedla Italka 4:3 s brejkem, Rybakinová ale třemi hrami za sebou vývoj zvrátila.

Na začátku rozhodujícího setu si obě vzaly dvakrát servis. Klíčový moment přišel v deváté hře, kdy Paoliniová využila další brejkbol a zápas po více než dvou hodinách dopodávala k postupu.

"Ve druhém setu to bylo trochu emotivní. Ale pak jsem si řekla: V pohodě, ona je velká šampionka, tohle se stane. Snažila jsem se dál bojovat, trefovat každý míč co nejlíp a vyšlo to," hodnotila Paoliniová.

Zverev zkompletoval složení semifinále

Trio semifinalistů doplnil Zverev. Německý favorit porazil 6:4, 7:6, 6:4 Australana Alexe de Minaura a je na Roland Garros mezi nejlepším kvartetem počtvrté v řadě.

O premiérové pařížské finále se turnajová čtyřka střetne s Norem Casperem Ruudem, jenž prošel do semifinále bez boje po odstoupení zraněné světové jedničky Novaka Djokoviče ze Srbska. Druhou dvojici tvoří Španěl Carlos Alcaraz a Ital Jannik Sinner.

Tenisový grandslamový turnaj Roland Garros (antuka):

Muži:
Dvouhra – čtvrtfinále: Zverev (4-Něm.) – De Minaur (11-Austr.) 6:4, 7:6 (7:5), 6:4.

Ženy:
Dvouhra – čtvrtfinále:
Paoliniová (12-It.) – Rybakinová (4-Kaz.) 6:2, 4:6, 6:4, M. Andrejevová (Rus.) – Sabalenková (2-Běl.) 6:7 (5:7), 6:4, 6:4.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články