Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EURO 2024 Německo

Djokovič odstoupil z Roland Garros, Gauffová otočila utkání s Džábirovou a je v semifinále

Trojnásobný šampion Srb Novak Djokovič odstoupil kvůli zranění kolena z Roland Garros a přijde o pozici lídra světového žebříčku. Tím se stane Jannik Sinner, který porazil 6:2, 6:4, 7:6 Grigora Dimitrova z Bulharska. V ženské kategorii utvořily první semifinálovou dvojici Coco Gauffová a Iga Šwiateková. Američanka otočila čtvrtfinále s Tunisankou Uns Džábirovou a po vítězství 4:6, 6:2 a 6:3 postoupila podruhé v kariéře do semifinále pařížského grandslamu. Její příští soupeřkou bude favorizovaná Polka, která deklasovala Markétu Vondroušovou 6:0 a 6:2.

Novak Djokovič
zdroj: Reuters autor: Denis Balibouse

Pořadatelé Roland Garros oznámili, že trojnásobný šampion turnaje a vítěz 24 grandslamů si v pondělní pětisetové bitvě poškodil meniskus a do čtvrtfinále už nenastoupí.

Djokovič v osmifinále otočil více než čtyři a půl hodiny trvající zápas s Argentincem Franciscem Cerúndolem, ale nechal si ošetřit pravé koleno a následně zpochybnil, zda bude moci pokračovat.

Po magnetické rezonanci další účast vzdal. Do semifinále tak bez boje poslal Caspera Ruuda z Norska. V čele žebříčku ATP ho vystřídá Ital Jannik Sinner.

Sedmatřicetiletý Djokovič laboroval s kolenem již před startem turnaje. Během zápasu s Cerúndolem si však zranění zhoršil a ve druhém setu si vzal pauzu na ošetření.

Před začátkem čtvrté sady si za stavu 1:2 na sety vzal lék proti bolesti. Duel následně otočil a zvítězil 6:1, 5:7, 3:6, 7:5, 6:3.

"Nevím, co se stane zítra nebo pozítří. Zda budu moci jít na kurt a hrát. Doufám, že ano. Ale uvidíme, co se stane," řekl posléze. V úterý však Djokovič vynechal trénink a následně z turnaje odstoupil.

Hvězdný Srb, který zatím v sezoně nevyhrál jedinou trofej, přišel o šanci na 25. grandslamový titul, kterým by se osamostatnil v čele historického žebříčku před Australankou Margaret Courtovou.

V pondělí přesto vybojoval 370. výhru na turnajích "velké čtyřky", čímž stanovil nový rekord a překonal Švýcara Rogera Federera.

Je nám líto, video expirovalo.
Djokovič z Roland Garros odstoupil, novou jedničkou bude Sinner

Sinner zatím ztratil jedinou sadu

Sinner nedal Dimitrovovi šanci a i když desátý hráč světa ve třetí sadě vybojoval tie-break, Ital ho získal jednoznačným poměrem 7:3. Na probíhajícím French Open tak úřadující vítěz Australian Open zatím ztratil jediný set.

O posunu do čela žebříčku se Sinner dozvěděl až po zápase. "Co na to říct? Být jedničkou je sen každého hráče. Ale na druhé straně je pro všechny smutné, když Novak musel odstoupit. Doufám, že se brzy uzdraví," řekl v rozhovoru na kurtu.

"Ale snažím se na podobné věci nemyslet. Dřív jsem se tady trápil, zejména v posledních dvou letech, takže mám obrovskou radost, že jsem v semifinále," přidal Sinner.

Dvaadvacetiletý Ital si poprvé na pařížském grandslamu zahraje semifinále. V něm na něj čeká světová trojka Carlos Alcaraz. Španěl zdolal 6:3, 7:6 a 6:4 Řeka Stefanose Tsitsipase.

S finalistou Roland Garros z roku 2021 měl Alcaraz větší problémy jen ve druhé sadě, v níž Tsitsipas dokázal vymazat ztrátu 1:4. Rozhodnout musel tie-break, v něm však uspěl 7:3 španělský tenista.

Alcaraz je tak stále ve hře o třetí grandslamovou trofej. V roce 2022 ovládl US Open a loni triumfoval ve Wimbledonu. Se Sinnerem má vyrovnanou bilanci čtyř výher a čtyř porážek.

Je nám líto, video expirovalo.
Alcaraz porazil Tsitsipase i pošesté a je v semifinále Roland Garros

Gauffová je ve třetím grandslamovém semifinále za sebou

Světová osmička Džábirová byla v úvodním setu suverénní zejména při vlastním podání. Vyhrála 17 z 18 fiftýnů po prvním servisu a nečelila ani jednomu brejkbolu.

Od druhého dějství však nasazená trojka Gauffová přidala na agresivitě, zaznamenala 16 vítězných úderů a Tunisance vzala čtyřikrát servis. Trojnásobná grandslamová finalistka Džábirová zakončila zápas při třetím mečbolu smečí do autu.

"Hrála celý zápas dobře a trefovala proti mně hodně vítězných úderů, na což nejsem proti nikomu zvyklá. Takže jsem se ke konci zápasu snažila být co nejagresivnější," řekla Gauffová pařížskému publiku, jež hnalo dopředu Džábirovou. "Je to těžká soupeřka a na tour je hodně oblíbená. Podle všeho i u vás, vím, že jste jí přáli vítězství. A upřímně řečeno, i já jí fandím, když nehraje proti mně," dodala Američanka.

Dvacetiletá Gauffová je v třetím grandslamovém semifinále za sebou. Loni na US Open získala svůj první titul z největších turnajů a letos hrála finále Australian Open. Na Roland Garros ji v roce 2022 porazila Šwiateková ve finále a loni ve čtvrtfinále.

Tenisový grandslamový turnaj Roland Garros (antuka):

Ženy:
Dvouhra – čtvrtfinále:
Gauffová (3-USA) – Džábirová (8-Tun.) 4:6, 6:2, 6:3, Šwiateková (1-Pol.) - Vondroušová (5-ČR) 6:0, 6:2.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články