Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Šarapovová po třech hodinách vydřela druhý titul na French Open

Paříž – Maria Šarapovová je opět pařížskou tenisovou královnou. Na Roland Garros porazila ve finále debutující Rumunku Simonu Halepovou 6:4, 6:7 a 6:4 a získala podruhé v kariéře titul na pařížské antuce. Premiérový vyhrála před dvěma lety. Celkově dosáhla na pátý grandslamový triumf. "Je to neuvěřitelné, nedokázala jsem si ani představit, že bych tady mohla vyhrát dvakrát. Sen se stal skutečností," řekla dojatá Šarapovová předtím, než opět pozvedla stříbrnou trofej.

Sedmadvacetiletá Ruska v roce 2012 na Roland Garros zkompletovala kariérní Grand slam, loni prohrála ve finále s Američankou Serenou Williamsovou a dnes si Pohár Suzanne Lenglenové vzala zpět. O pět let mladší Halepová své první grandslamové finále prohrála po třech hodinách a dvou minutách, ve světovém žebříčku si ale polepší na třetí místo. Šarapovová poskočí z osmé příčky na pátou.

Ruská favoritka sice ztratila hned úvodní servis a prohrávala 0:2, ale pak přišel její nápor. Pěti gamy za sebou otočila průběh prvního setu a získala ho 6:4. I nadále Halepovou držela pod tlakem, dostala se do vedení 2:0, ale chybami pomohla statečně se bránící Rumunce vyrovnat.

Druhý set po čtyřech brejcích v řadě nakonec dospěl až do tie-breaku. Šarapovová v něm vedla 5:3 a dva míčky ji dělily od vítězství, ale Halepová konec odmítla a po 72 minut trvající sadě obě hráčky nabídly divákům další porci špičkového tenisu.

Když Šarapovová získala v rozhodující sadě čtvrtý game, zakřičela si a sebevědomí jí znovu narostlo. Sebrala Halepové servis, sbírala vítězné údery, ale znovu se nevyvarovala slabší chvilky. Po její dvojchybě bylo srovnáno 4:4. Závěrečné dva gamy již ovládla a dovedla k vítěznému konci čtvrtou třísetovou bitvu v turnaji za sebou.

Halepovou z koncentrace vyvedl sporný okamžik na začátku deváté hry. Úder soupeřky byl zahlášen jako aut, ale hlavní sudí výrok změnil. Ruska se dostala do vedení 15:0 a od té doby už Halepová neuhrála ani fiftýn. "Myslela jsem, že se výměna bude opakovat. Pak už jsem neukočírovala nervy a nedokázala se soustředit. Ale to je život, musím se dívat dopředu," řekla nová rumunská sportovní hrdinka.

Nejdelší bitva od roku 1996

Zápas byl nejdelším ženským finále v Paříži od roku 1996. "Před sedmi osmi lety by mě ani nenapadlo, že právě Roland Garros můžu vyhrát vícekrát než ostatní grandslamy. Tenhle turnaj zůstane v mém srdci na prvním místě, miluju to tady," řekla Šarapovová. Z aktivních tenistek mají více grandslamových titulů jen sestry Williamsovy. Obhájkyně prvenství Serena letos vypadla už ve 2. kole.

Maria Šarapovová

Největší úspěchy: vítězka Wimbledonu 2004, US Open 2006, Australian Open 2008, French Open 2012 a 2014, vítězka Turnaje mistryň 2004, stříbro ze dvouhry na OH v Londýně 2012; vítězka 32 turnajů WTA ve dvouhře a tří ve čtyřhře; vítězka Fed Cupu 2008 Aktuální postavení na žebříčku WTA: 8. místo; rodina: svobodná.

Ostatní: vyznavačka agresivního stylu hry od základní čáry, jejími silnými stránkami jsou i bojovnost a psychická odolnost; s tenisem začala už ve čtyřech letech, v osmi se na doporučení Martiny Navrátilové přestěhovala do USA, kde ji otec přihlásil do proslulé tenisové akademie Nicka Bollettieriho; profesionálkou je od roku 2001, první titul na okruhu WTA získala o dva roky později v Tokiu; přestože má i americké občanství, stále se hlásí k Rusku a několikrát za něj nastoupila ve Fed Cupu; kvůli zdravotním problémům na přelomu let 2008 a 2009 vypadla z první stovky, do absolutní špičky se vrátila až v roce 2011; na zahajovacím ceremoniálu letních olympijských her 2012 v Londýně byla vlajkonoškou ruské výpravy; díky atraktivnímu vzhledu a příjmům z reklamy patří k nejlépe vydělávajícím sportovkyním světa, její roční příjmy se pohybují okolo 25 milionů dolarů; bývá často kritizována kvůli hlasitému projevu při hře, její výkřiky někdy přesahují 100 decibelů; jako svoje koníčky uvádí kino, módu a hudbu; má vlastní stránky www.mariasharapova.com.

Dojatá byla i Halepová. Premiérové grandslamové finále zvládla bez nervozity, ale druhou rumunskou vítězkou French Open se nakonec nestala. O krok zaostala za svou poradkyní Virginií Ruziciovou, jež v Paříži triumfovala v roce 1978.

"Je to moje první finálová řeč, stěží zvládám emoce," přiznala Halepová, vítězka loňské ankety o hráčku s největším zlepšením. Na letošním French Open až do finále neztratila ani set. "Doufám, že takových finále bude mnohem víc, ale tohle zůstane navždy jedinečné. Blahopřeji Marii, je to obrovská bojovnice," uvedla.

"Bylo to nejtěžší grandslamové finále, které jsem kdy hrála. Simona byla neuvěřitelná," ocenila Šarapovová soupeřku. Spolu s trofejí získala prémii 1,65 milionu eur (asi 45 milionů korun).

Tenisový grandslamový turnaj French Open v Paříži (antuka, dotace 23,968.900 eur):

Ženy:

Dvouhra - finále:

Šarapovová (7-Rus.) - Halepová (4-Rum.) 6:4, 6:7 (5:7), 6:4.

Junioři:

Dvouhra - finále: Rublev (4-Rus.) - Munar Clar (7-Šp.) 6:2, 7:5.

Juniorky:

Dvouhra - finále:

Kasatkinová (8-Rus.) - Jorovičová (1-Srb.) 6:7 (5:7), 6:2, 6:3.

Čtyřhra - finále: Ducuová, Roscaová (Rum.) - Bellisová, Vondroušová (7-USA/ČR) 6:1, 5:7, 11:9.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy