Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Federer ukončil sérii s Djokovičem a vtipkoval: Hrál jsem neuvěřitelně, asi je to účesem

V osmatřiceti letech si Roger Federer udržuje stále fenomenální výkonnost. Ve čtvrtečním utkání skupinové fáze Turnaje mistrů udolal s lehkostí sobě vlastní Novaka Djokoviče, přerušil pětizápasovou šňůru porážek se srbským rivalem a postoupil do semifinále. K cennému vítězství prý legendě "bílého sportu" pomohl i nový kratší účes.

Roger Federer se raduje z vítězství nad Novakem Djokovičem
zdroj: imago sportfotodienst autor: Richard Callis

Federer v londýnské O2 Areně exceloval zejména na servisu. Více než 80% úspěšnost bodů po prvním podání je v duelu s nadprůměrně returnujícím Djokovičem víceméně raritou.

"Tato statistika je proti Novakovi klíčem k úspěchu," konstatoval dvacetinásobný grandslamový šampion, který navzdory aktivní hře udělal jen 6 nevynucených chyb a snížil vzájemnou bilanci na 23:26.

Rodákovi z Bělehradu navíc znemožnil cestu do čela žebříčku ATP pro letošní sezonu, kde přezimuje Španěl Rafael Nadal, a částečně si spravil chuť po dechberoucím wimbledonském finále. "Hrál jsem neuvěřitelně, vše šlo podle plánu. Cítil jsem se mladý, asi je to kratším účesem," vtipkoval Švýcar v rozhovoru na kurtu. 

V semifinále se střetne s Řekem Stefanosem Tsitsipasem, nebo s Nadalem.

Je nám líto, video expirovalo.
Federer přehrál Djokoviče a řekl: Necítil jsem strach o výsledek

Federer mimo jiné prohlásil, že za tenisovou dlouhověkostí na nejvyšší úrovni stojí herní styl, kterým se prezentuje. V porovnání s ostatními je totiž v jeho projevu viditelná až extrémní lehkost a elegance. "Jde to přirozeně skrze mě a mé trenérské vedení odmalička až do současnosti."

"Sem tam si říkám, že bych něco změnil, ale nakonec je to tak, jak to je. Vytěžil jsem ze svého stylu asi maximum, bez tvrdé kondiční práce bych to určitě nezvládl a nestal bych se tenistou, jímž jsem dnes," vysvětlil.   

Éra velikánů 

Nadvláda rodáka z Basileje je nicméně minulostí. Djokovič s Nadalem s ním mají pozitivní vzájemnou bilanci a pronásledují ho také v počtu titulů. Poté, co v letech 2004 - 2009 suverénně dominoval, přijal talent a nespočet triumfů zmíněné dvojice jako fakt. I nadále se však snaží držet na vlastní cestě.     

Kolaps ve finále letošního Wimbledonu slouží v porovnání se čtvrtečním výkonem jako dokonalá ukázka jeho ctižádostivosti a odolnosti. "Scházel mi jeden bod, ale už je to pryč. Otočil jsem list, pracoval víc a věřil, že příště bude stát štěstí na mé straně. Zůstal jsem klidný, včera jsem hrál skvěle a nemůžu být šťastnější," zakončil Federer.    

Zdroj
ČT sport, Sky Sports, The Guardian

Hlavní zprávy

Nejčtenější články