Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Federerovo loučení s kariérou dojalo i Nadala: Mám radost, že jsme ji zakončili jako přátelé

Rafael Nadal mohl v Laver Cupu odehrát poslední zápas kariéry Rogera Federera po jeho boku. Ani španělský tenista se pak při děkovném rozhovou švýcarské legendy neubránil slzám, během let spolu totiž sehráli celkem čtyřicet napínavých utkání. Podle Nadala se jejich vztah postupně zlepšoval, rekordman v počtu vyhraných grandslamů si cení i toho, že Federerovu kariéru zakončili společně jako přátelé.

Je nám líto, video expirovalo.
Federer se rozloučil s kariérou ve čtyřhře po boku Nadala

"Je pro mě obrovská čest být součástí této úžasné chvíle v historii našeho sportu. Jsem šťastný, že jsme mohli celé ty roky sdílet všechny okamžiky společně," citovala Nadala agentura Reuters. "Když teď Roger odchází, odchází také důležitá část mého života. Všechny jeho důležité okamžiky v kariéře jsou totiž hned vedle těch mých. Bylo emotivní vidět fanoušky, rodinu a ostatní. Těžko se to popisuje. Byl to ale úžasný moment," doplnil Nadal.

Rodák z Mallorky se během kariéry střetl s Federerem čtyřicetkrát. Ve 24 zápasech zvítězil, šestnáctkrát prohrál. Ve čtyřiadvaceti případech na sebe narazili ve finálových zápasech, devětkrát v rozhodujícím duelu na grandslamu. Nadal je s 22 grandslamovými aktuálními rekordmanem, Federer však byl tím, kdo jako první dosáhl hranice dvaceti titulů z turnajů "velké čtyřky".

Přestože oba tenisté při Federerově rozlučce nestačili ve čtyřhře Laver Cupu na americké duo Jack Sock, Frances Tiafoe a prohráli 6:4, 6:7, 9:11, oba si společné působení na kurtu užívali. Po posledním míčku se vzájemně objali. Na lavičce oba vedle sebe plakali.

Federera podle plánu na zbytek víkendu v Laver Cupu nahradil Ital Matteo Berrettini a pokračovat nebude ani Nadal, jenž podle všeho přiletěl do Londýna jen kvůli Federerovi. S manželkou totiž brzy očekává narození prvního potomka a už po vyřazení z US Open začátkem září oznámil, že si dá od tenisu pauzu. V týmu Evropy ho nahradí Brit Cameron Norrie.

"Myslím, že každým rokem je náš vztah lepší a lepší. Svým způsobem si teď rozumíme a máme spoustu společných věcí. Přistupujeme k životu podobně," podotkl Nadal. "Stylem hry jsme ale na kurtu odlišní. Díky tomu asi byly naše zápasy a rivalita tak zajímavé a sledované," doplnil šestatřicetiletý Španěl, který dominoval na antuce, zatímco Federer získal nejvíc grandslamových titulů na trávě ve Wimbledonu (8).

"Jsem velmi hrdý na to, že jsem byl součástí jeho kariéry. Mám ale větší radost, že jsme ji po tom, co jsme zažili na kurtu jako soupeři, zakončili jako přátelé," dodal Nadal.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články