Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Federer v Basileji šestý titul nezískal, Ferrer se radoval ve Valencii

Basilej - Švýcarský tenista Roger Federer šestý titul z turnaje v rodné Basileji nezískal. Ve finále podlehl v duelu dvou nejvýše nasazených hráčů Juanu Martínu del Potrovi z Argentiny za dvě hodiny a 45 minut 4:6, 7:6 a 6:7. Španělský tenista David Ferrer vyhrál potřetí v kariéře domácí turnaj ve Valencii. Nejvýše nasazený hráč porazil ve finále Alexandra Dolgopolova z Ukrajiny 6:1, 3:6 a 6:4.

Čtyřiadvacetiletý Del Potro, jenž minulý týden triumfoval ve Vídni a zajistil si postup na Turnaj mistrů, vylepšil svou letošní halovou bilanci na 17 vítězství a jedinou prohru. Federera dokázal v 16. vzájemném duelu porazit teprve potřetí a svou sbírku rozšířil na 13 titulů.

První hráč světového žebříku, jenž ve svém rodišti startoval ve finále posedmé za sebou, nabídl soupeři v úvodním setu jediný brejkbol a Del Potro ho využil k zisku sady. Argentinec byl naopak při svém podání takřka bezchybný a Federer na něho uhrál jen pět fiftýnů.

Federer se na McEnroa nedotáhl. Zatím

O vynikající podání se oba tenisté mohli opřít i v dalších setech, v nichž musel pokaždé rozhodnout tie-break. Nejprve Federer vykřesal naději na zisk 77. titulu v kariéře, díky němuž by se v historických tabulkách dotáhl na třetího Američana Johna McEnroa. Ve třetím setu ale nevyužil pět šancí k brejku a Del Potro v tie-breaku proměnil první mečbol.

Argentinci se povedla odveta za poslední vzájemný duel, v němž v semifinále olympijského turnaje v Londýně Federerovi podlehl v rekordně dlouhém třísetovém duelu 17:19 v rozhodující sadě.

Ferrerovi se letos daří

Třicetiletý Ferrer prožívá životní sezonu, kterou v listopadu korunuje čtvrtým startem na Turnaji mistrů. Na okruhu ATP se letos radoval ze šesti titulů, stejnou bilanci má v tomto roce pouze světová jednička Roger Federer. Svou sbírku úspěchů rozšířil pátý hráč světa už na 17 trofejí.

V úvodní sadě nedal Ferrer o sedm let mladšímu soupeři šanci a za 34 minut proměnil druhý setbol. Na začátku druhé sady ale Dolgopolov dokázal využít jedinou brejkovou příležitost a náskok už nepustil. V rozhodujícím setu si oba drželi podání až do desátého gamu, v němž Ferrer nabídnutý brejkbol a mečbol zároveň proměnil.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články