Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Pařížské finále bude mezi Nadalem a Wawrinkou. O titul ze čtyřhry si zahraje Šafářová

Paříž – Mužské finále French Open bude soubojem Stanislase Wawrinky s Rafaelem Nadalem. Zatímco první jmenovaný vyřadil v pěti sadách Andyho Murrayho, Nadal se s Dominikem Thiemem trápil o poznání méně a zvítězil 3:0 na sety. Do finále turnaje se dostala Lucie Šafářová po boku Bethanie Mattekové-Sandsové, naopak Lucie Hradecká s Kateřinou Siniakovou vypadly. 

Rafael Nadal
zdroj: ČTK/AP autor: Petr David Josek

Šafářová s Mattekovou-Sandsovou porazily dosud suverénní tchajwansko-švýcarský pár Chan Yung-jan, Martina Hingisová 6:4, 6:2 a budou usilovat o třetí grandslamový titul za sebou. Ve finále se utkají s nenasazenou dvojicí Ashleigh Bartyová, Casey Dellacquaová.

Semifinále pro sebe rozhodly nečekaně hladce. Šafářová byla oporou a jako jediná v duelu neztratila podání. Její spoluhráčce se to v prvním setu přihodilo dvakrát, česko-americké dvojici se ale povedl o brejk víc a Šafářová ukončila sadu esem. V druhém setu získal nejvýše nasazený tým od stavu 0:1 pět her v řadě a tentokrát při podání Američanky proměnil po hodině a čtvrt první mečbol.

"Hrát proti holkám, které znám, je vždy trochu nepříjemné," řekla Šafářová k možnosti nastoupit ve finále proti krajankám. "Australanky jsou výborný deblový pár. Casey je taky levačka, takže to bude hodně těžké utkání. Hrají hodně deblově, dobře se hýbou na síti. Mají dost pestrou hru," dodala.

Wawrinka porazil světovou jedničku Murrayho 6:7, 6:3, 5:7, 7:6 a 6:1 a zahraje si o čtvrtý grandslamový titul v kariéře. Jeho soupeřem nyní bude Rafael Nadal.

Andy Murray
zdroj: ČTK/ABACA

Švýcar postoupil do semifinále bez ztráty setu, ale Murray jeho sérii vítězstvím v tie-breaku ukončil. Třetí hráč světa hned vzápětí srovnal, jenže pak ztratil dobře rozehranou třetí sadu, ve které vedl už 3:0. Nenechal se však zlomit, čtvrtý set rozhodl ve zkrácené hře a v páté sadě už nedal soupeři šanci a jediný game mu dovolil až za stavu 5:0.

"Mohl jsem se na to dívat buď tak, že jsem ztratil vedení a prohrávám, nebo že jsem měl navrch a měl bych kontrolovat hru. Rozhodl jsem se pro druhou variantu," řekl Wawrinka. "Fyzicky už jsem na tom na konci nebyl nejlíp. Do úderů už jsem nedokázal dát takovou sílu, takže jsem ho na konci ani nedostal pod tlak," přidal Murray.

Nadal v semifinále porazil Dominica Thiema 6:3, 6:4, 6:0 a zahraje si o desátý titul z pařížského grandslamu. Jeho rakouský soupeř předtím vyřadil Novaka Djokoviče, ale proti Nadalovi neměl šanci. Sice mu hned v úvodu zápasu dokázal sebrat servis, ale čtrnáctinásobný grandslamový vítěz vzápětí získal čtyři gamy za sebou. Ve druhé sadě Nadal za stavu 0:1 odvrátil dva brejkboly a pak už kontroloval hru. Třetí set už byl jasnou záležitostí španělského favorita.

"Začal jsem trochu víc nervózně než obvykle, ale pak jsem se zvednul. Ale je pravda, že Dominic dělal víc chyb než v předchozích zápasech," uvedl Nadal, který jako třetí hráč v historii prošel na jednom grandslamu do deseti finále. Před ním se to povedlo Billu Tildenovi na US Open a Rogeru Federerovi ve Wimbledonu.

Siniaková s Hradeckou sice jako první na turnaji dokázaly Australankám sebrat set, ale hned v úvodu rozhodující sady Siniaková neudržela podání, soupeřky se pak ujaly vedení 3:0 a už je nepustily. Za stavu 1:4 se Hradecká musela na kurtu nechat ošetřit, ale ani po kratší pauze už se Češkám nepodařilo vrátit do zápasu.

Jediný nenasazený tým v semifinále si později vypracoval tři mečboly a napotřetí zápas ukončil. Pro Australanky to bude už čtvrté společné finále na turnajích grandslamu, ale žádné ještě nevyhrály.

"Za posledních sedm let jsem tady hrála šestkrát semifinále a vyhrály jsme jen jednou. Potřebovala bych nehrát na kurtu Suzanne Lenglenové. Doufám, že až tady udělají další kurt, šoupne se to tam. Na Suzanne jsem ještě nevyhrála semifinále. Když jsme v roce 2011 (s Andreou Hlaváčkovou) vyhrály, hrály jsme semifinále na Chatrieru. Říkala jsem si, že bychom to letos mohly prolomit," litovala Hradecká.

Výsledky French Open:

Muži:

Dvouhra - semifinále: Wawrinka (3-Švýc.) - A. Murray (1-Brit.) 6:7 (6:8), 6:3, 5:7, 7:6 (7:3), 6:1.Čtyřhra - semifinále:

Čtyřhra - semifinále: R. Harrison, Venus (USA/N. Zél.) - Cabal, Farah (16-Kol.) 4:6, 6:3, 6:4.

Ženy:

Čtyřhra - semifinále: Bartyová, Dellacquaová (Austr.) - Hradecká, Siniaková (6-ČR) 7:5, 4:6, 6:3, Šafářová, Matteková-Sandsová (1-ČR/USA) - Chan Yung-jan, Hingisová (3-Tchaj-wan/Švýc.) 6:4, 6:2.

Uložit

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články