Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Roland Garros bude mít nižší dotaci, tenisté v 1. kole si ovšem vydělají více

Nižší celková dotace než loni, ale vyšší odměna pro širší základnu hráčů. Pořadatelé Roland Garros upravili systém prémií tak, aby výrazně více získali hráči v úvodním kole, kteří vinou koronavirové pandemie nemohli v sezoně vydělávat na turnajích. Více inkasují i tenisté v kvalifikaci.

Dominic Thiem a Rafael Nadal
zdroj: Reuters autor: VINCENT KESSLER

Celkem si letos hráči rozdělí 38 milionů eur (zhruba 1,02 miliardy korun), což je téměř o 11 procent méně než vloni. Hráči vyřazení v 1. kole ale inkasují 60 000 eur (asi 1,6 milionu korun), tedy o 30 procent více než v minulé sezoně.

Prémie pro účastníky kvalifikace, na něž dolehla koronavirová krize nejhůře, vzrostly celkově o 27 procent. Poražení z úvodního kola dostanou šek na 10 tisíc eur (asi 269 tisíc korun), což je oproti loňsku nárůst téměř o 43 procent.

V hlavní soutěži se budou odměny pro postupující ve srovnání s minulou sezonou postupně snižovat. Zatímco účastník 2. kola si vydělá jen o necelá 3,5 procenta méně než loni, ve 3. kole to bude téměř o 12 procent méně a v osmifinále už bude rozdíl činit přes 22 procent.

S nižšími částkami musí po letech stabilního růstu počítat elitní tenisté. Vítěz singlu inkasuje 1,6 milionu eur (zhruba 43 milionů korun) namísto loňských 2,3 milionu, tedy o 30 procent méně. Poražený finalista získá 800 tisíc eur (asi 21,5 milionu korun), což je o 32 procent méně než před rokem.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články