Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Diamantová liga 2024

Federer vyhrál popáté Turnaj mistrů, vyrovnal se Lendlovi a Samprasovi

Londýn - Roger Federer vyhrál jako třetí tenista v historii popáté Turnaj mistrů. Švýcar v dnešním finále v Londýně porazil Španěla Rafaela Nadala 6:3, 3:6 a 6:1 za hodinu a 37 minut. Jakožto neporažený si na konto připíše 1,63 milionu dolarů (přes 30 milionů korun) a 1500 bodů do žebříčku dvouhry ATP. Federer vyhrál Masters v letech 2003-04 a 2006-07 a ziskem letošního titulu se v tabulkách vyrovnal s pěti výhrami Ivanu Lendlovi a Petu Samprasovi z USA. Nadal, který letos získal tři grandslamové tituly (Roland Garros, Wimbledon a US Open), má na kontě 43 turnajových vavřínů, ale jen jeden z haly. To se potvrdilo i ve finále v londýnské O2 aréně, ve kterém s Federerem prohrál. Švýcarský tenista si tak s rodákem z Mallorky Nadalem vylepšil zápornou bilanci na osm výher a 14 proher.

Skvělé podání ctilo oba hráče prvních sedm her. Po půlhodině kapituloval Nadal, kterého o servis připravila smrtelná Federerova kombinace forhend - bekhend. Forhendovým vítězným úderem si Švýcar brejkbol připravil a bekhendem ven z dvorce vzápětí proměnil. Čistou hrou následně Federer potvrdil zisk první sady. Nadal zvýšil na začátku druhé sady agresivitu, což se mu vyplatilo ve čtvrté hře. Donutil Federera k chybám a díky tomu k brejku, který rozhodl o osudu druhého setu.

Tenisové galapředstavení pokračovalo i v třetí sadě a vyprodaná hala s mnoha celebritami v hledišti se skvěle bavila. Rozhodující okamžik přišel za stavu 2:1 pro Federera. Švýcar dostal soupeře pod tlak z returnu, víc chodil k síti, jedním z volejů využil šanci na zisk Nadalova podání a odskočil do vedení 3:1. Rozjetý Federer se pak už nenechal zastavit, získal ještě jeden brejk a utkání ukončil při druhém mečbolu.

Poprvé po 24 letech hráli finále vrcholu roku dva nejvýše postavení hráči v žebříčku. V roce 1986 porazila jednička Lendl dvojku Borise Beckera z Německa. Na Turnaj mistrů se po osmi letech kvalifikoval také český tenista. Tomáš Berdych ve skupině A jednou vyhrál, dvakrát prohrál a do semifinále nepostoupil.

Titul ve čtyřhře získal kanadsko-srbský pár Daniel Nestor, Nenad Zimonjič, jenž v posledním zápase svého společného působení porazil ve finále 7:6, 6:4 Maxe Mirného z Běloruska a Inda Mahéše Bhúpathího. Bělehradští rodáci Zimonjič a Nestor, jenž ovšem žije od čtyř let v Kanadě, už Turnaj mistrů vyhráli v roce 2008. Nestor bude hrát od příští sezony s dnešním soupeřem Mirným. Zimonjič, jehož ještě letos čeká finále Davis Cupu, utvoří dvojici s Francouzem Michaelem Llodrou.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články