Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Djokoviče nepotrápil ani Zverev, Thiem je počtvrté za sebou v Paříži v semifinále

První muž světového žebříčku Novak Djokovič potvrdil suverénně roli favorita a na Roland Garros stále neztratil ani set. Nejblíže k zisku sady byl ve čtvrtfinálovém utkání Němec Alexander Zverev v prvním dějství, ale to nakonec prohrál 5:7. Další dva sety ovládl Srb dvakrát 6:2. Počtvrté v řadě do semifinále pařížského turnaje postoupil Rakušan Dominic Thiem, Rusa Karena Chačanova porazil po setech 6:2, 6:4 a 6:2.

Srbský tenista Novak Djokovič na Roland Garros
zdroj: ČTK/AP autor: Michel Euler

Djokovič na turnaji ještě neprohrál set, ale po odložení zápasu o den kvůli dešti v duelu se světovou pětkou jako první neudržel servis. Jenže Zverev sadu nedopodával a šampion Roland Garros z roku 2016 zápas ze stavu 4:5 otočil třemi vítěznými gemy za sebou.

"Mohl jsem ho brejknout už předtím, měl jsem hodně brejkbolů. Opravdu jsem si myslel, že bych první set měl vyhrát. A pak jsem zahrál tři špatné hry. Jakmile se dostane na koně, je těžké ho porazit. Není světová jednička bezdůvodně," komentoval Zverev klíčový okamžik zápasu.

Djokovič pak získal i tři úvodní hry druhého setu a zápas dostal pod kontrolu. Ve zbytku utkání se mu povedly ještě tři brejky a za dvě hodiny a devět minut slavil po druhém mečbolu postup.

Je nám líto, video expirovalo.
Anisimovová zaskočila světovou trojku Halepovou, v mužích jde dál Djokovič i Thiem

Djokovič, jemuž se v předchozích dvou ročnících stala právě čtvrtfinálová fáze osudnou, má před sebou 35. semifinále na turnajích velké čtyřky v kariéře. A může zopakovat výkon z let 2015 a 2016. Tehdy po triumfech ve Wimbledonu, na US Open a Australian Open poprvé dovršil právě v Paříži zisk nekalendářního grandslamu.

Rád by se zapsal do tenisové historie. "Čím déle budu hrát a čím dále dojdu ve své kariéře, tím výrazněji se zapíšu do historie. To je jedna z největších motivací, kterou mám. Myslím, že se nejde v tomhle sportu zapsat do historie lépe než vyhráváním grandslamů a těmi nejlepšími výkony na těch největších akcích. A samozřejmě také setrváním na postu jedničky, co nejdéle to jde," řekl dvaatřicetiletý Srb.

Thiem hrál vloni na Roland Garros finále, ale podlehl v něm Rafaelu Nadalovi. Rok předtím jej španělský antukový král zastavil už v semifinále a v roce 2016 Thiem ve stejné fázi nestačil na Djokoviče. Na ostatních grandslamech je jeho maximem čtvrtfinále na loňském US Open.

V Paříži nasazená čtyřka Thiem vyřídil nasazenou desítku Chačanova za 107 minut. Soupeři nenabídl ani jeden brejkbol, více práce měl jen ve druhém setu, který rozhodl brejkem až v deváté hře, a pak při vlastním podání potřeboval tři setboly. Ve třetí sadě mu k ukončení duelu stačil jediný mečbol.

Pochvaloval si, jak se postupem turnaje zlepšuje. "První dva soupeři byli tvrdí, protože mě nepustili do rytmu a neměli co ztratit. To byly dva těžké zápasy. Od třetího kola je to o hodně lepší. Jsem spokojený, jak teď hraju," řekl.

Výsledky tenisového French Open:

Muži, dvouhra - čtvrtfinále:

Djokovič (1-Srb.) - A. Zverev (5-Něm.) 7:5, 6:2, 6:2, Thiem (4-Rak.) - Chačanov (10-Rus.) 6:2, 6:4, 6:2.

Čtyřhra - semifinále: Chardy, Martin (Fr.) - Cabal, Farah (3-Kol.) 7:5, 6:4, Krawietz, Mies (Něm.) - Pella, Schwartzman (Arg.) 7:5, 6:3.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články