Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Djokovič poprvé triumfoval na French Open, ve finále porazil Murrayho

Paříž – Srbský tenista Novak Djokovič potvrdil pozici nejlepšího hráče současnosti a poprvé v kariéře získal titul na French Open. Ve finálovém utkání na pařížské antuce porazil Brita Andy Murrayho 3:1 na sety. Vítězstvím tak zkompletoval kariérní grandslam.

Novak Djokovič slaví premiérový titul na glandslamovém French Open
zdroj: imago sportfotodienst autor: imago sportfotodienst

Od úvodních míčků bylo zřejmé, že očekávané finále dvou nejvýše nasazených hráčů nabídne zaplněným ochozům na kurtu Philippa Chatriera celou řadu dlouhých výměn od základní čáry.

Utkání zahájil servisem britský tenista a nezačal vůbec dobře. Djokovič diktoval tempo hry a především díky účelným "kraťasům" prolomil podání Murrayho. Vzápětí však nabídl devětadvacetiletému rodákovi z Glasgow tři brejkboly. První dva ještě vlastním přičiněním odvrátil, ale na dokonalý lob druhého tenisty žebříčku ATP dosáhnout nemohl.

Nabuzený Brit následně čistou hrou skóre otočil. Bývalý svěřenec Ivana Lendla se dostal do tempa. Prakticky nekazil, což se o světové jedničce říci rozhodně nedalo. Přihlížející diváky proto příliš nepřekvapilo, když získal i druhý servis srbského tenisty a zvýšil na 3:1.

Pro vývoj úvodní sady bylo Murrayho vedení o dva gamy klíčové. Oba rivalové, kteří nastoupili ke čtyřiatřicátému vzájemnému duelu, si totiž následně drželi podání až do konce prvního dějství. Britský tenista zvítězil 6:3.

Je nám líto, video expirovalo.
Djokovič ovládl French Open a zkompletoval kariérní grandslam

Ve druhém ovšem dominoval Djokovič, který na sobě ani náznakem nenechal znát ostrou výměnu názorů s hlavním rozhodčím ze závěrečného gamu. Rapidně snížil počet nevynucených chyb, z forhendu i z bekhendu výměnám dominoval. Kýžené ovoce v podobě získaných bodů se rychle dostavilo.

Světová jednička získala tři hry v řadě a brejkboly měla i při druhém podání Murrayho. Britský tenista sice nepříjemnou situaci ustál, zbylé gamy však patřily jeho soupeři. První hráč světového žebříčku tak bleskově srovnal krok.

Třetí set se zpočátku nesl ve znamení defenzivní hry ze strany obou hráčů. Diváci na centrálním dvorci nesledovali výměny, po kterých by v návalu emocí vyskočili ze svých sedaček. Žádný z aktérů finále se do útočení příliš nehrnul. Bylo to spíš o čekání na chybu jednoho či druhého.

Jako první zaváhal britský tenista. Ve třetím gamu nabídl soupeři dva brejkboly. Za stavu 30:40 poslal poměrně jednoduchý volej do sítě a doslova daroval Djokovičovi vedení. Srbského tenistu získaná hra nabila energií. Především zásluhou vynikajícího podání brejk bez větších problémů potvrdil.

Murray naopak ztratil úderovou jistotu, kterou oplýval v úvodu pařížského finále. I v dalším gamu tahal za kratší část provazu, což se zákonitě projevilo na skóre. Rodák z Bělehradu získal díky vynikajícímu pohybu a minimálnímu počtu nevynucených chyb náskok, který bez větších problémů uhájil až do konce třetí sady.

Světová jednička už otěže finálového klání ze svých rukou nepustila. Závěrečný set zahájila třemi body v řadě a vypracovala si tak příležitosti na prolomení servisu vítěze loňského Davis Cupu. První brejkbol ještě Murray dělovým forhendem odvrátil, druhý už nikoli.

Britský tenista se nemohl spolehnout na první podání a Djokovič přesnými returny nemilosrdně trestal. Svěřenec Borise Beckera byl i v dalších výměnách lepším hráčem. V osmém gamu měl za stavu 5:2 možnost zápas ukončit, ale čistou hrou servis ztratil. Na druhý pokus však podobné zaváhání nedopustil. Poprvé v kariéře získal ve francouzské metropoli titul, čímž jako osmý hráč tenisové historie zkompletoval kariérní grandslam.

Finalisté letošního French Open: Novak Djokovič a Andy Murray
zdroj: imago sportfotodienst autor: imago sportfotodienst

Grandslamový turnaj French Open v Paříži (antuka, dotace 32,017.500 eur):

Dvouhra - finále:

Djokovič (1-Srb.) - Murray (2-Brit.) 3:6, 6:1, 6:2, 6:4.

Ženy:

Čtyřhra - finále:

Garciaová, Mladenovicová (5-Fr.) - Makarovová, Vesninová (7-Rus.) 6:3, 2:6, 6:4.

Junioři:

Dvouhra - finále:

Blancaneaux (Fr.) - Auger-Aliassime (11-Kan.) 1:6, 6:3, 8:6.

Čtyřhra - finále:

Rikl, Oliel (ČR/Izr.) - Čchong Jun-song, Luz (Korea/Braz.) 6:3, 6:4.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články