Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR v půlmaratonu

Federer vyhrál v Šanghaji a bude světovou dvojkou

Šanghaj - Švýcarský tenista Roger Federer porazil na turnaji Masters v Šanghaji i posledního soupeře Francouze Gillese Simona a slaví 81. titul v kariéře. Třiatřicetiletý grandslamový rekordman vyhrál ve finále oba tie-breaky, první 8:6, druhý 7:2. Z turnajů kategorie Masters 1000 si odvezl trofej potřiadvacáté.

Roger Federer
zdroj: ČTK/AP autor: Vincent Thian

Federer se v největším čínském městě odrazil na vrchol téměř ze dna. Hned v prvním duelu totiž odvrátil pět mečbolů Argentinci Leonardu Mayerovi. Ale pak už ho nikdo nezastavil, ani v semifinále jiný tenisový velikán Novak Djokovič.

"Jsem strašně rád, že se mi tu podařilo vyhrát, protože tenhle turnaj pro mě hodně znamená. Už několikrát jsem byl blízko, ale stále jsem chtěl tenhle turnaj vyhrát jako Masters," uvedl Federer, jenž v Šanghaji zvítězil "pouze" dvakrát na Turnaji mistrů. "Jsem moc spokojený s tím, jak teď hraju. Vlastně jsem teď celkově strašně šťastný," dodal Švýcar.

Roger Federer
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

Simon přitom začal finále nadějně, Federer byl nervózní, dělal lehké chyby a v první sadě prohrával 3:5. Třemi gamy za sebou však favorit vývoj otočil. Simon, přemožitel Tomáše Berdycha ze čtvrtfinále, ještě dva setboly odvrátil, vynutil si tie-break a měl setbol také. Federer však bekhendovým prohozem sadu ukončil.

Vyrovnaný souboj vyvrcholil zkrácenou hrou i podruhé, když Simon zahodil další dva setboly. Od stavu 2:2 však bodoval už jen Federer a vybojoval čtvrtý titul v sezoně. V pondělním žebříčku se posune na druhé místo a před domácím turnajem v Basileji, Turnajem mistrů v Londýně a finále Davis Cupu ve Francii má šanci Djokoviče z trůnu sesadit.

Federer letos zažívá výrazně lepší období než loni, kdy ho trápila záda a prohrával zápasy proti mnohem slabším soupeřům. "Hlavně jsem chtěl být zdravý. Z toho mám největší radost. Jsem rád, že se tvrdá práce vyplácí. A nejen to. Cítím se dobře, budím se normálně, ne jako loni," dodal sedmnáctinásobný grandslamový šampion.

Bratři Bryanovi zkompletovali Golden Masters

Bratři Mike a Bob Bryanovi dokázali jako první deblový pár tenisové historie zkompletovat Golden Masters a zároveň už mají jistotu, že podesáté zakončí sezonu jako světové jedničky. Šestatřicetiletí Američané v Šanghaji dosáhli dalšího milníku.

Turnaj v nejlidnatějším čínském městě byl posledním z devíti podniků Masters 1000, který Bryanovým k dovršení Golden Masters chyběl. Ve finále je nezastavili ani francouzští šampioni letošního Roland Garros Julien Benneteau s Edouardem Rogerem-Vasselinem.

Sourozenecký pár z USA finálový zápas vyhrál 6:3, 7:6 a ze společného už 152. finále si odnesl 101. trofej. Mike má ještě o dvě více na kontě s jiným spoluhráčem. Útěchou pro Benneteaua s Rogerem-Vasselinem bylo, že si vybojovali účast na Turnaji mistrů v Londýně.

Tenisový turnaj mužů v Šanghaji (tvrdý povrch, dotace 6,521.695 dolarů):

Dvouhra - finále: Federer (3-Švýc.) - Simon (Fr.) 7:6 (8:6), 7:6 (7:2).

Čtyřhra - finále: B. Bryan, M. Bryan (1-USA) - Benneteau, Roger-Vasselin (5-Fr.) 6:3, 7:6 (7:3).

Wawrinka se jako čtvrtý tenista kvalifikoval na Turnaj mistrů

Vítěz Australian Open Stanislas Wawrinka se tak připojil k Novaku Djokovičovi, Rogeru Federerovi a Rafaelu Nadalovi. Ve zbývajících třech týdnech se bude bojovat ještě o čtyři místa, Tomáš Berdych je v průběžném pořadí sedmý. Wawrinka bude startovat v londýnské O2 areně druhý rok po sobě, loni při debutu postoupil do semifinále.

Na letošní účast mezi osmičlennou elitou založil už na začátku sezony, kdy v Melbourne získal svůj první grandslamový titul. V Monte Carlu zase vyhrál poprvé turnaj kategorie Masters a kromě toho letos triumfoval ještě v Čennaí.

Šanci na zbývající čtyři místa pro Londýn má reálně sedm tenistů, kteří budou bojovat o důležité body ještě tři týdny. Mezi kvalifikované přibude příští týden automaticky vítěz US Open Marin Čilič, pokud Berdych nevyhraje turnaj ve Stockholmu či Milos Raonic nezíská trofej v Moskvě.

Pořadí ATP Race pro účast na Turnaji mistrů:

1. Djokovič (Srb.)9010, 2. Federer (Švýc.) 8020, 3. Nadal (Šp.) 6745, 4. Wawrinka (Švýc.) 4805, 5. Nišikori (Jap.) 4265, 6. Čilič (Chorv.) 3990, 7. Berdych (ČR) 3945, 8. Raonic (Kan.) 3750, 9. Ferrer (Šp.) 3715, 10. Murray (Brit.) 3655.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy