Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Předvýběr.CZ Florbal MB - 1. SC TEMPISH Vítkovice

Federer si zahraje deváté finále o osmý titul, v cestě stojí Djokovič

Londýn - Sedminásobný vítěz tenisového Wimbledonu Švýcar Roger Federer a nejvýše nasazený Novak Djokovič ze Srbska se v neděli střetnou ve finále londýnského grandslamu. Federer v semifinále porazil suverénně Kanaďana Milose Raonice třikrát 6:4. Djokovič zdolal Bulhara Grigora Dimitrova 6:4, 3:6, 7:6 a 7:5 a finále Wimbledonu si zahraje potřetí.

Roger Federer
zdroj: ČTK/AP autor: Ben Curtis

Federer má šanci získat rekordní osmý titul a odpoutat se od Američana Peta Samprase, který v Open éře také vyhrál ve Wimbledonu sedmkrát. "Osmý titul by byl hodně vzácný, protože jsem tady prožil hodně krásných let," uvedl švýcarský tenista.

V utkání s Raonicem udeřil brejkem hned v první hře, což mu k zisku úvodní sady stačilo. Proti tvrdě servírujícímu Kanaďanovi hrál soustředěně, jistě si držel vlastní podání a trpělivě čekal na další šance. Ty ve druhém a třetím setu shodně v devátém gamu proměnil v zisk soupeřova podání a přesvědčivě vyhrál.

"Rozhodla koncentrace. Věděl jsem, že musím být připravený na každý míč a být opatrný při svém podání. Byl jsem neuvěřitelně efektivní a jsem opravdu nadšený, že jsem tady v dalším finále," usmíval se Federer po utkání.

V Londýně si zahraje už deváté finále, což je rovněž rekord. V boji o titul podlehl jen v roce 2008 v pětisetové bitvě Španělovi Rafaelu Nadalovi.

Dvaatřicetiletý Švýcar může rozšířit svou rekordní grandslamovou sbírku o 18. titul. Dosud poslední triumf vybojoval právě ve Wimbledonu ve finále s Andym Murraym. Jediným starším tenistou ve finále v All England Clubu byl Australan Ken Rosewall v letech 1970 a 1974, kterému bylo 34 a 39 let. Oba zápasy o titul prohrál.

Novak Djokovič
zdroj: ČTK/AP autor: Ben Curtis

Djokovič proti turnajové jedenáctce Dimitrovovi využil zkušenosti z 22 grandslamových semifinále a utnul desetizápasovou vítěznou šňůru soupeře, která začala už na turnaji v londýnském Queen's Clubu.

"Hrál jsem proti budoucí hvězdě, která vyřadila ve čtvrtfinále Murrayho a zaslouží si respekt. Ve svém prvním velkém semifinále bojoval a bylo to těžké. Pustil jsem ho ve druhém setu do zápasu a jsem rád, že jsem to pak zvládl," řekl Djokovič.

Djokovič poslední tři finále prohrál

Favorizovaný Srb získal díky jednomu brejku první set, ve druhém však neudržel dvakrát podání a se čtvrtfinálovým přemožitelem obhájce titulu Brita Andyho Murrayho prohrál 3:6. Další dva sety ale ovládl v tie-breaku.

Vítěz z roku 2011 Djokovič si zahraje čtrnácté grandslamové finále, z posledních třinácti turnajů "velké čtyřky" mu účast v závěrečném zápase unikla jen třikrát. Poslední ze svých šesti titulů získal loni na Australian Open a od té doby tři finále prohrál.

"Jelikož jsem pár posledních grandslamových finále prohrál, tak mám teď o to větší chuť uspět. Už se na to těším," řekl Djokovič. Finálového soupeře si nevybíral. "V každém případě to bude velký zápas a musím hrát co nejlépe."

Výsledky:

Muži:

Dvouhra - semifinále: Djokovič (1-Srb.) - Dimitrov (11-Bulh.) 6:4, 3:6, 7:6 (7:2), 7:6 (9:7), Federer (4-Švýc.) - Raonic (8-Kan.) 6:4, 6:4, 6:4.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články