Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Nadal ztrácí na Federera jen dva grandslamové tituly. Ale neupínám se na to, říká pařížský král

Zasloužil se o jeden primát, Rafael Nadal se stal prvním tenistou s dvanácti grandslamovými tituly z jednoho turnaje. Ve finále Roland Garros přehrál Rakušana Dominica Thiema ve čtyřech setech. Se Švýcarem Rogerem Federerem však v celkovém počtu grandslamových titulů Nadal stále prohrává 18:20.

Tenista Rafael Nadal pózoval fotografům s trofejí pro vítěze Roland Garros
zdroj: ČTK/ABACA/AA/ABACA

"Abych byl upřímný, tak se na to neupínám," řekl třiatřicetiletý Nadal, který je o čtyři roky mladší než Federer. "Nemůžete být frustrován, protože má soused větší dům než vy, větší televizi nebo zahradu. Takhle život nevnímám," dodal Nadal.

Španěl možná mohl mít na kontě více grandslamových vavřínů, ale ve srovnání s Federerem řešil častější zdravotní problémy. "Hodně jsem ztratil," přikývl. "Mám za sebou hodně věcí, ale možná proto hraju s takovou vášní, protože vím, že tady nebudu věčně. Proto se snažím být pozitivní, dělat vše naplno a zaujatě."

I letos musel ulevovat svým kolenům. V Indian Wells nenastoupil do semifinále proti Federerovi a Miami raději vynechal. Antukovou sezonu sice stihl, ale dlouho se nemohl prodrat k titulu, na což nebyl z minulých sezon ani trochu zvyklý.

Proto údajně bojoval s krizí sebevědomí. Až na turnaji v Barceloně, kde prohrál v semifinále s Thiemem, si uvědomil, že se musí něco změnit. "Mentálně jsem ztrácel energii, protože jsem se příliš strachoval o své tělo," řekl Nadal.

Proto se po prvním kole v Barceloně zavřel sám se sebou a přemýšlel. "Pár hodin. Byl jsem totiž negativní. Vůbec jsem neměl radost ze hry. Variantou taky bylo dát tělu šanci se vzpamatovat, nebo drasticky zlepšit náladu na další týdny," uvedl.

A další týdny ukázaly, jak dokázal myšlení změnit. Po Barceloně sice ještě vypadl v Madridu v semifinále, ale generálku na Roland Garros v Římě už vyhrál. V Paříži už to byl starý známý Nadal, král, který nemá na antuce konkurenta.

"Přístup je u mě zásadní. Když mám to správné zapálení, jsem mentálně připravený, tak se můžu dostat tam, kde jsem nyní," říkal a jeho oči spočinuly na poháru na stole před ním. "Je hodně vybojovaný, a proto si ho vážím," řekl Nadal.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články