Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Plíšková a Veselý jsou ve druhém kole French Open, Siniaková se Šafářovou vypadly

Paříž – Karolína Plíšková a Jiří Veselý postoupili do druhého kola French Open. Plíšková, turnajová dvojka antukového grandslamu, přehrála Číňanku Čeng Saj-saj 7:5 a 6:2. Veselý se postaral o překvapení, když hladce zdolal Američana Jacka Socka 7:5, 7:5 a 6:3. V Paříži naopak končí Kateřina Siniaková i předloňská finalistka Lucie Šafářová.

Karolína Plíšková na French Open
zdroj: ČTK/AP/Claudio Onroati

"Začátek byl z mé strany hodně nervózní, ale jsem ráda, že jsem postoupila. Věřím, že se ve druhém utkání zlepším," řekla na dvorci Plíšková s tím, že by chtěla konečně postoupit na French Open do třetího kola. "To by bylo dobré to prolomit. Loni jsem nepřešla ani první, tak teď jsem udělala první krok. To je nejdůležitější a může se stát cokoli. Jsem o rok starší, zkušeností mám víc a hlavně na grandslamech," doplnila.

V prvním setu loňská finalistka US Open častěji chybovala a za stavu 4:5 dokonce bránící soupeřka podávala na zisk první sady. "To nebylo úplně příjemné, ale musím říct, že ona mi pak hodně pomohla. Já jsem nezahrála žádnou pecku, ale ona dala nějaké chyby. Taky to na ni trošku dolehlo," vysvětlila Plíšková, proč ztrátu setu odvrátila a vyhrála 7:5.

Ve druhém dějství Plíšková od stavu 2:2 získala díky razantní hře čtyři gamy v řadě a zápas ukončila po důrazném bekhendovém returnu. "Ve druhém se moje hra trochu zlepšila. Hrála jsem agresivněji a lépe se hýbala," řekla Češka.

Po vyřazení Němky Angelique Kerberové je nejvýše nasazenou hráčkou v turnaji. "Je to hodně otevřené a je jedno, jestli jsem nasazená dvojka nebo dvacítka. Každý zápas je na antuce pro mě těžký. Jdu zápas od zápasu," řekla Plíšková, která má šanci se v případě postupu do finále stát světovou jedničkou.

Veselý porazil favorizovaného Američana Socka

 "Hraju na slušné úrovni. Všechny zápasy v posledních týdnech byly dobrý. Na antuce se mi letos daří dobře. Je potřeba udělat nějaký průlom, trefit nějaký větší výsledek. Proč ne tady? Pokusím se do toho šlápnout," řekl Veselý. Se Sockem hrál vyrovnaně už na nedávném turnaji v Římě, kde ale prohrál v tie-breaku třetí sady. Na kurtu číslo 14 v areálu Rolanda Garrose se lépe vyrovnal s nepříjemným horkem a k výhře si pomohl sedmi esy.

Odvrátil devět z 11 brejkbolů soupeře, kterému vzal pošesté servis v poslední hře zápasu. Socka porazil poprvé po třech prohrách. "Recept jsem na něj víceméně znal, akorát jsem nebyl schopný si vytvořit tolik šancí. Antuka je pro mě asi nejlepší povrch, jak se mu dostat do bekhendu, který má výrazně horší než forhend," řekl Veselý. Třiadvacetiletý český tenista si nechal po druhém setu protáhnout na dvorci krční páteř.

"Před třemi dny jsem dostal nějakou virózu, bolí mě v krku i za krkem. Myslím, že je to trochu spojené i s tou nemocí, ale držím to," zaklepal Veselý a dodal: "Doufám, že to nejhorší mám za sebou a budu dál stoprocentně připravený." Zápas začal legračně, jelikož Sock přišel na kurt a nepřinesl si rakety.

"Ještě jsem něco takového nezažil, je to poprvé," smál se Veselý, ale i on měl přitom namále. "Před zápasem jsem se šel rozcvičovat a trenér mi moje rakety přinesl do bagu, takže jsem se pousmál, že jsem na to málem zapomněl já a nakonec to byl on," řekl.

Výhrou nad světovou patnáctkou Sockem si levou rukou hrající Veselý připsal první vítězství nad tenistou z elitní dvacítky od loňského Wimbledonu. Na French Open se Veselý dostal do druhého kola i v roce 2014, ale dál nikdy neprošel. Šanci to změnit bude mít 57. hráč světa proti Bedenemu (52. v pořadí ATP), kterého v jediném vzájemném utkání předloni porazil na antuce v Casablance.

"Rozhodně to je hratelný soupeř, ale nesmíme zapomenout, že má výbornou formu. Vyhrál tři challengery a v Budapešti udělal z kvalifikace finále. Má spoustu vyhraných zápasů i sebevědomí a pohody a nemá co ztratit. Když se ale budu držet taktiky, kterou si s trenérem určíme, rozhodně šance mít budu," věřil Veselý.

Siniaková a Šafářová končí na French Open už v prvním kole

Kateřina Siniaková prohrála na French Open i při třetím startu hned v prvním kole. Fedcupová reprezentantka podlehla na pařížské antuce Rusce Jekatěrině Alexandrovové 4:6, 6:2 a 2:6. Proti Alexandrovové (86. v žebříčku WTA), která žije a trénuje v Praze a ve druhém kole narazí na Karolínu Plíškovou, začala Siniaková ztrátou servisu v první hře.

Brejk sice získala vzápětí zpět, ale na další prohrané podání už neodpověděla. Ve druhém setu soupeřku jasně přehrála, ale ve třetím setu ztratila od stavu 1:1 čtyři hry a už se do zápasu nevrátila. Na grandslamech prohrála Siniaková v prvním kole poosmé z 11 startů. Nejdále se dostala ve Wimbledonu, kde loni hrála třetí kolo.

Šafářová letos prohrála na pařížské antuce už v prvním kole, přes zlepšení ve druhém setu podlehla Veronice Cepedeové z Paraguaye 1:6 a 4:6. Za pouhých 48 minut brněnská tenistka prohrávala už 1:6, 0:5 a zdálo se, že si z Paříže odnese svoji nejhorší prohru. Šafářová pak ještě zariskovala a čtyřmi gamy v řadě vykřesala naději, ale víc nestihla.

"Mám v Paříži krásné vzpomínky a měla jsem rozhodně vyšší cíle. Tenhle výkon je zklamání. Je to svým způsobem pro mě dno, řekla bych, po těch týdnech, co byly, a ze dna se dá jenom odrazit. Doufám, že to bude dobrý," řekla Šafářová.

Muži:

Dvouhra - 1. kolo:

Veselý - Sock (14-USA) 7:5, 7:5, 6:3,Kravčuk (Rus.) - Delbonis (Arg.) 6:3, 6:4, 7:6 (8:6)

Ženy:

Dvouhra - 1. kolo:

Karolína Plíšková - Čeng Saj-saj (Čína) 7:5, 6:2, Alexandrovová (Rus.) - Siniaková 6:4, 2:6, 6:2, Cepedeová (Parag.) - Šafářová 6:1, 6:4, Pavljučenkovová (16-Rus.) - Tigová (Rum.) 6:1, 1:0 skreč, Stosurová (23-Austr.) - Kučová (SR)

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články