Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Hladký postup do čtvrtfinále. Vondroušová nadělila Sevastovové kanára

Ve Francii prokazuje naplno svůj talent. Devatenáctiletá tenistka Markéta Vondroušová na Roland Garros postoupila do svého prvního grandslamového čtvrtfinále. Soupeřkou talentované české hráčky byla na pařížské antuce o deset let starší Anastasija Sevastovová z Lotyšska, s níž si poradila hladce 6:2 a 6:0. Naopak už ve třetím kole ženské čtyřhry vypadla Barbora Strýcová s Tchaj-wankou Sie Šu-wej a tento pár prozatím ztratil šanci stát se světovými jedničkami.

Tenistka Markéta Vondroušová slaví postup do čtvrtfinále Roland Garros
zdroj: ČTK/AP autor: Christophe Ena

Čtvrtfinálovou soupeřkou Vondroušové bude Chorvatka Petra Martičová, přemožitelka Karolíny Plíškové ze 3. kola. Jednatřicátá nasazená hráčka dnes zdolala Estonku Kaiu Kanepiovou 5:7, 6:2, 6:4. Vondroušová s ní zatím prohrála všechny čtyři zápasy.

Letos na Australian Open ji Chorvatka zastavila ve druhém kole, v dubnu ve finále v Istanbulu po třísetové bitvě. "Doufám, že to tady zlomím, protože s ní nechci prohrát popáté. Ale myslím, že se cítí na antuce asi nejlíp ze všech povrchů, hraje fakt dobře," řekla Vondroušová.

Na rozdíl od semifinalistky loňského US Open Sevastovové není na pařížském antukovém grandslamu nasazená, ale letos měla lepší výsledky. Devětadvacetiletá Lotyška, která ve třetím kole udolala až 11:9 v rozhodujícím setu Belgičanku Elise Mertensovou, teď od začátku hodně chybovala.

Vondroušová rychle odskočila na 3:0. Při posledním míči třetího gamu ale podklouzla a upadla, když startovala na nakonec nepřesný kraťas soupeřky. Odřela si při tom klouby prstů na levé ruce, ve které drží raketu, a musela se nechat ošetřit. Se zalepenými prsty pak pokračovala a v následujících dvou gamech udělala pár chyb, takže je ztratila.

Nakonec se však ukázalo, že to byl jen drobný výpadek. Hned při další přestávce Vondroušová překážející náplasti sundala. "Mám tam strženou kůži, když mi to zamotali, vůbec jsem s tím nemohla hrát. Nesnáším, když mám něco na ruce. Necítím tolik raketu. Říkala jsem to, už když mi to motala, že to sundám, že s tím nemůžu hrát. Ale tekla mi z toho krev, takže to museli udělat. Ty dva gamy jsem musela zvládnout. Pak jsem si to hned sundala a bylo to lepší," uvedla Vondroušová.

Zkušenější Lotyšku pak znovu ve výměnách jasně přehrávala a žádnou další hru už neztratila. Talentovaná Češka, které nyní patří 38. místo ve světovém žebříčku, za 59 minut prolétla do čtvrtfinále a navázala na postup mezi posledních osm z velkých turnajů v Indian Wells, Miami a Římě.

Navzdory zranění Petry Kvitové a vyřazení Plíškové může mít český tenis ve čtvrtfinále Roland Garros dvojnásobné zastoupení. O postup mezi posledních osm bude hrát ještě v pondělí Kateřina Siniaková, přemožitelka světové jedničky Naomi Ósakaové.

Strýcová končí ve čtyřhře, ale o post jedničky bude dál bojovat

S Roland Garros se loučí česká tenistka Strýcová, která ve dvojici s Tchaj-wankou Sie Šu-wej prohrála ve třetím kole s ukrajinsko-lotyšskou dvojicí Kičenoková a Ostapenková 1:6 a 5:7. "Zápas nám nevyšel z obou stran, nehrály jsme, co jsme měly. Přijde mi, že jsme Ostapenkovou dostaly do hry, aby hrála lepší a lepší tenis," zhodnotila svůj duel Strýcová.  

Tenisový grandslamový turnaj Roland Garros v Paříži (antuka):

Muži: Dvouhra - 4. kolo: Nadal (2-Šp.) - Londero (Arg.) 6:2, 6:3, 6:3, Federer (3-Švýc.) - Mayer (Arg.) 6:2, 6:3, 6:3, Wawrinka (24-Švýc.) - Tsitsipas (6-Řec.) 7:6 (8:6), 5:7, 6:4, 3:6, 8:6.

Ženy: Dvouhra - 4. kolo: Vondroušová (ČR) - Sevastovová (12-Lot.) 6:2, 6:0, Stephensová (7-USA) - Muguruzaová (19-Šp.) 6:4, 6:3, Kontaová (26-Brit.) - Vekičová (23-Chorv.) 6:2, 6:4, Martičová (31-Chorv.) - Kanepiová (Est.) 5:7, 6:2, 6:4.

Čtyřhra - 3. kolo: L. Kičenoková, Ostapenková (Ukr./Lot.) - Strýcová, Sie Šu-wej (3-ČR/Tchaj-wan) 7:5, 6:1.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články