Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Bojovnice Siniaková udolala Sakkariovou a vyzve Ósakaovou, v deblu ale titul s Krejčíkovou neobhájí

Roland Garros pokračoval 5. dnem a hned v úvodu postoupila v singlu Kateřina Siniaková. Po vítězství nad Elenou Rybakinovou porazila i nasazenou Marii Sakkariovou z Řecka, konkrétně 7:6, 6:7, 6:3, a ve 3. kole se pokusí zaskočit světovou jedničku Naomi Ósakaovou z Japonska. Ve čtyřhře ale s Barborou Krejčíkovou nestačily na Kičenokovou se Spearsovou a po porážce 2:6 a 4:6 deblový titul neobhájí. O místenku v další fázi turnaje usilovala i Karolína Muchová, ale navzdory zisku prvního setu prohrála s Rumunkou Beguovou 6:1, 3:6 a 4:6. Přímé přenosy z Paříže sledujte na ČT sport a webu ctsport.cz.

Kateřina Siniaková
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst/BEAUTIFUL SPORTS autor: Peter Weber

Sakkariová přijela na Roland Garros jako semifinalistka turnaje v Římě, kde prohrála s pozdější šampionkou Plíškovou. V prvním setu vedla už 5:1, ale pak se Siniakové povedl famózní obrat. Srovnala na 5:5, za stavu 5:6 vítězným bekhendem odvrátila setbol a zkrácenou hru následně získala poměrem 7:5.

V úvodu druhé sady odskočila třiadvacetiletá Češka na 2:0, ale pak ztratila tři hry za sebou. Manko brejku okamžitě smazala a v koncovce měla blízko k vítězství. Za stavu 5:4 a 6:5 vedla pokaždé při soupeřčině podání 40:30, ale Sakkariová jí nedala šanci.

Stejně jako v prvním dějství proto rozhodoval tie-break, ve kterém Siniaková vedla 5:2 a šla na dvě podání, ale k dalšímu mečbolu se nepropracovala. Stejně stará Řekyně zahrála výborně, přestala chybovat a vyhrála zkrácenou hru 10:8.

Rozhodující brejk třetího setu přišel v sedmé hře a získala ho česká fedcupová reprezentantka. Dostala se do vedení 5:3 a na returnu opět vedla 40:30. Ani tento mečbol sice nevyužila, ale pak si vypracovala ještě výhodu a čtvrtou šanci na ukončení zápasu proměnila.

Utkání trvalo tři hodiny a deset minut. Siniaková si v Paříži zopakuje loňské třetí kolo a bude se snažit zaskočit vítězku posledních dvou grandslamů Ósakaovou. Japonská tenistka v prvním i ve druhém kole prohrávala, ale zápasy s Annou Karolínou Schmiedlovou i Viktorií Azarenkovou otočila. Siniaková se s Ósakaovou utkala jen loni v Dauhá, kde na tvrdém povrchu jasně prohrála.

Muchové excelentní start k postupu nestačil

Za 3. kolem rázně vykročila v prvním setu i Muchová, která Beguové povolila jedinou hru a nečelila ani jednomu brejkbolu. Osmadvacetiletá Rumunka se ovšem oklepala a o šest let mladší Češka naopak začala chybovat.

Ve druhé sadě udělala Muchová šestnáct nevynucených chyb a trefila jen čtyři vítězné údery, takže ji prohrála 3:6.

V první polovině rozhodujícího dějství si obě hráčky držely servis. Jako první ztratila podání rodačka z Olomouce, která tak prohrávala 3:5, ale na returnu se vrátila zpět do hry. Nicméně pak znovu zaváhala při svém servisu a druhý mečbol už Rumunka díky chybě Muchové z forhendu využila.

Česká fedcupová reprezentantka tak při premiéře na Roland Garros nevyrovnala své grandslamové maximum, jímž je třetí kolo z loňského US Open.

Je nám líto, video expirovalo.
Zklamaná Muchová po vypadnutí z Roland Garros: Prohrála jsem vyhraný zápas

Siniaková s Krejčíkovou vypadly v deblu už v prvním kole

České dvojnásobné grandslamové šampionky z loňského roku, kdy po Paříži vyhrály i Wimbledon, od začátku ztrácely. Nedokázaly najít rytmus na returnu, dělaly hodně chyb a marně se snažily dostat Kičenokovou se Spearsovou do defenzivy. V prvním setu každá z českých tenistek jednou ztratila servis a prohrály 2:6.

Ve druhé sadě ještě dotáhly z 1:3 na 3:3. Krejčíková pak ale za stavu 4:4 dvojchybou pomohla soupeřkám k proměnění brejkbolu a Kičenoková se Spearsovou už zápas dotáhly do vítězného konce.

Krejčíková byla smutná ze svého dnešního výkonu, na kterém se podepsaly zdravotní problémy. Minulý týden kvůli viróze vzdala druhé kolo kvalifikace. "Ležela jsem pak v osmatřicetistupňových horečkách doma," prozradila.

Od začátku týdne už byla bez teplot a rozhodla se do Paříže na čtyřhru přijet. "Když tady hraju s Katkou, která je moje kámoška a hodně jsme toho prožily, tak jsem se z toho nechtěla jenom tak vytáhnout a zkazit jí tu možnost třeba, že by nám to vyšlo. Že bychom třeba to kolo ubojovaly a pak jsem věřila, že bych se den ode dne cítila líp," vysvětlovala.

První kolo ale neubojovaly. V zápase se na Krejčíkové nemoc projevila znovu. "Ještě dneska ráno to bylo dobré, ale bohužel v zápase se mi od prvního míče motala hlava, je mi špatně ještě teďka," řekla posmrkávající česká tenistka.

Její parťačka nevěděla, jak vážně je Krejčíková nemocná. "Na začátku zápasu jsem z toho byla zaskočená," poznamenala Siniaková. Během dne zažívala rozporuplné emoce. "Byl to hrozně emotivní den, nahoru dolů. Nejdřív euforie, že jsem uhrála singl, a pak nečekaná prohra ve čtyřhře," popisovala.

Neúspěšná obhajoba může připravit Siniakovou o post deblové světové jedničky. Bude záležet na tom, jak si v Paříži povedou její konkurentky, ze kterých má nejvýhodnější pozici jiná Češka Barbora Strýcová. Krejčíková se po Roland Garros propadne ze druhého minimálně na čtvrté místo.

Tenisový grandslamový turnaj Roland Garros v Paříži (antuka):

Muži - 2. kolo: Thiem (4-Rak.) - Bublik (Kaz.) 6:3, 6:7 (6:8), 6:3, 7:5, Mayer (Arg.) - Schwartzman (17-Arg.) 4:6, 6:3, 6:4, 7:5, Cuevas (Urug.) - Edmund (28-Brit.) 7:6 (7:3), 6:3, 2:1 skreč.

Ženy: Dvouhra - 2. kolo: Siniaková (ČR) - Sakkariová (29-Řec.) 7:6 (7:5), 6:7 (8:10), 6:3, Ósakaová (1-Jap.) - Azarenková (Běl.) 4:6, 7:5, 6:3, Bartyová (8-Austr.) - Collinsová (USA) 7:5, 6:1, Alexandrovová (Rus.) - Stosurová (Austr.) 3:6, 6:1, 6:4, Bencicová (15-Švýc.) - Siegemundová (Něm.) 4:6, 6:4, 6:4, Šwiateková (Pol.) - Wang Čchiang (16-Čína) 6:3, 6:0, Anisimovová (USA) - Sabalenková (11-Běl.) 6:4, 6:2, Bolsovová (Šp.) - Cirsteaová (Rum.) 7:6 (7:5), 7:6 (7:3), Beguová (Rum.) - Muchová (ČR) 1:6, 6:3, 6:4.

Čtyřhra - 1. kolo: Rybáriková, Vondroušová (SR/ČR) - Hesseová, Ponchetová (Fr.) 2:6, 6:3, 6:3, Melicharová, Peschkeová (7-USA/ČR) - Bradyová, Riskeová (USA) 6:2, 4:6, 6:2, N. Kičenoková, Spearsová (Ukr./USA) - Krejčíková, Siniaková (1-ČR) 6:2, 6:4.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články