Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Federer: Tenisu vládnou obranáři, potřebujeme rychlejší kurty

Londýn - Tenista Roger Federer by rád zrychlil hru. Současnému bílému sportu vládnou obranáři v čele se Srbem Novakem Djokovičem a Švýcar si myslí, že větší variabilita by tenisu jenom prospěla. "Trochu rozmanitosti by neškodilo a byla by větší šance útočit na elitní čtyřku hráčů," míní vítěz rekordních sedmnácti grandslamů.

Roger Federer
zdroj: AP autor: Neil Tingle

"Všichni teď bráníme, protože to je snazší. Kdyby se hrálo někde na rychlejších a jinde na pomalejších kurtech, bylo by to zajímavější," řekl Federer po prohře ve finále Turnaje mistrů v Londýně, kde se mu "ubránil" právě Djokovič. Federer poukázal na skutečnost, že se v poslední době skoro všude hraje na podobném povrchu. "Pořadatelé chtějí ty nejlepší chránit a mít je v semifinále. Je tohle cesta? Nejsem si jistý."

Z tenisu se už dávno vytratil útočný styl servis - volej, který praktikoval například Američan Pete Sampras. Důvodem je výrazně lepší fyzická kondice hráčů, ale především nové technologie raket a právě zpomalení povrchů dvorců. Finále Turnaje mistrů bylo typickým příkladem výhry obrany nad útočným stylem. A Djokovič to po utkání sám potvrdil: "Věděl jsem, že musím vrátit každý míč, proto jsem stál o krok vzadu, byl pasivní, protože tak jsem měl šanci."

Roger Federer: "Když se zrychlí dvorec, bude obtížnější se bránit. Útočný styl je důležitější, ale na těch pomalých površích se dá jen a jen bránit. Nikdo nechce vidět výměnu o patnácti úderech, která skončí chybou. Jsem přesvědčen, že občas by rychlejší dvorec pomohl a tenis by byl zase pestřejší."

Federer je z elitní pětky jediným hráčem, který nemá hru postavenou na obraně, ale na agresivním stylu. Jinak ale Djokovič, Brit Andy Murray i Španělé Rafael Nadal a David Ferrer jsou neúnavnými běžci, kteří téměř nekazí a soupeře utahají. Trenéři navíc v současnosti jen výjimečně učí své svěřence přechod k síti. Dá se říci, že se hráči i hráčky občas sítě bojí. "Kdyby se hrálo rychleji, pomohlo by to, aby se tenisté naučili jiné věci a uvědomili si, že jít na síť není špatné, ale dobré," dodal Federer.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články