Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Diamantová liga 2024

Berdych, Plíšková, Štěpánek a čtyři další Češi vstupují do French Open

Paříž - Nedělní začátek French Open nabídl vítězný vstup do turnaje v podání Lukáše Rosola i Lucie Šafářové a v pondělí na jejich úspěchy může navázat hned sedm dalších českých hráček a hráčů. Světová čtverka Tomáš Berdych zahajuje program druhého dne v 11:00 proti Japonci Jošihitu Nišiokovi, daviscupový kolega Radek Štěpánek zase narazí na Chorvata Ivana Dodiga. Na dvanáctou ženu světa Karolínu Plíškovou pak čeká Číňanka Čang Šuaj. Přímý přenos na ČT sport a na našem webu sledujte od 10:50.

Ilustrační foto

S devatenáctiletým 149. hráčem žebříčku ATP Nišiokou, který do hlavní soutěže prošel z kvalifikace, se Berdych střetne poprvé. "Je to mladý borec, tuším malý vzrůstem a spíš běhavý šikovný levák. Nebude až tak důležité, s čím přijde, ale musím se soustředit na svoji hru," řekl Berdych, který loni na pařížské antuce došel do čtvrtfinále.

Před vstupem do Roland Garros si Berdych zatrénoval s prvním hráčem světa Novakem Djokovičem ze Srbska. "Cítím se na antuce moc dobře," řekl o svých pocitech na "cihlovém" povrchu, na kterém se mu letos docela daří. V Monte Carlu prohrál až ve finále po bitvě s Novakem Djokovičem, pak vypadl v semifinále v Madridu s Rafaelem Nadalem a v Římě nestačil ve čtvrtfinále na Švýcara Rogera Federera. Na French Open tak přijel s antukovou bilancí 9:3.

Od pondělí je navíc poprvé v kariéře světovou čtyřkou. Pro nadcházející turnaj v tom ale nespatřuje žádnou změnu. "Vstupuje se mi do něj úplně stejně jako každému jinému na žebříčku, nevidím v tom žádný velký rozdíl. Je to akorát výsledek naší práce a výkonů, co jsem zatím předváděl. Dnes je to všechno tak vyrovnané, a pokud chci vyhrát, musím stejně porazit sedm soupeřů, a je jedno, kteří kdy přijdou," řekl Berdych.

K jeho letošní pohodě na klouzavém povrchu přispělo, že s novým koučem Danielem Vallverduem z Venezuely začal s tréninkem co nejdříve po amerických betonech. Hned po Miami zamířili do Monte Carla. "Příprava byla super, tam jsem odehrál dobrý turnaj. Ještě jsme tam zůstali čtrnáct dní po turnaji, abych měl kvalitní trénink. Těch pět šest týdnů bylo super a nejlepší možná cesta, jak se připravit i tady na grandslam," řekl Berdych, který letos vedle Monte Carla hrál finále i v Dauhá a Rotterdamu.

Před sezonou Berdych nevyměnil jen hlavního kouče, ale i kondičního, aktuálně využívá dva a změny si pochvaluje ve všech směrech. "Cítím se dobře jak fyzicky tak psychicky. Jsem hlavně ohebnější. Dokážu víc využívat svého těla a pak je to pro mě snadnější," vyzdvihl devětadvacetiletý Berdych. "Pořád se cítím fit, nemám pocit, že bych měl být na antuku starý. Ale každý turnaj začíná od nuly a nejdůležitější je se zápas od zápasu zlepšovat a skládat si nový batoh sebevědomí," uvedl.

Na Roland Garros se Berdychovi daří střídavě. V lichých letech 2007, 2009, 2011 a 2013 vypadl vždy v 1. kole. Na druhou stranu zde hrál před pěti lety své první grandslamové semifinále. "Nemám důvod se na antuku netěšit," řekl Berdych. "Spíš jde o to, abych měl dobře zvolenou přípravu, a pak se na antuce cítím dobře. To byla dřív loterie, teď to máme daleko víc pod kontrolou."

Nedokázal odhadnout, zda Rafael Nadal vyhraje Roland Garros podesáté. "Určitě nehraje v takové pohodě a formě jako dřív. Jenže nikdo nemůže odhadnout, co se může stát," řekl Berdych. Před losem si myslel, že levorukého Španěla bude mít ve své části pavouku. "Říkal jsem si, že ho dostanu do čtvrtfinále, abych náhodou nevyšel z rytmu. Ale naštěstí to dopadlo jinak, což je fajn," ulevil si Berdych.

Potvrdil, že v září bude připraven nastoupit v Davisově poháru v boji o záchranu. Soupeře se tenisté dozvědí až v druhé půlce července. "Měli jsme dohodu, že jeden zápas za rok bych měl odehrát. Budu rád, když budu moct pomoct. Bylo by dobré zase zachránit elitní skupinu, aby se nemusela hrát ta nižší," řekl.

Rovněž první zápas programu obstará na kurtu č. 14 Radek Štěpánek, v letošní grandslamové premiéře se utká s Chorvatem Ivanem Dodigem. O postup do druhého kola bude hrát i dvanáctá nasazená Karolína Plíšková, kterou čeká Číňanka Čang Šuaj.

Turnajová dvaadvacítka Barbora Strýcová se pokusí v duelu s Cvetanou Pironkovovou z Bulharska přerušit sérii porážek v úvodním kole při posledních sedmi startech v Paříži.

Lucie Hradecká, vítězka pařížské čtyřhry z roku 2011, bude hrát s další Číňankou Čeng Saj-saj, Denisu Allertovou čeká při premiérovém startu na Roland Garros mezi ženami Britka Johanna Kontaová a další debutantka Kateřina Siniaková se utká s Němkou Carinou Witthöftovou.

Program druhého dne French Open (začátky v 11:00):

Kurt Philippa Chatriera:
Cornetová (29-Fr.) - Vinciová (It.)
Pouille (Fr.) - Simon (12-Fr.)
Kanepiová (Est.) - Šarapovová (2-Rus.)
Murray (3-Brit.) - Argüello (Arg.)

Kurt Suzanne Lenglenové:
Nišioka (Jap.) - Berdych (4-ČR)
Razzanová (Fr.) - Cepedeová (Parag.)
Monfils (13-Fr.) - Roger-Vasselin (Fr.)
Stephensová (USA) - V. Williamsová (15-USA)

Kurt č. 1:
Suárezová (8-Šp.) - Niculescuová (Rum.)
Elias (Portug.) - Paire (Fr.)
Torróová (Šp.) - Azarenková (27-Běl.)
Mannarino (30-Fr.) - J. Melzer (Rak.)

Kurt č. 5
třetí zápas: Čeng Saj-saj (Čína) - Hradecká (ČR)
čtvrtý zápas: Allertová (ČR) - Kontaová (Brit.)

Kurt č. 6
čtvrtý zápas: Karolína Plíšková (12-ČR) - Čang Šuaj (Čína)

Kurt č. 8
čtvrtý zápas: Witthöftová (Něm.) - Siniaková (ČR)

Kurt č. 14
první zápas: Dodig (Chorv.) - Štěpánek (ČR)

Kurt č. 17
čtvrtý zápas: Strýcová (22-ČR) - Pironkovová (Bulh.)

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy