Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Plíšková se jedničkou zatím nestane, ve finále se Halepová utká s Ostapenkovou

Paříž – Karolína Plíšková nestačila na bezchybně hrající Simonu Halepovou a v semifinále French Open prohrála po urputném boji 4:6, 6:3 a 3:6. Česká tenistka tak přišla o šanci stát se po turnaji v Paříži světovou jedničkou. Naději naopak stále živí Rumunka, která se o vítězství utká s právě dnes dvacetiletou Lotyškou Jelenou Ostapenkovou. Nenasazená tenistka přehrála ve třech setech Švýcarku Timeu Bacsinszkou 7:6, 3:6 a 6:3. Ve smíšené čtyřhře triumfovali Kanaďanka Gabriela Dabrowská a Ind Rohan Bopanna. Přímé přenosy vysílá ČT sport a web ctsport.cz.

Karolína Plíšková
zdroj: ČTK/AP

Loňská finalistka US Open Plíšková mohla v případě účasti ve finále vystřídat v čele žebříčku WTA Němku Angelique Kerberovou. Jedničkou by byla jako vůbec první Česka. Po vyřazení v semifinále, což je její nejlepší výsledek na French Open, zůstane světovou trojkou. V Paříži vydělala 530 tisíc eur, téměř čtrnáct milionů korun.

"Je to prohra, která mrzí, ale důstojná. Prala se s tím statečně, asi o moc víc to nešlo," řekl kouč Plíškové David Kotyza. Na post světové jedničky během utkání ani nemyslel. "Zápas jsme prožívali, strašně jsme Káje přáli, aby uspěla, ale neuspěla. Věřím, že když se bude rvát dál, tak se toho jednoho dne dočká."

Skvělý výkon od Plíškové i Halepové

Plíšková útočila, hrála na maximální riziko, přičemž nekazila příliš, rvala se, bojovala. Přesto to na výborně se pohybující Halepovou nestačilo.

Diváci se ještě občerstvovali po předchozím zápasu a neviděli, jak Češka ve třetí hře udělala proti sluníčku dvě dvojchyby, pak po dlouhé výměně poslala míč vedle lajny a poprvé prohrála podání. Vzápětí měla dva brejkboly a šanci srovnat, ale nedokázala Halepovou dorazit, protože Rumunka téměř nekazila. Plíšková se téměř nedostala k vítězným míčům, zato už po osmi hrách měla na kontě 20 nevynucených chyb. Za stavu 3:5 ale při podání odvrátila dva setboly, ale o hru později při čtvrtém setbolu sadu ztratila.

Ve druhém setu Plíšková výborně podávala, nepouštěla si Rumunku k tělu a čekala na šanci. Ta přišla v šesté hře, dostala se do vedení 40:0 a při druhém brejkbolu zvýšila na 4:2. Plíšková se ve výměnách statečně držela a v další hře odvrátila tři brejkboly. I Halepová udělala chybu a Češka potvrdila brejk na 5:2. Podobně jako Halepová v úvodním setu první setbol při podání soupeřky nevyužila. Při vlastním servisu už byla neomylná a po hodině a 20 minutách srovnala stav.

Při prvním úderu rozhodující sady praskla Plíškové struna a musela vyměnit raketu. Jen zpola zaplněný centrkurt stál na straně při úderech hlasitě hekající Halepové a skandoval "Simona!". Plíšková hrála tradičně bez emocí, soustředěně a ve druhém gamu po sérii výtečných servisů odvrátila hrozbu ztráty podání.

Hrál se skvělý tenis. Plíšková trefovala míče rychle a razantně, Halepová báječně bránila a dokázala vytáhlou soupeřku rozhýbat. Ve čtvrté hře už Češka servis neubránila. Vzápětí měla šanci ztrátu napravit, vedla 40:15, ale ani jednou neuspěla.

Klinickou smrt přežila v šesté hře. Esem odvrátila brejkbol na 1:5. Podání vydřela a po skvělém boji dokázala smazat ztrátu brejkem na 3:4. Jenže si vzápětí nepomohla servisem, ve snaze o ukončení zahrála forhend do autu a počtvrté přišla o podání. Halepová následně zápas dopodávala a proměnila první mečbol.

Narozeninový dar pro lotyšskou naději

Ostapenková i Bacsinszká slavily v den vzájemného duelu narozeniny a souboj oslavenkyň byl bitvou razantní hry Lotyšky proti celodvorcově hrající Švýcarce. "Odmalička hraju agresivně a snažím se zahrát míč co nejtvrději, když to jde. Proto jsem vyhrála," řekla Ostapenková, která udělala i 45 nevynucených chyb. "Je neskutečné, že tady slavím narozeniny postupem do finále."

V prvním setu si Bacsinszká za stavu 3:4 nechala zavázat levý stehenní sval, v tie-breaku pak uspěla razantními údery Lotyška. Ve druhé sadě slavila trpělivost Švýcarky, která se snažila vyvést soupeřku změnami rytmu, zkoušela hrát kraťasy, čopy a liftované míče. Od stavu 2:3 získala čtyři hry v řadě a zápas prodloužila.

Ostapenková ve třetím setu neudržela vedení 3:1, ale od stavu 3:3 získala další tři hry. Zápas ukončila padesátým vítězným úderem a postupem oslavila dvacáté narozeniny.

Ostapenková, 47. hráčka světa, je poprvé v grandslamovém finále a jako první Lotyška vůbec. Její krajan Ernests Gulbis hrál v roce 2014 v Paříži semifinále. Lotyšská tenistka je teprve pátou nenasazenou finalistkou v historii French Open a první po 34 letech. Navázala na Slovinku Mimi Jaušovecovou. Nenasazenou finalistkou v Paříži byla v roce 1976 i Češka Renata Tomanová.

Kanadsko-indická radost v mixu

Sedmý nasazený pár smíšených deblů Dabrowská s Bopannou si ve finále poradil po odvrácení dvou mečbolů s německo-kolumbijskou dvojicí Anna-Lena Grönefeldová, Robert Farah po setech 2:6, 6:2 a 12:10.

Gabriela Dabrowská a Rohan Bopanna
zdroj: ČTK/AP

Dabrowská i Bopanna získali první grandslamový titul v kariéře. Pro pětadvacetiletou Kanaďanku to je celkově pátý turnajový úspěch, její sedmatřicetiletý spoluhráč, který si už v roce 2010 zahrál finále čtyřhry na US Open, rozšířil sbírku triumfů na sedmnáct.

Výsledky tenisového French Open

Muži: Čtyřhra - semifinále: González, Young (Mex./USA) - Verdasco, Zimnojič (Šp./Srb.) 6:7 (3:7), 7:5, 6:3.

Ženy: Dvouhra - semifinále: Halepová (3-Rum.) - Karolína Plíšková (2-ČR) 6:4, 3:6, 6:3, Ostapenková (Lot.) - Bacsinszká (30-Švýc.) 7:6 (7:4), 3:6, 6:3.

Smíšená čtyřhra - finále: Dabrowská, Bopanna (7-Kan./Indie) - Grönefeldová, Farah (Něm./Kol.) 2:6, 6:2, 12:10.

Junioři: Čtyřhra - 2. kolo: Rodionov, Vrbenský (4-Rak./ČR) - Crawford, Kypson (USA) 6:4, 6:3.

Čtvrtfinále: Rodionov, Vrbenský - Kecmanovič, Korda (6-Srb./USA) 6:4, 3:6, 10:8.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články