Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Šafářová je ve finále. Postaví se jí Serena Williamsová

Paříž – Lucie Šafářová porazila v semifinále French Open Srbku Anu Ivanovičovou dvakrát 7:5 a slaví premiérový postup do grandslamového finále. Soupeřka třinácté nasazené české hráčky v sobotním finále bude ta vůbec nejtěžší, světová jednička Serena Williamsová, která porazila Švýcarku Timeu Bacsinszkou 3:6, 6:4 a 6:0. Šafářová je první Češkou po 34 letech, která se do finále pařížského turnaje probojovala, navázala na úspěch Hany Mandlíkové z roku 1981. Přímé přenosy semifinále mužů a dámské čtyřhry i se Šafářovou a Andreou Hlaváčkovou a Lucií Hradeckou vysílá ČT sport a náš web zítra od 13:00.

"Je to splněný sen, pořád tomu nemohu uvěřit," řekla Šafářová v rozhovoru na kurtu po utkání. "Začala jsem pomaleji, ale snažila jsem se zlepšovat a hrát co nejvíc agresivně, protože to byla jediná cesta k výhře," prohlásila. "Jsou to neuvěřitelné pocity štěstí. Jsem na túře dvanáct let a nikdy se mi to nepovedlo. Jsou za tím hodiny denně, co trénuju a makám. O to víc si toho teď vážím a pomalu mi to teprve dochází," dodala po zápase.

Šafářová přišla hned o první podání. Její hra zpočátku nebyla tak precizní jako v předešlých zápasech. Česká tenistka, která v novém vydání žebříčku nakoukne do elitní desítky, zaznamenala několik nevynucených chyb z bekhendové strany a v prvních šesti hrách i dvě dvojchyby.

Důležitá byla právě šestá hra, o kterou se urputně bojovalo při shodě. Šafářová odvrátila dva brejkboly a snížila na 2:4. Ivanovičová následující servis ubojovala, Češku trápila především dlouhými vysokými míči s horní rotací. Šafářová však zaútočila za stavu 3:5, dokázala proměnit druhý brejkbol v utkání a následně srovnala na 5:5. Srbka vzápětí i vinou zhoršeného prvního podání přišla o další servis a Šafářová dokonala obrat čistou hrou.

Druhý set silou vůle

Šafářová byla psychicky nahoře, Ivanovičová jí ovšem málem sebrala znovu hned první servis. Z tíživé situace si Češka pomohla vždy přesným podáním do forhendu. V delších výměnách na tom byla Šafářová o poznání lépe a navíc jí zdobila mnohem větší úspěšnost v proměňování brejkbolů. V dalším gamu Šafářová uzmula Srbce další podání a další Ivanovičové přestal fungovat i jinak skvělý forhend.

Kouč Šafářové Rob Steckley:

"Mám z ní takovou radost. Dokázala to na tak obrovské scéně. A já vím, jak moc a jak dlouho si to přála. Vyhnala ze sebe toho démona pochybností, který ji strašil celý život. Jsem na ni hrdý."

Tatam byla drobná úderová nervozita z úvodu první sady, Šafářová už věděla, odkud může a nemůže přijít nebezpečí, dovolovala si víc a jistě spěla k vítězství a životnímu úspěchu. Tradiční koncentrací a trpělivostí zvládla i komplikovanou osmou hru, kdy se při vlastním servisu dlouho přetahovala při shodě o každou výměnu.

Za stavu 5:4 Šafářová podávala na vítězství v zápase a začala nervózně – dvojchybou. Druhou dvojchybou nabídla Srbce brejkbol, tou třetí ztratila první mečbol. Ivanovičová se nevzdala a vyrovnala. "Když přišla šance to dokončit, tak jsem si trošku uvědomila, že se to může podařit. Měla jsem strašně myšlenek, odešel mi servis a znervózněla jsem," popsala moment Šafářová.

Jenže Srbka znovu ztratila servis a česká hráčka a turnajová třináctka podruhé podávala na vítězství v zápase. Tentokrát úspěšněji a Paříž prokreslila radost z dosud nepoznaného. Lucie Šafářová okusí první grandslamové finále.

Rozběhat Williamsovou

S Williamsovou, která letos prohrála jen jeden zápas z 32, má Šafářová na WTA Tour nepříznivou bilanci 0:8. Letos s Američankou ale sehrála vyrovnaný souboj na Hopmanově poháru a podlehla až po boji v tie-breaku třetí sady. "Už jsem ji skoro měla. To byl super zápas a byla jsem kousek," vzpomínala Šafářová. "Jinak o ní nemusíme debatovat, se všemi svými úspěchy už je legenda. Na druhou stranu je antuka její nejméně oblíbený povrch. Musím do toho jít, nemá ráda moji levačku, leváckou rotaci a servis na tělo. Určitě se ji budu snažit rozběhat."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články