Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Lehečka s Vondroušovou ve druhém kole. Kvitová i Plíšková vypadly

Jiří Lehečka poprvé postoupil z prvního kola Rolad Garros. Jana-Lennarda Struffa porazil po nevyrovnaném výkonu 7:5, 1:6, 6:3, 2:6, 6:1. Svůj duel zvládla i Markéta Vondroušová. S grandslamem v Paříži se naopak rozloučila nasazená šestnáctka Karolína Plíšková i česká jednička Petra Kvitová. Neuspěly ani Siniaková, Martincová a Fruhvirtová.

Je nám líto, video expirovalo.
Plíšková vypadla na French Open hned v prvním kole

Jednadvacetiletý Lehečka ukončil sérii čtyř porážek a Struffa porazil po více než třech hodinách hry. V utkání zahrál 51 vítězných míčů, zaznamenal sedm es.

Rodák z Mladé Boleslavi se ujal vedení díky dvěma brejkům, ve druhé sadě ale byl Struff na podání stoprocentní a srovnal. Ve třetím setu stačil Lehečkovi jediný brejk a ve čtvrté sadě vedl už 3:1. Němec ale vývoj pěti získanými gamy za sebou otočil a vynutil si pokračování. V páté sadě už ale Lehečka dominoval. Vypracoval si vedení 5:0 a o dvě hry později využil druhý mečbol.

Finalistka turnaje z roku 2019 Vondroušová se vrátila do Paříže po dvou letech, vloni chyběla kvůli zranění zápěstí. V úvodním duelu zdolala americkou tenistku Alycii Parksovou 6:4, 6:0. Její další soupeřkou bude světová devítka Darja Kasatkinová z Ruska.

Utkání se 45. hráčkou světa Parksovou zvládla za 71 minut a oplatila soupeřce loňskou porážku z turnaje v Angers. Američanka udělala 10 dvojchyb a 40 nevynucených chyb.

"Vloni jsem byla na operaci a byla z toho docela smutná, že tu nejsem. Ani jsem se nemohla na turnaj koukat. Teď jsem nadšená, že jsem zpět a ve formě. Přijela jsem sem s nahranými zápasy, cítím se dobře. Každý rok jsem tu hrozně ráda," řekla novinářům Vondroušová.

Třiadvacetiletá Vondroušová v úvodu prohrávala 0:2, díky čtyřem získaným hrám za sebou se jí ale podařilo vývoj otočit. Ve druhém setu už Češka nedala o rok mladší protivnici šanci a nadělila jí za 23 minut "kanára".

Další Češky na turnaji končí

Dvojnásobná wimbledonská vítězka Petra Kvitová nestačila na 44. hráčku světa Italku Elisabettu Cocciarettovou. V duelu doplatila i na 31 nevynucených chyb a sedm dvojchyb. Na pařížské antuce zaznamenala nejhorší výsledek od roku 2010.

Kvitová nestačila na 44. hráčku světa Cocciarettovou
zdroj: Reuters autor: KAI PFAFFENBACH

První brejk v utkání sice zaznamenala ve třetí hře Kvitová, vzápětí jej ale nedokázala potvrdit a v závěru setu ztratila servis ještě jednou. Rodačce z Bílovce utekla i druhá sada, v níž prohrávala 0:3.

Ačkoliv ještě dokázala snížit ze stavu 2:5 na 4:5, Cocciarettová nakonec duel za hodinu a 28 minut uzavřela při druhém mečbolu 3:6, 4:6. Italka vybojovala premiérové vítězství nad hráčkou z první světové dvacítky.

Jednatřicetiletá Plíšková neprošla do druhého kola Roland Garros poprvé od roku 2016. S třicátou hráčkou světa Američankou Sloane Stephensovou prohrála za hodinu a 25 minut 0:6, 4:6. 

Rodačka z Loun si po neúspěchu na turnaji v Římě a čtvrtfinále ve Stuttgartu připsala třetí porážku za sebou.

Plíšková laborovala v minulých týdnech s kolenem a začátek se jí vůbec nevydařil. Proti Stephensové neuhrála ani game, udělala 11 nevynucených chyb a dostala za 33 minut "kanára".

Semifinalistka Roland Garros z roku 2017 prohrála na grandslamech set v poměru 0:6 podruhé v kariéře. Předtím se jí to stalo před sedmi lety ve Wimbledonu proti Belgičance Yanině Wickmayerové.

Česká tenistka se ve druhé sadě zvedla a díky brejku v sedmé hře se ujala vedení 4:3. V další hře ale nevyužila náskok 30:0, brejk nepotvrdila a v závěru přišla o servis ještě jednou.

Se Stephensovou, jež v Paříži hrála finále před pěti lety, prohrála pátý ze šesti vzájemných zápasů a neuspěla s ní v Paříži stejně jako před dvěma lety ve 2. kole.

"Bylo to těžké, zřejmě jeden z nejtěžších losů pro mě. Ona na tomhle turnaji hraje dobře, líbí se jí tu. Naopak mně se nehrálo vůbec dobře. Za stavu 0:3, 0:4, 0:5 je pak těžké hrát tenis, který bych měla hrát," řekla Plíšková.

"V obou setech jsem měla spoustu šancí, takže jsem to minimálně do třetího setu mohla dostat. Pro lidi byly některé body hezké, ale z mé strany to nebyl úplně hezký tenis," doplnila.

Siniaková doplatila na dvojchyby

Kateřina Siniaková, která se vrátila po zranění zápěstí, doplatila na 11 dvojchyb. V prvním setu nevyužila vedení 4:2 a v jeho závěru dvakrát nevyužila podání k ukončení. Vyrovnaný tie-break prohrála 7:9.

Ve druhé sadě česká tenistka ani jednou ze čtyř možností a v utkání celkem sedmkrát za sebou neproměnila výhodu servisu v zisk gamu a duel za hodinu a 41 minut ztratila. Američance Peyton Stearnsová podlehla 7:6 a 6:2

Ani devětapadesátá hráčka světa Linda Fruhvirtová nenavázala v Paříži na letošní osmifinále z Australian Open. Zahrála jen osm vítězných míčů a doplatila na 11 dvojchyb. O třináct let starší Ruska Anastasia Pavljučenkovová si pomohla 25 vítěznými údery a mladičký český talent přehrála dvakrát 2:6.

Fruhvirtová po třech ztracených servisech prohrávala 0:5 a až v závěru odvrátila "kanára". Před začátkem druhé sady opustila na několik minut kurt, ani to jí ale nepomohlo.

Pavljučenkovová díky dalším dvěma brejkům získala vedení 4:0 a po hodině a 12 minutách využila první mečbol. Ve druhém kole narazí na krajanku Ljudmilu Samsonovovou.

Na Ostapenkovou byla Martincová krátká

O překvapení se nepostarala ani Martincová, která prohrála s vítězkou Roland Garros z roku 2017 Ostapenkovou. Turnajová sedmnáctka porazila na vítězné míče Martincovou 44:7. Přestože ve druhém setu měla česká tenistka k dispozici náskok 4:0 a 5:1, nevyužila setbol a po šesti prohraných gamech prohrála.

Výsledky českých tenistů na Roland Garros:

Pavljučenkovová (Rus.) - L. Fruhvirtová 6:2, 6:2, Stephensová (USA) - Karolína Plíšková (16) 6:0, 6:4, Vondroušová - Parksová (USA) 6:4, 6:0, Stearnsová (USA) - Siniaková 7:6 (9:7),6:2, Cocciarettová (It.) - Kvitová 6:3, 6:4, Ostapenková (17-Lot.) - Martincová 6:3, 7:5, Lehečka - Struff (21-Něm.) 7:5, 1:6, 6:3, 3:6, 6:1.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články