Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SP horských kol 2024

Bez Muchové, ale s Nadalem. Trůn na Roland Garros hájí Djokovič a Šwiateková

Roland Garros začíná. Bez loňské finalistky Karolíny Muchové, ale s antukovým "králem" Rafaelem Nadalem ze Španělska, který se na pařížském turnaji představí nejspíše naposledy. Vítězství obhajují Srb Novak Djokovič, jenž může získat rekordní 25. grandslamový titul, a Polka Iga Šwiateková, která zaútočí ve francouzské metropoli na třetí triumf za sebou. Do turnaje zasáhne osm českých tenistů – hlavní nadějí je pátá nasazená Markéta Vondroušová.

Rafael Nadal
zdroj: Reuters autor: Gonzalo Fuentes

Loňská šampionka Wimbledonu a finalistka Roland Garros z roku 2019 Vondroušová zahájí turnaj proti Španělce Rebece Masárové. V případě postupu do osmifinále by mohla narazit na Američanku Danielle Collinsovou, ve čtvrtfinále ji může čekat Šwiateková. Dalšími nasazenými Češkami jsou dvojnásobná vítězka z roku 2021 Barbora Krejčíková (24.), juniorská šampionka ze stejného ročníku Linda Nosková (27.) a Kateřina Siniaková (32.).

Do turnaje se zapojí také Marie Bouzková a Karolína Plíšková, mezi muži figuruje Tomáš Macháč. Osmnáctiletý Jakub Menšík, který měl v 1. kole bojovat s loňským finalistou Norem Casperem Ruudem, se v pátek u turnaje ohlásil. Vedle Muchové, jež se zotavuje po operaci pravého zápěstí, schází také Jiří Lehečka. Česká mužská jednička léčí únavovou zlomeninu bederního obratle.

Nadala čeká ostrá zkouška už v 1. kole

Hlavním tahákem je bezesporu start čtrnáctinásobného "krále" Nadala, který loni chyběl kvůli zranění a letos bude pravděpodobně hrát na oblíbeném turnaji naposledy. Sedmatřicetiletého rodáka z Manacoru a vítěze 22 grandslamových titulů čeká hned v úvodu náročná výzva, v 1. kole narazí na nasazenou čtyřku Němce Alexandera Zvereva. "Bude to mít těžké, ale on je bojovník. U Rafy je možné vše," řekla turnajová ředitelka Amélie Mauresmová.

Rafael Nadal se sklání nad zraněným Alexandrem Zverevem
zdroj: Reuters autor: Yves Herman

Role jedničky připadne Djokovičovi, sedmatřicetiletý Srb však největším favoritem není. Na antuce letos zatím nevyhrál žádný turnaj, v Monte Carlu vypadl v semifinále s Ruudem a v Římě nestačil ve 2. kole na Alejandra Tabila z Chile. "Pokud chci mít alespoň šanci vyhrát, musí být ode mě všechno lepší," zdůraznil Djokovič.

Medvěděv cítí šanci

Vedle Djokoviče, který se může 25. grandslamovým titulem osamostatnit v čele historického žebříčku před Australankou Margaret Courtovou, se do pole favoritů řadí vítěz Australian Open Jannik Sinner z Itálie či světová trojka Carlos Alcaraz ze Španělska. Ti ale měli v minulých týdnech zdravotní potíže, a tak se musí počítat mimo jiné s Ruudem, Zverevem či Rusem Daniilem Medvěděvem.

"Když hrají Djokovič s Alcarazem, jsou to největší favorité. Je to jejich povrch. Ale nyní je to možná trochu otevřenější. To je pro mě dobře, protože na Roland Garros nehraju tak dobře. Čím otevřenější to bude, tím líp pro mě," prohlásil Medvěděv.

Světová jednička Iga Šwiateková na Roland Garros
zdroj: REUTERS

Mezi ženami je situace jasnější. Favoritkou je Šwiateková, která ovládla antukové turnaje v Madridu a Římě a před startem Roland Garros má sérii 12 výher. Ve finále obou podniků porazila vždy světovou dvojku Arynu Sabalenkovou z Běloruska, jež bude v Paříži usilovat o vylepšení loňského semifinále. Tehdy nestačila na Muchovou. Do závěrečných kol chtějí projít také Američanka Cori Gauffová, Jelena Rybakinová z Kazachstánu nebo Vondroušová.

Dvaadvacetiletá Šwiateková se může stát čtvrtou ženou v tzv. open éře, která by na Roland Garros vyhrála už počtvrté. Před ní se to povedlo pouze Američance Chris Evertové, Němce Steffi Grafové a Belgičance Justine Heninové.

"Jsem sebevědomá, protože mám pocit, že hraju skvělý tenis. Ale to nic nemění na tom, že jsem i pokorná a musím se soustředit na to, abych šla krok za krokem. Jsem světovou jedničkou, takže jsem všude favoritkou. Žebříčky vám ovšem zápasy neodehrají," podotkla Šwiateková.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články