Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Berdych, Strýcová a Vondroušová slavili postup, Kristýna Plíšková v Paříži končí

Paříž – Pětasedmdesátiprocentní úspěšnost měli v úterním programu French Open čeští tenisté. Do druhého kola antukového grandslamu v Paříži prošli po dominantních výkonech Tomáš Berdych, Barbora Strýcová a také Markéta Vondroušová. Jedinou neúspěšnou byla Kristýna Plíšková.

Tomáš Berdych
zdroj: ČTK/AP/ autor: Petr David Josek

Tomáš Berdych v prvním vystoupení na letošním Roland Garros zdolal Němce Jana-Lennarda Struffa 6:1, 6:1, 4:6 a 6:4. Barbora Strýcová porazila hladce Američanku Alison Riskeovou 6:3 a 6:0. Suverénní výkon podala také Markéta Vondroušová, jež při premiéře na grandslamu přejela Amandine Hessovou z Francie 6:1 a 6:0. Kristýna Plíšková naopak nezvládla dobře rozjetý duel s domácí Chloe Paquetovou a padla po setech 7:6, 2:6 a 2:6.

Loňský čtvrtfinalista Berdych přijel do Paříže povzbuzený finálovou účastí v Lyonu a skvěle rozjel i souboj se Struffem (47. hráčem žebříčku ATP). Diktoval tempo hry a první i druhý set získal shodně 6:1. Navíc po brejku vedl ve třetím setu už 3:1.

Nic v tu chvíli nenasvědčovalo komplikacím. Berdych ale přišel o servis na 3:3, když se předtím dohadoval se sudím, jestli jeho první servis při výhodě neměl být eso, což by znamenalo vedení 4:2. "Rozhodčí udělal jedno sporný rozhodnutí. On pak zahrál dobře, už neměl co ztratit a hrál hrozné riziko," řekl svěřenec chorvatského trenéra Gorana Ivaniševiče. V koncovce si znovu po obranném lobu soupeře prohrál podání, čímž ztratil třetí set.

"Škoda, že jsem zápas nedorazil ve třech, ale čtvrtý set jsem měl pod kontrolou," uvedl Berdych. Ve čtvrté sadě nejdříve neudržel brejk, ale ten z páté hry mu už stačil. V utkání trefil 27 vítězných míčů. Udělal 28 nevynucených chyb, zatímco riskantně hrající sedmadvacetiletý Němec jich předvedl 58. "Vždycky můžete udělat něco líp, to je bez debat. Ale celkově to byl fajn zápas. S ním mohl být hodně těžký, ale podařil se mi vstup i čtvrtý set," řekl Berdych.

Je nám líto, video expirovalo.
Závěrečný gem při vítězství Berdycha nad Stuffem

Berdych si pochvaloval, že se mu vyplatila cesta do Lyonu. Dobře si zatrénoval a vyhrál tři zápasy, když mimo jiné porazil Kanaďana Milose Raonice. Podlehl až ve finále domácímu Jo-Wilfriedu Tsongovi. "Já jsem chtěl hrát zápasy, což jsem si splnil. Pro mě to bylo spíš spojení tréninku a přípravy, abych se tu cítil co nejlíp. A málem to dopadlo úplně nejlíp, jak mohlo. Mohl z toho být další titul. Škoda," řekl Berdych.

Jeho další soupeřem v Paříži bude jednadvacetiletý ruský tenista Karen Chačanov, který hraje třetí grandslam v kariéře a v Paříži startuje poprvé. V pořadí dvouhry ATP je na 53. místě. "Dneska žebříček není žádný ukazatel. Hlavně v případě mladých borců, co se derou nahoru a hrají hodně nebezpečný tenis. To je případ Chačanova," řekl Berdych o rodákovi z Moskvy, který trénuje v Barceloně.

Vondroušová byla nervózní, předvedla ale velkou jízdu

Šestadevadesátá hráčka světového žebříčku Vondroušová v duelu proti Hesseové, jež dostala ke startu divokou kartu od pořadatelů, od začátku dominovala. Soupeřku, které patří 215. místo v pořadí WTA, drtila tvrdými údery od základní čáry a trápila ji i chytrými "kraťasy".

"Tohle je úplně neskutečný. Měla jsem štěstí na los, ale zase jsem si to uhrála," komentovala Vondroušová svou první výhru v utkání na grandslamu. "Ze začátku jsem byla hodně nervózní, i když to tak nevypadalo. Když jsem se rozehrávala, tak to na mě dolehlo, ale odehrála jsem hodně dobrý zápas," uvedla.

První dvě hry získala Vondroušová bez ztráty míčku a jediný game domácí tenistce povolila za stavu 4:0. Nečekaná vítězka dubnového turnaje v Bielu suverénním výkonem navázala na výsledky z kvalifikace, v níž ve třech zápasech ztratila dohromady jen sedm her.

"Nejde ani tak o soupeřku, ale jde o to, že hrála první zápas v hlavní soutěži grandslamu a byla pasovaná do role favoritky. Tohle zvládnout v hlavě bylo obtížné," řekl jeden z trenérů Vondroušové Zdeněk Kubík. "Když se bavíme před zápasem, nepůsobí tak sebejistě, ale uvnitř ní to je. I díky té spoustě zápasů, co vyhrála," zmínil Kubík fakt, že Vondroušová už letos vyhrála 51 utkání.

Vondroušová několikrát zopakovala, jak byla před zápasem i během něj na kurtu nervózní, i když se to ani trochu nezdálo. "To říkají všichni, ale takhle nervózní jsem byla nejvíc za poslední dobu. Protože jsem si říkala, že los je dost dobrý, abych uhrála to kolo a o to to bylo horší. Ale zvládla jsem to," oddechla si.

Podle svých slov se klepala, i když odcházela už jako vítězka z kurtu. "Vlastně jsem se klepala celý zápas. Seděla jsem tam a klepaly se mi ruce, nechce se mi jíst. Jako bych vyhrála ve třech. Bylo to hodně důležité," řekla mladá tenistka.

Nečekaná vítězka dubnového turnaje v Bielu suverénním výkonem navázala na výsledky z kvalifikace, v níž ve třech zápasech ztratila dohromady jen sedm her. "Byla jsem díky tomu zvyklá na kurty a hodně mi to tady sedí," libovala si.

V druhém kole se sokolovská rodačka utká s 26. nasazenou Ruskou Darjou Kasatkinovou, které má co vracet. Při svém prvním startu v juniorce na French Open s ní v roce 2014 prohrála po boji v semifinále. "Od té doby jsme se vůbec nepotkaly. Bude to takový návrat do juniorů. Hraje dobře," řekla Vondroušová.

Strýcová uspěla i přes negativní bilanci

Strýcová duel s Riskeovou zlomila ve svůj prospěch v šesté hře úvodní sady. Svěřenkyně kouče Tomáše Krupy využila svůj první brejkbol v utkání a vzala Američance servis. Výhodu potvrdila a od stavu 5:3 získala precizní a pestrou hrou sedm her v řadě. Po hodině a 21 minutách využila třetí mečbol přímým bodem z podání.

"Skóre vypadá lehce, ale tak lehké to nebylo. Výsledek určitě zkresluje," komentovala Strýcová zápas, který se hrál hodinu a 21 minut. "První set jsme se hodně tahaly a pak jsem utekla brejkem. Dobře jsem se hýbala, byla jsem trpělivá a klíčem byl dobrý servis," řekla plzeňská hráčka, která odvrátila všech šest brejkbolů.

"Začínám Paříž milovat? To zas ne. Ale je to lepší," smála se Strýcová, která prošla do 2. kola French Open při své premiéře v roce 2004, ale pak prohrála osmkrát v 1. kole. Znovu uspěla až loni, kdy došla do 3. kola.

Sérií porážek v 1. kole si vytvořila blok. "Tenhle turnaj nebyl do loňska moc pozitivní, ale nějak jsem to překonala, i když to bylo těžké, protože jsem loni hrála s Luckou," zmínila výhru nad Lucií Hradeckou. "A když budou letos zase kola dvě, budu moc ráda, ale musím si to odpracovat. Na antuce to je pro mě těžké," řekla.

O třetí kolo bude bojovat s 43. hráčkou světa Cornetovou, s níž má nepříznivou bilanci 2:5. Po pěti porážkách v řadě poslední dva vzájemné zápasy vyhrála, včetně loňského utkání ve finále Fed Cupu. "To byl jiný povrch. Na antuce je nejsilnější a má víc času na údery. Je na ní nebezpečná. Bude to taky hodně o hlavě," řekla Strýcová.

Po vyřazení světové jedničky Němky Angelique Kerberové a při absenci těhotné Sereny Williamsové z USA i Rusky Marie Šarapovové se zdá být turnaj hodně otevřený. Z pohledu Strýcové je zajímavé, že je ženský tenis vyrovnaný. Že není v závěrečných kolech pořád stejné jméno. "Je to výjimečná situace a je to hezký. Mě samotnou to motivuje být lepší a využívat šance, že tu velké jméno není," řekla.

Čtvrtfinalistka Wimbledonu 2014 přesto na nejvyšší metu nemyslí. "Že bych si říkala: ty jo, já můžu vyhrát grandslam! To si vůbec neříkám. Pro mě je každý zápas strašně těžký," uvedla Strýcová.

Plíšková ani napotřetí prvním kolem French Open neprošla

Pětadvacetiletá Plíšková si začátkem května zahrála finále antukového turnaje v Praze a minulý týden ve Štrasburku postoupila do čtvrtfinále, na pařížském grandslamu se jí však ani letos nedařilo. Stejně jako loni a v roce 2013 tam sestra aktuální světové trojky Karolíny Plíškové skončila hned v prvním kole.

V prvním setu 44. hráčka světa Plíšková udolala Paquetovou, jež se do hlavní soutěže dostala díky divoké kartě, 7:4 ve zkrácené hře. V dalších sadách však pokaždé dvakrát ztratila podání a po necelých dvou hodinách se s turnajem rozloučila.

Je nám líto, video expirovalo.
Závěrečný gem při prohře Kristýny Plíškové s Paquetovou

České výsledky French Open:

Muži: Dvouhra - 1. kolo: Berdych (13-ČR) - Struff (Něm.) 6:1, 6:1, 4:6, 6:4.

Ženy, dvouhra - 1. kolo: Strýcová (20-ČR) - Riskeová (USA) 6:3, 6:0, Vondroušová (ČR) - Hesseová (Fr.) 6:1, 6:0, Paquetová (Fr.) - Kristýna Plíšková (ČR) 6:7 (4:7), 6:2, 6:2,

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články