Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Federer si podesáte v řadě zahraje na Turnaji mistrů

New York - Švýcar Roger Federer se postupem do osmifinále US Open jako čtvrtý tenista letos kvalifikoval na Turnaj mistrů, kde si zahraje podesáté za sebou. Před ním si zajistili účast na listopadovém podniku v Londýně Srb Novak Djokovič, Španěl Rafael Nadal a Brit Andy Murray.

Roger Federer
zdroj: ČTK/AP autor: Charles Krupa

Federer v sobotu ve třetím kole ve Flushing Meadows porazil Chorvata Marina Čiliče 6:3, 4:6, 6:4 a 6:2 a v osmifinále newyorského grandslamu je pojedenácté v řadě. Třicetiletý Švýcar nadále usiluje o šestý titul z US Open, jímž by překonal rekord, o který se dělí s Američany Jimmym Connorsem a Petem Samprasem.

Právě Sampras a Ivan Lendl dokázali před Federerem jako jediní postoupit na Turnaj mistrů desetkrát po sobě. Lendlovi se to povedlo dokonce dvakrát v řadě a Samprasovi jedenáctkrát.

"Dokud jsem v turnaji, vím, že mám šanci. To je hlavní," prohlásil Federer, kterého čeká v dalším utkání Argentinec Juan Mónaco. "Je mi jedno, jak hraju, důležité je, když jdu dál. Přál bych si, abych hrál pokaždé ten nejlepší tenis a cítil se skvěle, ale skutečnost je jiná. To je na téhle hře krásné, když vám to nejde, tak hledáte způsob jak vyhrát," uvedl držitel rekordních šestnácti grandslamových titulů.

Důležitý moment zápasu přišel v závěru třetí sady, kdy Čilič dvojchybou umožnil soupeři jít do vedení 5:4 a zbytek utkání už Švýcar ovládl. Dvojchybě předcházelo napomenutí od rozhodčího, aby Čilič při servisu neměl takovou prodlevu, což chorvatského dlouhána rozčílilo. "Neříkám, že se rozhodčí mýlí, ale měli by měřit všem hráčům stejně. Federer se ho zastal. "Marin hrál rychle, stejně jako já. Bylo to přísné," uvedl.

V osmifinále jsou také Djokovič a Williamsová

Jubilejní 60. vítězství v sezoně si připsal srbský tenista Novak Djokovič ve třetím kole US Open, v němž porazil Rusa Nikolaje Davyděnka bez potíží 6:3, 6:4 a 6:2. Světová jednička, která má letos na kontě jen dvě porážky, se v osmifinále utká s Ukrajincem Alexandrem Dolgopolovem. "Publikum v New Yorku, zvlášť v nočních zápasech, je mimořádné. Baví se, užívá si to. Lidi jsou pořádně slyšet, v pauzách hraje muzika...," liboval si letošní vítěz Australian Open a Wimbledonu.

Mezi ženami do dalších bojů postoupila americká favoritka Serena Williamsová, která si poradila s turnajovou čtyřkou Viktorií Azarenkovou ve dvou setech 6:1 a 7:6. Trojnásobná vítězka US Open dala soupeřce v prvním setu lekci, když po 17 minutách vedla 5:0. "Jaké to je? Bolí to," komentovala svůj tristní vstup do zápasu Azarenková, která v úvodních pěti gamech uhrála jen osm fiftýnů.

Ve druhém setu odvrátila za stavu 3:5 pět mečbolů Williamsové, ale nakonec třináctinásobné grandslamové šampionce v tie-breaku podlehla. "Rozhodně jsem nebyla spokojená s tím, jak jsem hrála. Hlavně ve druhém setu mi nešlo podání," stěžovala si Williamsová, kterou čeká v dalším kole duel bývalých světových jedniček proti Srbce Aně Ivanovičové.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články