Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

French Open bude s rouškami, ale i s diváky v hledišti. Obhájkyně Bartyová se nezúčastní

Tenisové French Open se kvůli pandemii koronaviru posunulo z června až za US Open, ale zato bude i s diváky na tribunách. Vzhledem k nárůstu počtu případů ve Francii ale nebude diváků tolik, kolik původně pořadatelé čekali. Podle aktualizovaných vládních nařízení se může v Paříži na společné akci sejít maximálně 5000 lidí. Přítomní fanoušci ovšem neuvidí obhájkyni titulu Ashleigh Bartyovou, která se účasti vzdala.

Organizátoři dnes představili chystaná hygienická a bezpečnostní opatření pro letos v pořadí třetí grandslamový turnaj sezony. Původně se mělo French Open hrát na pařížské antuce v květnu, kvůli pandemii koronaviru byl ale turnaj přeložen až za US Open. Zahájení je v plánu 27. září.

"Od restartu turnajů na mezinárodních tour je Roland Garros první, jež bude mít tu čest přivítat obecenstvo," uvedl předseda francouzské tenisové federace Bernard Giudicelli.

Původně pořadatelé doufali, že budou moci v novém termínu využít 50 až 60 procent kapacity, což by znamenalo, že by se do areálu Roland Garros mohlo dostat až 20 000 fanoušků denně. Podle nových pravidel bude areál rozdělen do tří uzavřených zón okolo tří hlavních kurtů. Na dvorce Philippa Chatriera a Suzanne Lenglenové bude mít přístup 5000 lidí, třetí největší kurt může pojmout maximálně 1500 diváků.

Všichni návštěvníci budou muset nosit roušky, pro všechny akreditované bude povinný test na koronavirus. Ty čekají i tenisty hned po příjezdu do francouzské metropole. Pro start v turnaji bude potřeba absolvovat s negativním výsledkem dvě kontroly v rozmezí 72 hodin. Pak je čekají testy každých pět dní, dokud budou v pavouku, bydlet mohou jen v jednom ze dvou autorizovaných hotelů.

Bartyová vynechá kvůli zdravotním rizikům i nedostatku přípravy

Australanka Bartyová vynechala i US Open, které se nyní hraje v New Yorku bez diváků, a nechystá se cestovat ani na další turnaje v Evropě. "Loňské French Open bylo nejúžasnějším turnajem mé kariéry, takže se mi tohle rozhodnutí nedělalo snadno," uvedla Bartyová, jež v Paříži získala premiérový grandslamový titul.

"Vedly mě k tomu dva důvody. Zaprvé jsou to zdravotní rizika, která kvůli covidu stále existují. Za druhé je to moje příprava, která nebyla ideální, protože kvůli uzavření státních hranic nemůžu trénovat se svým koučem," vypočítala rodačka z Queenslandu, co k rozhodnutí přispělo.

Soutěžní zápas nehrála od února. Nyní se hodlá soustředit na dlouhou přípravu a úvod nové sezony na jižní polokouli. Pořadatelé Australian Open zatím počítají se startem lednového turnaje v Melbourne podle plánu. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články