Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR v alpském lyžování

Legendární duel okouzlí Paříž. Pokud chcete na antuce něčeho dosáhnout, musíte zdolat Rafu, řekl Federer

Opona 39. představení nejúspěšnějších hráčů tenisové historie se krátce po pátečním poledni zvedne na kurtu Philippa Chatriera. V semifinále grandslamového Roland Garros totiž nastoupí Rafael Nadal proti Rogeru Federerovi. Fanoušci i hlavní protagonisté se nemohou dočkat. Kdo otevře bránu finále? Přímý přenos utkání sledujte od 13:00 na ČT sport a webu ctsport.cz.

Rafael Nadal a Roger Federer na Roland Garros
zdroj: ČT sport

Ve vzájemné bilanci má navrch Nadal, konkrétně 23:15. Federer však opanoval předchozích pět zápasů.

Vzhledem k povrchu, na kterém se v pátek bude hrát, je nicméně nutné připomenout, že žádný z nich neproběhl na antuce. Od posledního vítězství "Fedexe" nad "Rafou" na oranžovém povrchu uplynulo už více než deset let (finále v Madridu 2009, pozn. autora). Poté si španělský fenomén podmanil všech pět vzájemných antukových střetnutí a na Roland Garros triumfoval ve všech pěti soubojích včetně finále z roku 2011.

Cesta ROGERA FEDERERA do semifinále Roland Garros:

1. kolo: Lorenzo Sonego 3:0 (6:2, 6:4, 6:4)
2. kolo: 
Oscar Otte 3:0 (6:4, 6:3, 6:4)
3. kolo: 
Casper Ruud 3:0 (6:3, 6:1, 7:6)
Osmifinále: 
Leonardo Mayer 3:0 (6:2, 6:3, 6:3)
Čtvrtfinále: Stan Wawrinka 3:1 (7:6, 4:6, 7:6, 6:4)

"Můj příští soupeř není zrovna špatný," vtipkoval Federer na kurtu Suzanne Lenglenové po čtvrtfinálovém thrilleru s krajanem Stanem Wawrinkou, jehož udolal 7:6, 4:6, 7:6 a 6:4.

Šance pokořit Nadala se ale navzdory nepříznivé bilanci nevzdává. "Vždy můžete vyhrát," řekl rezolutně. "A naprosto stejně to má nastavené každý tenista i proti Rafovi."

S letošním účinkováním v Paříži je dvacetinásobný grandslamový šampion spokojen. "Jsem opravdu šťastný, že jsem se dostal až sem. Odehrál jsem pět solidních duelů, ale pokud chcete na antuce skutečně něčeho dosáhnout, musíte zdolat Rafu." 

"On je tím nejsilnějším. Pokud bych měl při svém návratu na antuku v hlavě, že by bylo lepší se mu vyhnout, tak bych se na ni ani nemusel vracet," připomněl svou absenci na oranžovém povrchu v posledních třech letech.

"Všichni si samozřejmě uvědomujeme, že je to s ním nesmírně obtížné, ale stát se může cokoli. Nemusí se cítit dobře. Z nějakého důvodu může mít slabší den. Může foukat silný vítr, zápas může několikrát přerušit déšť. Prostě nikdy nevíte, co přijde. I proto je nutné zůstat maximálně soustředěný a věřit ve vlastní schopnosti," zakončil Federer.

Nadal je ve francouzské metropoli tradičně ve skvělé formě a útočí zde na dvanáctý titul. Ve čtvrtfinále zametl s Keiem Nišikorim z Japonska (6:1, 6:1, 6:3) a měření sil s dějinným rivalem se nemůže dočkat.

"Upřímně, být v semifinále pro mě bylo velmi důležité. Porazil jsem těžké soupeře a způsob, jakým jsem doposud hrál, mi dodává sílu a pozitivní energii," uvedl.

"A hrát semifinále s Rogerem? To je pokaždé něco extra. Během našich kariér jsme spolu svedli nespočet bitev a sdíleli společně celou řadu speciálních momentů. Bude to zkrátka další vzrušující epizoda," dodal.

Cesta RAFAELA NADALA do semifinále Roland Garros:

1. kolo: Yannick Hanfmann 3:0 (6:2, 6:1, 6:3)
2. kolo: Yannick Maden 3:0 (6:1, 6:2, 6:4)
3. kolo:
David Goffin 3:1 (6:1, 6:3, 4:6, 6:3)
Osmifinále: Juan Londero 3:0 (6:2, 6:3, 6:3)
Čtvrtfinále: Kei Nišikori 3:0 (6:1, 6:1, 6:3)

Přestože hovoří vzájemná bilance na antuce jednoznačně pro něj (13:2), je rodák z Manacoru obezřetný.

Po osmatřiceti utkáních s Federerem pochopitelně tuší, co ho čeká. "Předpokládám, že Roger bude chtít být agresivní, bude měnit rytmus a chodit k síti. Já se ho naopak budu snažit zatlačit razantními údery a nepouštět do pozic, z nichž by si mohl lehce připravit útok. Když budu hrát kvalitně na forhendu i bekhendu, jsem schopen ho dostat do problémů."

"Bude to opravdu výjimečný zápas mezi nejlepšími hráči na světě, ale přesto to bude jen tenisový zápas. Lepší hráč bude mít větší šanci uspět," zakončil s nadhledem Nadal.

Páteční program Roland Garros:

Kurt Philippa Chatriera: 
12:50 Federer (3-Švýc.) - Nadal (2-Šp.)
Djokovič (1-Srb.) - Thiem (4-Rak.)

Kurt Suzanne Lenglenové: 
11:00 Bartyová (8-Austr.) - Anisimovová (USA)

Kurt Simonne Mathieuové: 
11:00 Vondroušová (ČR) - Kontaová (26-Brit.)

Zdroj
ČT sport, BBC, Sky Sports, atptour.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články