Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Šafářová: Snad bude pozitivních zážitků čím dál víc

Paříž - Před rokem Lucie Šafářová okusila ve Wimbledonu atmosféru semifinále, nyní na French Open došla ještě o kolo dál. "Vím, že jsem schopná hrát grandslamová finále, a doufám, že se jednoho dne dočkám i trofeje. Tohle je snad začátek," řekla nová světová sedmička po bitvě o titul na Roland Garros s hráčkou číslo jedna Serenou Williamsovou, které podlehla po setech 3:6, 7:6 a 2:6.

Ilustrační foto

"Hraješ skvěle a pokud vydržíš, jednou trofej nad hlavu zvedneš," řekla Šafářové při vyhlašování legendární Martina Navrátilová, vítězka osmnácti grandslamů ve dvouhře. "Bylo povzbuzující slyšet to zrovna od ní. O tohle se budu snažit. Hrát pořád stejně, pořád na sobě makat. A uvidíme, co to přinese," dodala Šafářová.

V zápasech na French Open předvedla mnoho obratů a zvládala skvěle koncovky. Vyhrála třeba všech šest tie-breaků, do kterých se dostala, ten poslední ve finále s Williamsovou. "Posunula jsem se herně výrazně a jsem za to hrozně ráda. Beru si z toho jen pozitivní věci." Šafářová doufá, že stejnou hru a silnou mysl ukáže i v dalších turnajích. "Věřím si, hrála jsem tady výborně, předvedla svůj nejlepší výsledek a snad to ukážu i dál. Teď přichází travnatá sezona. Já se na ni těším."

Tenisové legendy o Šafářové:

Jan Kodeš: "Klobouk dolů. Říkal jsem jí, že první finále je fantastická zkušenost a většinou se na grandslamu nevyhrává. Teď už ví, o čem to je, a potřebuje se dostat do druhého nebo do třetího a pak už to vyhraje."

Jana Novotná: "Lucka hrála výborně od začátku až do konce. Je to obrovský úspěch. Může být na sebe velice pyšná a my všichni na ni také."

Razanci Williamsové, pokud je ve vrcholné formě, se dá těžko čelit. "Skoro ne," přikývla Šafářová. "Nemyslím, že bych špatně servírovala nebo returnovala, ale ona dávala servisy přes dvě stě. S tím se těžko něco dělá. Hrát proti takové hráčce ve finále je fakt hrozně těžké. Má zkušenosti a je navíc obrovský bojovník."

Přestože hrála Šafářová první grandslamové finále, zvládla napětí bez větších problémů. Z velkého zápasu, stadionu plného lidí ani soupeřky se nerozklepala. "Sice jsem byla ze začátku trošku nervózní, ale hrála jsem dobře, nedělala jsem jednoduché chyby z nervozity a neuspěchávala výměny. Bojovala jsem, nechala jsem tam všechno. Holt to nevyšlo, ale ona byla prostě lepší," řekla.

Cítila se dobře rovněž po fyzické stránce, i když hrála už dvanáctý zápas za čtrnáct dnů. "Relativně to bylo dobré. Trochu mě bolí zápěstí, ale to jsou všechno věci v normě. Rozhodně jsem nebyla nijak limitovaná." Z velkého zájmu o svoji osobu měla příjemný i zvláštní pocit. Na takovou pozornost není zvyklá. "Všem moc děkuji. Vážím si toho, že lidé dokážou být tak milí a pozitivní. Doufám, že takových pozitivních zážitků bude čím dál víc," řekla.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články