Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Limity neexistují. Hraju dál, i když tělo už vzdoruje, říká nedostižný Nadal

Pro Rafaela Nadala je titul na Roland Garros stejně vzácný pojedenácté jako poprvé. Nezevšední mu. Při převzetí již jedenáctého Poháru mušketýrů fenomenální španělský antukář neudržel slzy štěstí.

Vítězný Rafael Nadal
zdroj: Reuters autor: Pascal Rossignol

"Vždycky to byl a bude báječný pocit. Je nepopsatelné, co prožívám, když diváci minutu dvě aplaudují," řekl. "Neexistují limity. Nikdy nevíte, kde jsou," prohlásil. "Pokud nemáte touhu se zlepšovat, sportu nerozumíte. Ale o tom sport je. Každý z nás sní o tom, že bude ještě lepší než dřív. Kdybyste nemakali s vášní, nezlepšovali se, sport by ztratil smysl."

Tři ze sedmnácti grandslamových trofejí už získal Nadal po třicítce. Otázkou je, kolik jich ještě přidá. "Nechte mě užít si tenhle vavřín," řekl nejdřív, ale pokračoval: "Samozřejmě, že mám ambice a stále zaujetí. Užívám si to, hraju dál, i když tělo už vzdoruje. Až se radost ze hry vytratí, bude čas dělat jiné věci."

Faktem je, že i Nadal už měl různé zdravotní komplikace a spekulovalo se, zda bude ještě hrát. I letos vynechal turnaje v Indian Wells a Miami. Přesto dál na antuce dominuje. "Dosáhl jsem víc, než o čem jsem snil. Prošel jsem si těžkými okamžiky, proto si každého úspěchu osobně tolik vážím," konstatoval Nadal.

"S věkem nelze bojovat, čas nezastavíte, ten běží dál," podotkl první hráč světového žebříčku. "A kdyby mi někdo před sedmi osmi lety řekl, že ve dvaatřiceti tady budu stát s trofejí, kroutil bych nevěřícně hlavou," dodal.

Více triumfů na grandslamech má jeho rival Roger Federer. Nadal ale Švýcarovi nezávidí. "Za tím jsem se nikdy nehnal. Nemůžete být frustrovaní z toho, že má někdo víc peněz, větší dům, víc grandslamů. Musíte jít svou cestou," řekl.

Je tak možné, že Nadal bude dál na Roland Garros vítězit, tak jako v neděli, kdy ve finále přehrál Rakušana Dominica Thiema. A třeba bude slavit i v roce 2020, kdy by měl mít centrální dvorec v areálu konečně zatahovací střechu.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články