Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Finále Davis Cupu načnou Ferrer se Štěpánkem

Praha – Jubilejní sté finále Davisova poháru rozehrají v pátek od 16:00 česká dvojka Radek Štěpánek a španělská jednička David Ferrer. Po nich se na kurt v pražské O2 areně postaví Tomáš Berdych a Nicolas Almagro. Rozhodl o tom los v pražském Obecním domě.

Radek Štěpánek a David Ferrer
zdroj: ČTK autor: Kateřina Šulová

Do čtyřhry kapitán Jaroslav Navrátil nahlásil dvojici Lukáš Rosol, Ivo Minář, ale hrát by v sobotu měla osvědčená dvojice Berdych, Štěpánek. Lukáš Rosol si pravděpodobně nezahraje ani dvouhru, jelikož česká dvojka v týdnu několikrát zopakovala, že je připravena hrát všechny tři dny. Španělé mají připraveny vítěze Turnaje mistrů z Londýna Marcela Granollerse a Marka Lópeze. V neděli jsou tradičně nejdříve v plánu zápasy jedniček a po nich dvojek týmů.

Navrátil dlouhou dobu spekuloval, že by mohli Španělé místo Almagra vyrukovat s náhradníkem Felicianem Lópezem. "Trochu mě překvapilo, že tam zůstal Alamgro," reagoval bezprostředně po losu Navrátil. "Tým Španělska je stejně silný i v tomto složení," řekl. Almagro podle něj nebude vůbec snadným soupeřem. "Ono je to dvousečné. Je to pořád 12. hráč světa. Na druhou stranu si myslím, že na tomto povrchu by byl Feliciano López nebezpečnější," dodal.

Štěpánek za čtrnáct dnů oslaví čtyřiatřicetiny a zkusí zastavit rozjetého Ferrera. V duelu se světovou pětkou a letošním vítězem sedmi turnajů by mu měl pomoci rychlý povrch, pestrá hra a nejspíše časté útočné výpady k síti. Ferrera Štěpánek porazil třikrát z devíti zápasů, naposledy na trávě ve Wimbledonu 2009. "Budu se snažit překvapit," podotkl po losu. Jedinou výhodu, že hraje v pátek jako první, viděl Štěpánek v možnosti déle si odpočinout. "Vzhledem k sobotě, kdy budeme hrát čtyřhru, ten kdo začíná první, bude mít víc času na regeneraci," řekl. "Rozhodující jsou ale tři body, a v jakém pořadí je uhrajeme, je úplně jedno," zdůraznil.

Berdychovi dodává před zápasem s Almagrem sebevědomí, že španělskou dvojku letos porazil třikrát ze čtyř zápasů a celkově vede 8:3. "Soupeř je to hodně nepříjemný," nepodceňuje Berdych protivníka.

Češi a Španělé před finále Davis Cupu
zdroj: ČTK autor: Kateřina Šulová

"Jsem raději, že začíná David, protože má zkušenosti, a kdybych si mohl vybrat, poslal bych ho prvního na kurt," řekl kapitán Španělů Alex Corretja. V týdnu mluvil o tom, že favority jsou Češi, po losu doufal ve výhru na půdě soupeře, stejně jako to Španělé dokázali v roce 2008 v Argentině. "Jsem proto uvolněnější, protože vím, že toho jsme schopni. Už se nám to jednou (vyhrát finále na půdě soupeře) povedlo, proč ne znovu," řekl Corretja.

Odveta po třech letech

Domácí výběr chce navázat na 32 let starý a dosud jediný zisk slavné "salátové mísy", kterou v Praze v roce 1980 vybojoval tehdejší československý výběr v čele s Ivanem Lendlem. Španělé naopak týmové soutěži kralují v posledním desetiletí. Útočí na čtvrtý triumf za pět let a šestý od jejich prvního úspěchu v roce 2000.

Výběr kapitána Jaroslava Navrátila s oporami Berdychem a Štěpánkem je ve finále podruhé během tří let. V roce 2009 nestačil v Barceloně na Španěly, se kterými celkově Češi prohrávají ve vzájemné bilanci 2:4 a naposledy je porazili v roce 1971.

Češi postoupili do finále po výhrách 4:1 nad Itálií v Ostravě i v Praze nad Srbskem, kterému chyběl Novak Djokovič. V semifinále pak vyhráli na horké půdě v Argentině 3:2. Ve všech třech případech zařídili vítězství Berdych a Štěpánek.

Pokud tenisté vyhrají Davis Cup, Česko se stane první zemí světa, která v jednom roce vyhrála Hopmanův pohár smíšených dvojic, Fed Cup i Davis Cup.

Program finále:

Pátek (16:00): Štěpánek (v žebříčku 37. ve dvouhře ATP) - Ferrer (5.), Berdych (6.) - Almagro (11.).

Sobota (14:00): Rosol (73.), Minář (186.) - M. López (6. ve čtyřhře ATP), Granollers (10. ve čtyřhře),

Neděle (13:00): Berdych - Ferrer, Štěpánek - Almagro.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články