Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Česko má další grandslamovou šampionku, Krejčíková je královnou Roland Garros

Po sedmi letech vystoupala česká tenistka na pomyslný grandslamový Olymp. Fenomenální tažení na antukovém Roland Garros totiž zkompletovala Barbora Krejčíková. Ve finále porazila Rusku Anastasiji Pavljučenkovovou 6:1, 2:6, 6:4 a získala svůj první "velký" titul ve dvouhře.

Barbora Krejčíková s trofejí pro vítězku Roland Garros
zdroj: REUTERS autor: Sarah Meyssonnier

Krejčíková se díky titulu z Roland Garros posune na 15. místo v žebříčku WTA. Navíc má šanci stát se první hráčkou po 21 letech, která v Paříži získá double - v neděli bude totiž hrát s Kateřinou Siniakovu i finále ve čtyřhře.

"Jsem prostě šťastná," vydechla Krejčíková v rozhovoru na kurtu. "Jen těžko dám dohromady větu, protože jsem vyhrála grandslam, což je neuvěřitelné," doplnila.

Poděkovala rodině, trenérovi a celému Česku za podporu, a to nápisem v srdíčku na kameru. A především opět mluvila o své bývalé mentorce a trenérce Janě Novotné, která zemřela v roce 2017 na rakovinu. "Prošla jsem těžkým obdobím, když Jana odešla na věčnost, ale předtím mi řekla, abych si užívala tenis a zkusila vyhrát grandslam. Vím, že na mě odněkud shora dohlíží. Byla mi inspirací. Chybí mi, ale věřím, že je teď šťastná." 

Ve finálovém duelu udělala Krejčíková v prvním gemu dvě dvojchyby a přišla o servis, ale od té doby úvodnímu setu dominovala. Hrála dlouhé míče, rozběhávala Rusku do stran, měnila rytmus a kontrolovala tempo výměn. Brejk na 1:1 zařídila šťastným lobem, za stavu 4:1 zkusila soupeřka riskovat, ale ještě víc chybovala a Krejčíková set v klidu dopodávala.

Bývalá juniorská jednička Pavljučenkovová od druhého setu přestala tolik chybovat a dostávala českou soupeřku do úzkých. Krejčíková prohrávala 1:5, ale povedl se jí brejk na 2:5. Ruska si pak nechala ošetřit a zavázat levé tříslo a poté set ukončila.

Ve třetí sadě se podařilo Krejčíkové, která Rusku přestřílela na vítězné míče 34:23, jít i díky dalšímu úspěšnému zkrácení do vedení 2:1, ale vzápětí ztratila svůj servis. Od stavu 2:3 předvedla parádní jízdu a za pomoci ran k lajnám získala osm fiftýnů v řadě a vedení 4:3 s brejkem.

Barbora Krejčíková s trofejí pro vítězku Roland Garros
zdroj: REUTERS autor: Benoit Tessier

Za stavu 5:3 ještě odvrátila Pavljučenkovová dva mečboly, ale česká tenistka si odvážnou hrou připravila další dvě šance na ukončení utkání při svém podání. Nejprve sice rozechvělá udělala dvojchybu, ale poté soupeřka poslala míč za základní čáru a Krejčíková po dvou hodinách zvedla ruce ve vítězném gestu k nebi. A poslala do něj i polibek Novotné.

Poslední českou grandslamovou šampionkou ve dvouhře byla do dnešního dne Petra Kvitová z Wimbledonu 2014. Od té doby ve finále neuspěly Lucie Šafářová (2015) a Markéta Vondroušová (2019) na Roland Garros, Karolína Plíšková na US Open (2016) a Kvitová na Australian Open (2019).

Jedinou českou vítězkou v singlu na Roland Garros byla do dnešního dne Hana Mandlíková z roku 1981. Martina Navrátilová uspěla dvakrát, ale v letech 1982 a 1984 hrála pod vlajkou USA.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články