Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Krejčíková v Paříži titul neobhájí, vypadla hned v prvním kole. Kvitová musela odvracet setboly

Pokus o obhajobu titulu na Roland Garros skončil pro Barboru Krejčíkovou hned v úvodním zápase. Česká tenistka, která se na kurty vrátila po tříměsíční pauze kvůli zranění, nestačila v 1. kole v Paříži 6:1, 2:6 a 3:6 na domácí Diane Parryovou. Po prvním utkání končí i Nikola Nosková, která trápila Emmu Raducanuovou, ale nakonec padla 7:6, 5:7, 1:6. Uspěla naopak Petra Kvitová, jež odvrátila v úvodním setu s Maďarkou Annou Bondárovou setbol, a nakonec ji porazila 7:6, 6:1.

Je nám líto, video expirovalo.
Kvitová musela zápas otáčet, Krejčíková vypadla

Krejčíková, která loni vyhrála v Paříži i čtyřhru, před Roland Garros nehrála kvůli zranění lokte tři měsíce. Před turnajem říkala, že se cítí dobře, ale ruku měla v utkání zatejpovanou a herní výpadek se projevil na podání a v časování úderů, z čehož pramenilo 45 nevynucených chyb.

"Čekala jsem, že to bude těžké, což taky bylo. Myslím, že po tenisové stránce to nebylo tak špatné. Fyzicky už to bylo trochu horší, ale musela jsem někde začít. Samozřejmě je škoda, že to muselo být tady a neměla jsem žádné zápasy, ale myslím, že to je dobrá cesta, jak se posunout dál," řekla Krejčíková se slzami v očích. Tiskovou konferenci musela i přerušit.

Zápas začala dvojchybou, ale pak profitovala z velké nervozity 97. hráčky světa Parryové. K prvnímu fiftýnu Krejčíkové pomohlo "prasátko" a pak přidala dalších 14 výměn v řadě. Za stavu 4:0 si prohrála podání, ale úvodní sadu získala bez větších problémů.

Devatenáctiletá soupeřka s jednoručným bekhendem se postupně uvolnila. Krejčíková sice vedla ve druhém setu 2:0, ale čím dál více chybovala a prohrála šest gamů po sobě. "Set a půl jsem byla lepší hráčkou, ale pak jsem narazila (fyzicky) do zdi. Byla jsem u míčů pozdě a ona mě přehrávala. Nedokázala jsem ji dostat pod tlak. Začala hrát lépe a já byla horší," řekla Krejčíková.

Podle svého zvyku se česká hráčka došla před třetím setem převléknout. V útrobách stadionu si vzala i legíny a při návratu slyšela z hlediště i bučení a pískot. "Vážně nevím, proč na mě bučeli. Myslím, že za cokoliv, co udělám, na mě lidé dřív nebo později začnou bučet. To je život a není to poprvé, co se mi něco takového stalo. Ale řekla bych, že dneska se vším, čím jsem si procházela, to bylo opravdu velmi náročné," řekla olympijská vítězka ve čtyřhře z Tokia.

Také v rozhodující sadě vedla 2:0, náskok ale znovu neudržela. "Věřila jsem, že bych ji v nějakém momentu mohla zlomit a urvat to, ale bohužel se mi to nepodařilo. Prostě to tak je. Přála bych si, aby to bylo jinak," uvedla Krejčíková. Rozhodující ztráta přišla na 3:5. Při brejkbolu vyhodila daleko za čáru forhend hraný ze vzduchu a na kurtu se rozléhalo skandování jména Parryové.

V open éře před Krejčíkovou nezvládly první kolo turnaje dvě obhájkyně. Ruska Anastasija Myskinová neuspěla v roce 2005 a Jelena Ostapenková z Lotyšska v roce 2018.

Kvitová přes nervózní start duel zvládla

V Paříži dopoledne silně pršelo a dvojnásobná vítězka Wimbledonu Kvitová na zvlhlé antuce zpočátku chybovala. "Nebylo to moc příjemné, počasí nešlo na moji stranu. Ona má antuku ráda a bylo to vidět. Dobře se hýbala, když jsem nezahrála úhel, byla skoro všude. A její forhend byl docela nepříjemný. Opravdu to ze začátku nešlo na moji stranu, ani podáním jsem si nepomáhala," komentovala Kvitová začátek.

Se semifinalistkou turnaje v Rabatu Bondárovou v šesté hře i kvůli dvěma dvojchybám přišla o servis a prohrávala 2:4. "A pak se to zlomilo. A musím říct, že mi hrozně pomohli lidi. Atmosféra i na takovém malém kurtu byla neuvěřitelná, fakt moc dobrý," děkovala Kvitová.

Za stavu 3:5 odvrátila setbol poté, co soupeřka poslala míč do sítě, a sama křížným bekhendem proměnila brejkbol na 4:5. Od stavu 5:5 se rozjela, vyhrála sedmnáct míčů v řadě, což znamenalo zisk tie-breaku v poměru 7:0 a rychlé vedení ve druhé sadě, které už dominovala. Jen poslední hru si zkomplikovala a proměnila až pátý mečbol svým sedmým esem v utkání.

"Poslední game byl hrozně náročný na psychiku. Lidi mi hrozně fandili, ale já byla najednou ztuhlá. Až se mi udělalo špatně. Když začalo pršet a ona měla brejkbol, byla jsem na sebe naštvaná, že už dávno mohl být konec. Ale naštěstí jsem to dohrála," oddechla si Kvitová.

Kvitová si připsala v Paříži jubilejní třicátý vyhraný zápas a čtvrtou desítku může načít ve druhém kole, v němž se utká s Australankou Dariou Savilleovou hrající na divokou kartu.

Nosková bojovala dvě a půl hodiny

Vítězka loňské pařížské juniorky Nosková senzační šampionku US Open Raducanuovou trápila přes dvě a půl hodiny. Nejmladší účastnice turnaje a 184. tenistka světa hrála odvážně, v utkání nasázela 48 vítězných míčů, ale udělala i 54 nevynucených chyb.

První set rozhodla Nosková ziskem tie-breaku poměrem 7:4. Ve druhém setu šla po vítězných ranách do brejku na 4:3, ale vzápětí po chybách přišla o servis a set ztratila ve dvanácté hře po zdařilém zkrácení hry Britky. V rozhodujícím setu už mladá Češka neměla dostatek sil. "Byl to urputný boj. Linda hrála neuvěřitelně a odehrála skvělé utkání," chválila ji Raducanuová.

Tenisový turnaj Roland Garros v Paříži (antuka):

Ženy:
Dvouhra - 1. kolo:
Kvitová (32-ČR) - Bondárová (Maď.) 7:6 (7:0), 6:1, Anisimovová (27-USA) - Ósakaová (Jap.) 7:5, 6:4, Čchin-wen Čeng (Čína) - Zanevská (Belg.) 6:3, 6:1, Savilleová (Austr.) - Grammatikopuluová (Řec.) 6:1, 6:2, Trevisanová (It.) - Dartová (Brit.) 6:0, 6:2, Šwiateková (1-Pol.) - Curenková (Ukr.) 6:2, 6:0, Petkovicová (Něm.) - Dodinová (Fr.) 6:4, 6:2, Raducanuová (12-Brit.) - Nosková (ČR) 6:7 (4:7), 7:5, 6:1, Tomljanovicová (Austr.) - Kontaveitová (5-Est.) 7:6 (7:5), 7:5, Jeanjeanová (Fr.) - Párrizasová (Šp.) 6:4, 6:3, Jacquemotová (Fr.) - Watsonová (Brit.) 6:3, 6:3.

Muži:
Dvouhra - 1. kolo:
Krajinovič (Srb.) - Opelka (17-USA) 7:6 (7:5), 6:2, 6:3, Čilič (20-Chorv.) - Balázs (Maď.) 6:0, 6:1, 6:2, Basilašvili (22-Gruz.) - Cressy (USA) 3:6, 2:6, 7:6 (10:8), 6:4, 6:4, Kecmanovič (28-Srb.) - Etcheverry (Arg.) 6:3, 7:5, 6:3, Evans (29-Brit.) - F. Cerúndolo (Arg.) 7:6 (7:3), 6:4, 6:4, Gojo (Chorv.) - Giannessi (It.) 6:4, 6:7 (3:7), 6:7 (4:7), 7:6 (7:4), 6:4, Nakashima (USA) - Majchrzak (Pol.) 6:4, 2:6, 4:6, 7:6 (7:3), 6:2, McDonald (USA) - Agamenone (It.) 1:6, 6:2, 6:3, 7:6 (7:3), Cachín (Arg.) - Gombos (SR) 6:1, 3:6, 6:2, 6:3, M. Ymer (Švéd.) - Duckworth (Austr.) 6:2, 6:4, 6:2.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články