Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Federer znovu kraloval v rodné Basileji. Už pošesté

Basilej/Valencie – Svůj šestý triumf si z turnaje v Basileji odváží Roger Federer. Ve finále turnaje, který se hraje ve Švýcarově rodném městě, porazil belgického tenistu Davida Goffina 6:2, 6:2. Celkově jde už o jeho 82. trofej kariéry. Brit Andy Murray odvrátil pět mečbolů ve finále turnaje ve Valencii, v němž nakonec udolal Španěla Tommyho Robreda 3:6, 7:6 a 7:6.

Roger Federer
zdroj: ČTK/AP autor: Georgios Kefalas

Grandslamový rekordman Federer navázal na svůj triumf ze Šanghaje a ještě víc tak zdramatizoval souboj s Novakem Djokovičem o to, kdo bude na konci sezony světovou jedničkou. "Bylo by to opravdu mimořádné. Nemůžete říct, že o nic nejde. Být světovou jedničkou je vážně něco, o čem to všechno je. Společně s pár turnaji, na kterých vám záleží," řekl Federer, jenž může zakončit sezonu v čele žebříčku poprvé od roku 2009. "Ale jsem si jistý, že Novak bude mít velkou motivaci. Určitě to budou zajímavé týdny," dodal Švýcar.

V basilejském finále, které hrál podeváté za sebou, nedal soupeři nejmenší šanci. Duel začal proměněným brejkbolem a při svém servisu povolil Goffinovi za celý zápas uhrát jen pět fiftýnů, jeden v prvním a čtyři ve druhém setu. O deset let mladšímu soupeři sebral v každém setu dvakrát podání a po 51 minutách proměnil první mečbol.

Basilej je tak šestým turnajem, na němž Federer získal šest a více titulů. Stejně jako v rodném městě se mu v minulosti dařilo v Cincinnati, Dubaji a na Turnaji mistrů, ještě o jednu trofej navíc získal ve Wimbledonu a v Halle. Soupeři Goffinovi Federer pokazil dosud stoprocentní finálovou bilanci. Belgičan postoupil letos dvakrát do finále a v Metách i Kitzbühelu získal titul.

Murray opět utekl Robredovi z pěti mečbolů a vyhrál ve Valencii

Sedmadvacetiletý Murray potvrdil skvělou formu v závěru sezony a po vítězstvích v Šen-čenu a ve Vídni získal třetí titul během měsíce. Výrazně si díky tomu polepšil v boji o účast na Turnaji mistrů v Londýně, když přeskočil sedmého Tomáše Berdycha a posunul se o tři příčky na pátou pozici.

Murray svedl s Robredem strhující bitvu, z níž vyšel po třech hodinách a 23 minutách vítězně stejně jako v září ve finále v Šen-čenu. Také tehdy španělský hráč promarnil pět mečbolů. Dvojnásobný grandslamový šampion Murray si ve Valencii zopakoval triumf z roku 2009 a načal čtvrtou desítku svých turnajových vítězství.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články