Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Plíšková je v semifinále French Open, jednu výhru od postu světové jedničky

Paříž - Karolína Plíšková posouvá své kariérní maximum na French Open a už je v semifinále. Na dvorci Philippa Chatriera předvedla zatím nejlepší výkon v Paříži a ve dvou setech porazila domácí Caroline Garciaovou 7:6 a 6:4. Soupeřkou jí bude Simona Halepová z Rumunska, která přehrála Ukrajinku Elinou Svitolinovou 3:6, 7:6 a 6:0. Do semifinále deblu prošly tři Češky. Lucie Šafářová s Američankou Mattekovou-Sandsovou si poradily s Flipkensovou a Schiavoneovou 6:2, 6:4, Lucie Hradecká a Kateřina Siniaková postoupily po výhře 6:1, 6:4 nad Ruskami Makarovovou a Vesninovou. Přímý přenos vysílá ČT sport a web ctsport.cz.

Karolína Plíšková
zdroj: Reuters

Loňská finalistka US Open Plíšková vystřídá v čele žebříčku dvouhry WTA Němku Angelique Kerberovou, pokud postoupí do sobotního finále. V tom případě by se stala třiadvacátou jedničkou v historii a vůbec první českou. Halepová musí French Open vyhrát.

"Před turnajem mi to pár lidí říkalo a já na to: Není šance," řekla Plíšková. "Je to blízko, a zároveň daleko. Halepová je jedna z nejlepších na antuce. Chci především vyhrát zápas. Je jedno jak a co to přinese," řekla Plíšková.

Na French Open je poprvé v semifinále, přičemž v pěti předešlých startech v Paříži nepřešla ani jednou druhé kolo. "Jsem na antuce v semifinále Roland Garros, to je pro mě velký," radovala se Plíšková, která je na grandslamu mezi nejlepší čtyřkou podruhé. Poprvé to dokázala loni na US Open, kde si zahrála finále.

"Byl to náročný zápas, zvlášť ve větru, který se tady točil. Jsem nadšená, že jsem to dokázala a prošla dál. Před turnajem jsem si nemyslela, že jsem schopná hrát na antuce dobrý tenis, ale teď jsem v semifinále," uvedla Plíšková na kurtu.

Je nám líto, video expirovalo.
Plíšková je v semifinále FO a utká se s Halepovou

Rozhodla soustředěnost a trpělivost. Pětadvacetiletá Češka dobře podávala a mohla se spolehnout na forhend. Využila nervozity domácí tenistky, získala brejk na 2:1 a svým výkonem nechala do hry vtáhnout publikum. Za stavu 5:3 měla Plíšková při podání soupeřky setbol, ale poslala forhend do autu. Garciaová game vydřela a probudila fanoušky. Diváci začali bouřit zvláště poté, co v dalším gamu Plíšková přišla po riskantních ranách Francouzky o servis.

"Carolina je normální holka, povzbudí se, ale nedělá žádné scény a lidi se podle toho chovají. Bylo to hodně v pohodě. Kdyby chtěli, mohli fandit trochu víc," hodnotila Plíšková.

Další game podávala Garciaová přes deset minut. Nepříjemný vítr zvedal antuku do očí a Plíšková měla tři brejkboly, ale dvakrát nezreturnovala dobrý servis a jednou přišel z druhé strany vítězný volej. Set pak dospěl do tie-breaku, v němž znovu pomohla Garciaová chybami a Plíšková zahrála na 7:3 vítězný bekhend. Úvodní sada trvala hodinu a čtvrt.

Druhý set měl rychlejší vývoj, protože Plíšková i Garciaová výrazně zlepšily servis. Hrozbu ztráty podání odvrátila jako první ve třetí hře česká tenistka díky forhendu po lajně. "Mentálně tohle bylo jednodušší, i když ne jednoduché. Cítila jsem se líp. Servis byl rozhodně dobrý, padlo pár es a přímých bodů. To byl klíč," řekla.

Na další brejkbol se čekalo až do desáté hry. Plíšková v ní dala vítězný return a vycítila šanci. Fanoušci se pokusili Garciaové pomoct, ale svěřenkyně kouče Davida Kotyzy si lobem připravila mečbol, který po hodině a jednapadesáti minutách využila přesným forhendem. "Nevím, jestli tady jsou čeští fanoušci, ale děkuju za podporu. I domů," řekla Plíšková v češtině na dvorci.

Halepová vydřela postup po více než dvou hodinách boje. V závěru druhého setu už přitom byla krok od vyřazení, Svitolinová ale rozhodující chvíle nezvládla. Pátá nasazená Ukrajinka vedla ve druhé sadě už 5:1, nedokázala si ale vypracovat pozici k ukončení zápasu a Rumunka si vynutila tie-break. Teprve v něm se Svitolinová dočkala mečbolu, jenže neproměnila a set ztratila. Koncovku pak neunesla a z kurtu odešla s kanárem.

Tři Češky v semifinále deblu

Nejvýše nasazené deblistky Šafářová s Mattekovou-Sandsovou mohou pomýšlet na pátý společný grandslamový titul. Na kontě mají triumfy z Australian Open a French Open z roku 2015, předloni ovládly US Open a letos uspěly i na Australian Open.

"Určitě to nezevšední. Člověk chce pořád víc a víc. Je to jiné než poprvé, kdy je radost úplně největší. Máme dobře našlápnuto, je krásné být v semifinále a bylo by nádherné zvednout si trofej, ale cesta je dlouhá," řekla Šafářová. Příštími soupeřkami Šafářové s Mattekovou-Sandsovou bude Švýcarka Martina Hingisová a Chan Yung-Jan z Tchaj-wanu. 

Hradecká se Siniakovou vyřadily turnajové dvojky a v semifinále narazí na Australanky Ashleigh Bartyovou a Casey Dellacquaovou. Hradecká už v Paříži získala titul v roce 2011 a další grandslamový úspěch přidala o dva roky později na US Open. Siniaková postupem do semifinále zopakovala loňský výsledek z Roland Garros. "Obě si s míčem rády hrají, lobují a snaží se přebíhat. Nesmíme se nechat odehnat od naší agresivní hry," řekla Hradecká.

Na titul ve smíšené čtyřhře nedosáhne Andrea Hlaváčková. S Francouzem Edouardem Rogerem-Vasselinem prohráli v semifinále s kanadsko-indickou dvojicí Gabriela Dabrowská, Ind Rohan Bopanna 5:7 a 4:6. 

Výsledky French Open

Ženy: Dvouhra - čtvrtfinále:

Karolína Plíšková (2-ČR) - Garciaová (28-Fr.) 7:6 (7:3), 6:4.  

Ženy: Čtyřhra - čtvrtfinále:

Šafářová, Matteková-Sandsová (1-ČR/USA) - Flipkensová, Schiavoneová (It.) 6:2, 6:4, Hradecká, Siniaková (6-ČR) - Makarovová, Vesninová (2-Rus.) 6:1, 6:4.

Smíšená čtyřhra - semifinále: Dabrowská, Bopanna (7-Kan./Indie) - Hlaváčková, Roger-Vasselin (3-ČR/Fr.) 7:5, 6:4.

Junioři: Čtyřhra - 3. kolo: Rodionov, Vrbenský (4-Rak./ČR) - Seyboth Wild, Sokolovský (Braz./Rus.) bez boje.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články